25-12-2000

Handelsskolen i Grenaa er klar med ny omgang HG for voksne

Grenaa Blad logo

Grenaa Handelsskole er påny klar til at oprette hold med voksenlærlingeGrenaa Handelsskole har i en årrække haft voksenklasser i forbindelse med HG'en - Handelsskolens Grunduddannelse. Under den lidet mundrette betegnelse: »Kompetencegivende Voksenerhvervsuddannelse« er skolen klar til en ny omgang HG for voksne over 38 uger fra den 15. januar 2001 til den 21. december 2001. En handelsskoleuddannelse for voksne består således af en teoretisk del på 38 uger samt en praktisk del. Studievejleder på Grenaa Handelsskole, Bent Sejr Nielsen, fortæller, at skolen har gode erfaringer med disse voksenklasser.


- De voksne har klaret sig fint med hensyn til at gennemføre og bestå eksamen og med hensyn til efter endt uddannelse at opnå arbejde eller påbegynde videreuddannelse, udtaler han.


Praktikdelen

Voksne har to muligheder for at tage en uddannelse på en handelsskole - alt efter om de har relevant erhvervserfaring eller ej. For at komme ind under disse regler, skal man være fyldt 25 år ved uddannelsens begyndelse. Hvis man har mindst 3 års relevant erhvervserfaring, kan man søge om at få det godkendt som praktiktiden. I de 3 år skal man have lavet samme arbejdsopgaver som eleverne laver i deres praktiktid. Har man relevant erhvervserfaring, men under 3 år, kan man gøre den praktiske del af uddannelsen færdig på 2 måder: Man kan søge om nedsat praktiktid, eller man kan indhente den manglende praktiske erfaring ved relevant arbejde - herunder også jobtilbud/aktivering.


For at søge eftergodkendelse skal man i første omgang kontakte handelsskolen for at få udleveret skemaer til ansøgningen. Disse skemaer skal udfyldes og underskrives af den/de tidligere arbejdsgivere, og herefter returneres til handelsskolen. Herfra sender man så skemaerne til Det Faglige Udvalg for Handel og Kontor, der tager stilling til ansøgningen.


Hvis man er uden relevant erhvervserfaring af nogen art vil praktiktiden i den situation være 2 år inklusiv skoleperiode, specialfag og fagprøve. Den samlede uddannelsestid bliver således cirka 3 år inklusiv teoridelen.


Andre situationer

Andre situationer end de her skitserede kunne være personer med en gammel EFG/HG, eller personer med en helt færdiggjort handelsuddannelse kan også bruge HG Voksenklassen til at opdatere deres teoretiske kundskaber, og dermed øge deres muligheder for at få fodfæste på arbejdsmarkedet.


- Har man i forvejen en handelsuddannelse - eksempelvis en kontoruddannelse med speciale i administration - og i stedet gerne vil uddannes med specialet lægesekretær - er læretiden 1 år. Læretidens længde afkortes derimod ikke, hvis man er uddannet med et butiksspeciale og vil skifte til kontor, beretter Bent Sejr Nielsen.


På teoridelen af uddannelsen svarer undervisningsniveauet til Handelsskolens Grunduddannelse. Det betyder også, at der er fri adgang, hvis man blot har gået 9 år i skole. Der kan dog opstå ventelister til disse klasser. Undervisningen vil i øvrigt i vid udstrækning være tilrettelagt som helhedsorienteret, tværfaglig undervisning.


Finansiering

Uddannelsen kan finansieres på følgende vis - alt efter hvilket situtation den enkelte person befinder sig i: Uddannelsesolov/uddannelsesorlovsydelse, aktivering, revalideringsydelse og Statens Uddannelsesstøtte. Det er i den forbindelse værd at tilføje, at det i praktiktiden ofte er muligt at få løn som voksenlærling - for det meste svarende til fagets mindsteløn.


Det er nødvendigt i hvert enkelt tilfælde at kontakte de relevante institutioner - AF, kommune og fagforening/A-kasse - for nærmere afklaring af de økonomiske forhold. Det er dog altid muligt i første omgang at kontakte Grenaa Handelsskole, oplyser Bent Sejr Nielsen, der er kontaktperson på handelsskolen i så henseende sammen med skolens kontorleder Marianne Holck.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000