04-12-2000 |
|
Down Under til Australien med kapsejleren »Nokia«: |
![]() |
To »gamle« Grenaa-drenge deltager i én af verdens største kapsejladser Sidney-Hobart!
28-årige Henrik Dahl og 34-årige Søren Gitz-Johansen - to »gamle« Grenaa-drenge - har begge noget af en oplevelse i vente. De er således begge to en del af den 12-mands besætning, som skal deltage på den danske »broskraber« nr. 1 - 60 fods havkapsejleren »Nokia« - idet der mellem jul og nytår skal sejles den prestigefyldte kapsejlads Sidney-Hobart. En sejlads som »Nokia« faktisk vandt sidste år - dog uden grenaaensere om bord.
De to Grenaa-gutter skal sammen med den øvrige Nokia-besætning kæmpe mod nogle af verdens allerbedste kapsejlere. Således vil der være deltagelse af America's Cup-både, og forude venter der for flere af bådene det endnu større Jorden Rundt-race - Volvo Ocean Race - der tidligere har været kendt under navnet Whitbread Round The World Race. Dog ikke »Nokia«, som godt nok havde pengene til selve sejladsen (læs: 140 millioner kroner!!!), men ikke havde økonomisk mulighed for at hyre nogle af de bedste Volvo Ocean Race-sejlere. Og når man så ikke følte sig 100% sikker på, at »Nokia« kunne blande sig i kampen om 1. pladsen, så venter man til næste gang i 2005. Båden »Nokia« har dog tidligere været med på sådan en 9 måneders jordomsejling, hvor det blev til en 3. plads under navnet »Swedish Match« i forbindelse med det seneste race.
En dyr omgang
Men deltagelsen i Sidney-Hobart er altså heller ikke for fattigrøve, skulle vi hilse at sige. Alene transporten til og fra Australien - den 14 tons tunge båd og grejet i en 40 fods container er afsendt via et stort containerskib fra Hamborg - koster projektet i nabolaget af 800.000 dollars! Med andre en båd, der holdes i sving via nogle meget rundhåndede sponsorbidrag til firmaet bag projektet. I dette firma befinder der sig fem fuldtidsansatte personer, hvoraf Henrik Dahl er den ene af de fem. Efter otte års sejlads på Djursland 55/Stofa Net, der nu er lagt op i Ålborg Havn, har han fået en fast plads ombord og omkring Nokia-projektet, der også rummer en båd magen til under navnet »View Sonic« - som dog først og fremmest bruges til trænings- og sponsorsejlads. Stykpris pr. båd: 25 millioner kroner!
Basen er Skovshoved Havn, så når Henrik Dahl vender hjem igen fra Australiens-turen bliver det for at flytte sine møbler og personlige ejendele fra forældrene i Grenaa - hvor dette p.t. er opmagasineret - og til en ny adresse i København.
Søren Gitz-Johansen på »Nokia« i to år
Søren Gitz-Johansen har to år på bagen i Nokia Sailingteam, hvor han er en del af Trimgruppen. Han har sejlet et hav af konkurrence-bådtyper, og var blandt andet med i opløbet i Starbåd med henblik på olympisk deltagelse tilbage i 1992 i Barcelona. Herefter - og frem til 1997 - var han en del af besætningen på en anden kendt dansk »broskraber«, »Buksesnedkeren«, med hvem det er blevet til adskillige sejre overalt - både Sjælland Rundt, Fyn Rundt, Færder Cup i Oslo, Kieler Woche i Tyskland med videre. Han er uddannet ingeniør og har altså været en del af Nokia Sailingteam siden 1998. Rent arbejdsmæssigt har han også tilknytning til sejlads/sejlsport via et job som projektleder på nye udviklingsprojekter hos Fritz Hansen A/S. Forældrene er fortsat bosiddende i Grenaa. Der er - som den opmærksomme læser sikkert allerede har gættet - tale om to kendte Grenaa-skikkelser, Rudi og Bente Gitz-Johansen.
De to Grenaa-sejlere har - udover det, at de kommer fra den samme by på Djursland - også det til fælles, at de har sejlet stort set lige siden de kunne gå. Henrik Dahl havde således også en hel del sejltimer i bagagen, da Nokia Sailingteam kaldte på ham.
- Sidste sommer var det meningen, at jeg skulle have været med på en sejlads i Norge, men på grund af mit daværende arbejde kunne jeg ikke komme med. Vi aftalte så at vi skulle snakkes ved, og jeg hjalp dem så omkring Cutty Sark-arrangementet i Ålborg Havn i år, og jeg har så været en del af deres team lige siden, fortæller Henrik Dahl, hvis far, Carsten Dahl, er pedel på Grenaa Gymnasium.
Sjælland og Anholt Rundt
Det er blandt andet blevet til en tur Sjælland Rundt, hvor »Nokia« på grund af sin speed også lige skulle en tur omkring Anholt for tilnærmelsesvis at kunne udligne handicappet i forhold til de øvrige både. Alligevel blev det til en suveræn 1. plads - et døgn før alle andre både kom i havn. »Nokia« startede ganske vist også et halvt døgn foran de andre, men skulle immervæk sejle 360 sømil mod de andres 240 sømil. Ellers er det blevet til nogle sejladser i norske og svenske farvande mod lignende ambitiøse projekter, og her er det kun svenske »Kaffeknappen«, der har formået at vise »Nokia« sit kølvand.
- Men det er altså også nogle hårde drenge, der får fløjet folk ind fra New Zealand og lignende, når der skal sejles stækrt, siger Henrik Dahl, der glæder sig rigtig meget til at prøve sin første rigtig store udlandssejlads med Sidney-Hobart. Ufarligt er det dog ikke. Forrige år var der flere forlis, og 11 sejlere omkom i noget ganske forfærdeligt vejr. Sidste år var der imidlertid perfekt vejr, og det benyttede »Nokia« sig af til at sætte løbsrekord ved at være den første båd nogensinde, der har gennemført den 648 sømil lange sejlads på under to døgn - helt præcist 1 døgn 19 timer og 48 minutter. Hele 16 timer blev den gamle rekord slået med, og undervejs satte »Nokia« såmænd også verdensrekord i 24 timers sejlads. 424 sømil blev det til på et døgn, hvor tophastigheden var 37 knob - svarende til den fart Mols-Liniens hurtigfærger skyder.
- Eller to gange Sjælland Rundt på et døgn, tilføjer Henrik Dahl.
Sponsorpleje
Det er Nokia Australien, der har inviteret den blå og hvide havkapsejler til Australien, og det er således også her, at størstedelen af regningen for deltagelsen bliver betalt. Dermed har mandskabet dog også forpligtet sig til gæsteture med Nokia Australiens kunder, så det handler ikke kun om kapsejlads Down Under.
»Nokia-båden« bruger med andre ord vinteren til kapsejlads og træning af danske og udenlandske besætnings-medlemmer i Australien. I stedet for at gå i vinterhi sender man altså båd og besætning - inklusiv grej i en 40 fods container - til Australien for at deltage i Sidney-Hobart, der skydes i gang den 26. december og varer fire dage. Målstregen skal krydses i Hobart på Tasmanien. Nokia-teamet inkluderer også to mænd på land, der kører rundt med teamets grej i en kæmpestor lastbil. Først i marts/april måned 2001 kan man forvente at se folk, grej og båd tilbage på dansk grund.
Krævende job
Henrik Dahl har indtil nu været trimmer på båden (det at trimme forsejl og spiler), men til Sidney-Hobart får han sit gamle Djursland 55-job tilbage som fordækker, hvilket betyder at han får en fysisk ekstremt krævende opgave med at klatre rundt i mast og rig for at sætte sejl og spiler med videre.
- Det bliver en hård tur med konstante fire timers skift mellem arbejde og søvn, siger Henrik Dahl, der er glad for nu at kunne gøre sin altoverskyggende fritidsinteresse til sit levebrød. Hans baggrund for at være med til at vedligeholde båden er heller ikke dårlig, eftersom han er udlært skibstømrer ved Grenaa Skibsværft anno 1992.
Den 4. december skulle båd og grej ankomme til Sidney ovenpå en lille måneds sejlads, og her venter Henrik Dahl og Søren Gitz-Johansen - plus de øvrige besætningsmedlemmer - på at tage sig af det hele. Torsdag aften i sidste uge fløj Henrik Dahl som én af de sidste fra Kastrup med retning mod Australien via mellemlandinger i London og Singapore. Forude venter noget af et eventyr for de to Grenaa-drenge....
Facts om »Nokia«
»Nokia« er en 60 fods båd - også kaldet en Whitbread 60'er - der er 19,5 meter lang og vejer 14 tons. Masten har en højde på 29 meter. Storsejlet breder sig over 117 m2 og spileren er på 300 m2. Desuden har båden 2.500 liter vand-ballast i hver side, hvilket gør, at det ikke er nødvendigt med menneskelig ballast. Det vil sige folk, der hænger på siden af båden, så den ikke tipper rundt. Båden blev bygget i 1996 af Yachting Development Ltc. og Cookson Boats i New Zealand på blot 18 uger. W60'erens vandballast-system, riggen og sejlene kræver ifølge Nokia's bådteam stor koncentration. Og teamwork, timing og præcision er altafgørende for optimal udnyttelse af dens kræfter.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000