27-11-2000 |
|
Og så siger de vi ikke cykler! |
![]() |
I den seneste tid har vi hørt, hvor dårligt det står til med cyklen i Danmark. En enkelt statistik peger dog i en anden retning. Mere end 77.000 deltagere cyklede med i kampagnen »Vi cykler på arbejde 2000«. Det er 20.000 flere deltagere end i 1999 - en stigning på mere end 35%. Ikke mindst i Grenaa Kommune markerede man sig flot i kampagneperioden. Faktisk var Grenaa Kommune den 2. bedste kommune i hele landet, idet man laver en procentvis opgørelse over antal deltagere, der gennemførte kampagnen over de tre uger, kontra antallet arbejdspladser i hele kommunen. Her kommer Grenaa Kommune ud med et procenttal på 7,889%, hvilket kun overgås af Marstal Kommune med 9,924%. Fremgangen i Grenaa Kommune i forhold til 1999 er da også til at tage at følge på i procent. Man er gået fra 16-17 hold i 1999 til 65 hold med i alt 804 deltagere i 2000.
Samlet set kan projektleder Gitte Lildholdt fra kampagnesekretariatet i Rømersgade i København da også kun erklære sig tilfreds med »Vi cykler på arbejde 2000«.
- Det er på alle måder et flot resultat. Formålet har været at få så mange som muligt til at bruge cyklen lidt oftere i stedet for bilen. Både for at øge folkesundheden og for at reducere miljøforureningen. Der er rigtig mange, der i tre uger har oplevet de store fordele ved at benytte cyklen, siger hun.
Og der er vitterligt blevet trådt godt i pedalerne. Faktisk har deltagerne tilsammen cyklet 12 gange rundt om jorden - hver dag i hele kampagneforløbets tre uger.
- Der er mange statistiske beregninger at blive klog på fra årets sjoveste kampagne. Havde de cyklende brugt bil som transport til og fra arbejde i de tre uger, havde det svaret til et dagligt behov på ikke mindre end 48.000 parkeringspladser. Det er 92 fodboldbaner. Det kan give både direktører og kommunalpolitikere stof til eftertanke og gode idéer, idet de overvejer transportplanlægning for virksomhederne i lokalområder, siger Gitte Lildholdt, og fortsætter:
- For danskerne generelt er der også gode grunde til at bruge cyklen til og fra arbejde. Sidst i august offentliggjorde Københavns Universitet én af de største undersøgelser nogensinde om sammenhængen mellem motion og dødelighed. Danskere, der hver dag tager cyklen til og fra arbejde, mindsker risikoen for alvorlig sygdom og tidlig død betydeligt i forhold til dem, der ikke gør. Og det uanset hvilke motionsvaner de ellers har. Jo mere vi cykler, jo bedre, men det er værd at bemærke, at bare et kvarter til og fra arbejde hver dag er nok til at give bonus, siger Gitte Lildholdt.
På banen igen i sommeren 2001
Vi cykler på arbejde er på banen igen i sensommeren 2001, og allerede i forsommeren kan man begynde at tilmelde sine hold.
- Der er selvfølgelig ingen grund til at lade cyklen stå, bare fordi kampagnen er ovre - tværtimod. Og jo flere, der fortsætter med at cykle, jo større er mulighederne for at give statistikken et hak i tuden igen til næste år, slutter Gitte Lildholdt.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000