06-11-2000 |
|
Grenaa's julemærke fylder 25 år! |
![]() |
Grenaa's julemærke for år 2000 blev præsenteret ved en højtidelighed i byrådssalen Grenaa Rådhus onsdag den 1. november i sidste uge. Normalt foregår noget sådant på borgmesterens kontor, men i år skulle der gøres noget ekstra ud af præsentationen af dette års Lions-julemærke, for der var nemlig tale om det 25. i rækken. Dette års julemærkeark består således af en kavalkade af julemærker fra hvert af de 24 år der er gået forud for dette års udgivelse.
Og hvad har været mere nærliggende at starte serien af julemærker med et motiv, som vi alle kender så godt, nemlig Den Gamle Købmandsgaard på Torvet i Grenaa, der i dag fungerer som museum for Djurslands Museum/Dansk Fiskerimusem. Den smukke bygning, der med sit grønne bindingsværk, det karakteristiske gule murværk og det røde tegltag, ligger centralt i bymidten og er kendte af enhver Grenaa-borger, var altså motivet, da det allerførste Lions Club Grenaa-julemærke udkom i 1976. Siden er det blevet til ialt 24 mærker med hver deres motiv. Dog med samme fællesnævner: At tilbyde et alternativt julemærke, som kan bruges til julehilsner og samtidig viderebringe historiske fortællinger om Grenaa og byens seværdige bygninger.
Således er det i år godt og vel 25 år siden, at snedkermester Henning Bendixen fik den ikke dårlige idé, at Lions Club Grenaa skulle udgive et julemærke. Bendixen, der selv var/er medlem af den lokale Lions Club, gik forrest i arbejdet, der blev planlagt til mindste detalje, således at man allerede i 1976 kunne præsentere det første mærke til salg op til julen.
Lokale kunstnere bag alle mærkerne
Julemærket er siden 1976 og frem til i dag blevet fremstillet år efter år, men altid med forskellige lokale motiver, og altid med hjælp fra en lokal kunstner. Således var det det første år kunstneren Arne Tipsmark, der stod for mærket. Herefter fulgte Holger Wolsing, der har fremstillet mærket 15 år i træk med skiftende motiver - blandt andet Baunhøj Mølle, Fornæs Fyr, de 10 kirker i Grenaa Kommune, færgerne med afgang fra Grenaa med flere.
Herefter fulgte Dorthe Secher Rosenvinge, der bragte fornyelse i mærkerne ved hjælp af hendes specielle teknik med »rivebilleder«, hvilket blev til motiver af Grenaa Kirke, museets gamle lygter og Kattegatcentret inklusive centrets berømte hajer. De seneste år er det kunstnerne Ketty Steffensen og Tove Petersen, der har frembragt mærkerne med motiver af Baunhøj Mølle, Grenaa Kirke, parti af Grenaa å, Dronningens Ferieby og Vejlby Kirke.
Til hvert ark følger en lille historie, der fortæller om motivet, og det er faktisk blevet til en »minibyhistorie«. I mange år skrevet af nu afdøde faktor Jens Anker Nielsen, der grundlagde Grenaa Egnsarkiv. De senere år er det museumsinspektør Brita Mosdal, inspektør og byrådsmedlem Alice Espeholt og sognepræst Ulla Morre Bidstrup, der har leveret små artikler til julemærkerne.
Julemærket har gennem alle årene været en stor succes, og mærket er solgt i et samlet antal på 73.815 ark. Det har betydet, at den lokale Lions Club har kunnet indsamle ialt 537.500 kroner, som igen er delt ud via clubbens humanitære hjælpearbejde i lokalområdet.
Omkring 1.845.375 julekort og -breve er således blevet prydet med det lokale julemærke gennem årene.
Ved præsentationen af år 2000-mærket på Grenaa Rådhus onsdag den 1. november var der - udover en stor håndfuld Lions Club-medlemmer - også repræsentation fra fire af de fem kunstnere, der gennem årene har leveret det kunstneriske forlæg til de enkelte julemærker. Kun Holger Wolsing var fraværende, så til stede var Arne Tipsmark, Dorthe Secher Rosenvinge, Ketty Steffensen og Tove Petersen. Den borgmester, der suverænt har modtaget mærket flest gange, Arne Jessen, deltog også i højtideligheden.
Stolt borgmester
Borgmester Gert Schou var vært for jubilæums-arrangementet, og det var da også ham, der indledningsvis tog ordet. Han havde regnet sig frem til, at den tidligere Venstre-borgmester i Grenaa Kommune, Børge Kildal, modtog mærket 2 gange, Arne Jessen 20 gange og endelig var det tredje gang, at Gert Schou kunne modtage julemærket i sin egenskab af borgmester.
- Det var godt, at Henning Bendixen fik idéen for 25 år siden. En idé, som siden har bredt sig til det ganske land. Og det glæder mig naturligvis, at Grenaa-mærket er det ældste Lions-mærke i hele landet. Det er fint når Grenaa er først med noget, der viser sig at være bæredygtigt, sagde han blandt andet.
Hans ønsker for motiver til de kommende års julemærker kredsede sig specielt omkring yderområderne i kommunen - omend alle kirker i kommunen allerede er blevet brugt. Dog pånær én - Anholt Kirke - som borgmesteren håbede ville dukke op på julemærket i en ikke fjern fremtid.
Han takkede også Lions Club Grenaa for den måde, hvorpå overskuddet fra julemærkesalget - og andre gode aktiviteter såsom Fut i Fejemøget på Grenaa Lystbådehavn - blev forvaltet til gunst for lokalområdet. Eksempelvis via bekostning af fjernsyn til plejehjem med videre.
Formanden for Julemærkeudvalget i Lions Club Grenaa, Henning Bendixen, takkede for sin del borgmesteren for, at han, som sine forgængere på posten, lægger hus til præsentationen af Lions-julemærket. Han takkede også kunstnerne for deres evne til at synliggøre denne aktivitet på en flot måde år efter år, og at det var naturligt i et jubilæumsår at præsentere en kavalkade over deres værker. Henning Bendixen honorerede også Ib Levin for den fantastiske indsats han har lagt for dagen gennem samfulde 25 år med hensyn til de administrative opgaver, der følger med udgivelsen af et sådant julemærke. Det være sig indhentning af de nødvendige tilladelser og sørge for produktion og distribution af mærket.
Lions-julemærket kan købes hos en stor del af byens kiosker og pengeinstitutter, og det koster 25 kroner pr. ark. Overskuddet går som allerede nævnt ubeskåret til humanitært hjælpearbejde af forskellig art i lokalområdet.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000