27-11-2000 |
|
Majsmølle indviet og velsignet |
![]() |
På Grenaa Produktionsskole har man her i efteråret 2000 i samarbejde med Mellemfolkeligt Samvirkes Djurslandsgruppe - som tidligere omtalt i Grenaa Bladet - gennemført et 3 måneders projekt under titlen »Danmark og Den 3. Verden«. Alle skolens værksteder har været optaget af dette tema, og lørdag den 18. november var skolen klar til selve indvielse af det, som det først og fremmest har handlet om: Produktionen af en majsmølle til senere opstilling i en tanzaniansk landsby i Afrika.
Til indvielsen havde man blandt andre inviteret Nkwabi Hangasalama fra området i Tanzania, hvor majsmøllen skal sendes hen. Den 46-årige engelsktalende Nkwabi var blevet indforskrevet til at forestå denne indvielse samt stå for danseinstruktionen af skolens dramahold. Han og holdet havde således i dagene op til indvielsen øvet afrikanske danse og sange til denne lejlighed. I dansen fik python-slangen »Mulinga« også lov til at medvirke, idet projektkoordinator Knud Erik Asak fra MS-Djursland tog den 35 kilo tunge og fem meter lange slange om halsen under dansen.
En meget farvestrålende dag på Grenaa Produktionsskole, der også inkluderede et traktement bestående af afrikanske kager - såkaldte »mandazier« - kaffe og krydder-te, lysbilledforevisning fra projektets start ved Knud Erik Asak og tale ved Grenaa Kommunes borgmester, Gert Schou, der roste det lokale hjælpearbejde til Den 3. Verden. Et arbejde, der med MS-Djursland som koordinator, kan føres tilbage til 1994, hvor arbejdet med den første Djurslands-majsmølle til Afrika blev igangsat. Et arbejde som Dansk Metals seniorer i Grenaa også har været kraftigt involveret i. Også dette det seneste Afrika-projekt har de gamle Grenaa-smede haft fingre i som konsulenter på majsmølle-produktionen. Knud Erik Asak udtaler følgende om det lokale projekt:
- Solidaritet og u-landsprojekter kan godt lade sig gøre udenom de etablerede danske organisationer. Et forhold, som dette projekt er med til at bevidne. Altså det, at helt almindelige unge mennesker fra Grenaa gennem 3 måneder har indsamlet brugt værktøj, lavet værktøjskasser, arbejdet med afrikansk musik og drama og sidst men ikke mindst istandsat et gammelt mølleri, som i fremtiden vil hjælpe flere tusinde kvinder i Maswaki-området i Tanzania med at få malet majsen til mel, siger Knud Erik Asak, der i forbindelse med indvielsen også viste den traditionelle måde at male mel på. Majsmøllen kom med andre ord i aktion.
Familie og venner med til indvielsen
Skolen har til daglig 33 elever og familie og venner til disse var også inviteret med til indvielsen lørdag den 18. november på Grenaa Produktionsskole.
Formålet med projektet har ikke kun været at yde hjælpearbejde i forhold til et u-land, men i ligeså høj grad at bibringe de unge en forståelse for en fremmed kultur og det miljø, der omgiver og påvirker en sådan kultur. Derfor er der i undervisningen blevet gjort brug af EDB/tekstbehandling, foredrag ved gæstelærere foruden sang og musik med mere.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000