30-10-2000 |
|
Anonym rådgivning på sygehuset hjælper folk med at holde på vandet |
![]() |
To sygeplejersker i Grenaa gør noget ved overset problem:
Anonym rådgivning på sygehuset hjælper folk med at holde på vandet
Ufrivillig vandladning - hvis medicinske betegnelse er inkontinens - er et stort, men relativt overset problem i Danmark, hvor det anslås at cirka 400.000 kvinder og mænd i større eller mindre omfang lider af problemet. Men der er megen tabu og tys-tys omkring inkontinens, fordi det af de fleste vel nok opfattes som dybt pinligt det, at man ikke kan holde på vandet. Derfor når den nødvendige rådgivning, vejledning og behandling ikke altid frem til de pågældende, men det forsøger to specialuddannede sygeplejersker på Grenaa Centralsygehus (GC) at råde bod på. De har oprettet en anonym rådgivning på det lokale sygehus, som også inkluderer en telefonlinie, hvor man helt og aldeles anonymt kan få en rådgivning, der vil kunne afhjælpe langt de fleste gener ved problemet.
Projektet er blevet oprettet i henhold til Grenaa Centralsygehus' status som sundhedsfremmende sygehus i Århus Amt, hvilket vil sige, at sygehuset på en række fronter laver en aktiv indsats med henblik på at skabe sundhedsfremme i sygehusets optageområde, der dækker kommunerne Grenaa, Ebeltoft, Rønde, Nørre Djurs og Midtdjurs. Altså at forebygge i stedet for udelukkende at helbrede.
Urininkontinens er ifølge en ny rapport fra Dansk selskab for almen medicin en meget hyppig, men ikke særlig synlig tilstand med lav prioritet både i befolkningen og hos sundhedsvæsenet. Med uddannelsen af to sygeplejersker, Anne-Grethe Kristensen og Ingrid Pedersen, i behandling af inkontinens, øger kirurgisk område på GC den faglige kompetence indenfor området. Ingrid Pederse - uddannet sygeplejerske siden 1976 og ansat på K2 i fire år - fortæller i den seneste udgave af GC-Nyt om hendes interesse for inkontinens, og om problemets omfang:
- Min interesse for inkontinens-problematikken er opstået over de år, jeg har arbejdet som sygeplejerske på forskellige afdelinger. Fælles for den inkontinentes situation er, at vedkommende bilder sig ind, at det er noget han/hun må leve med. Mange opfatter det som en tilstand, der nok ikke kan gøres noget ved. Samtidig er det et problem, som patienterne helst ikke taler om, fordi de tror, de er alene med deres problem. Faktum er imidlertid, at mange mennesker har inkontinens, og at det er et problem, der findes i alle aldre - børn som voksne og blandt begge køn, beretter Ingrid Pedersen, der i november 1999 afsluttede uddannelse som kontinens-sygeplejerske på Skejby Sygehus ved Århus. Der er tale om et kursus-forløb af 5 ugers varighed, og som afsluttes med en opgave.
- Nu ser jeg så frem til at bruge det, jeg har lært - forhåbentlig til gavn for patienter, kolleger og borgere i lokalsamfundet, udtaler hun videre.
Projekt-forløb i Nørre Djurs
Anne-Grete Kristensen gennemførte uddannelsen som kontinensvejleder i Nørre Djurs Kommune, hvor hun har en ikke fjern fortid som primærsygeplejerske igennem 4 år. Herigennem har hun opnået erfaring med afdækning af problemet og hjælp til den inkontinente og i at undervise andre faggrupper. Desuden har hun sammen med en fysioterapeut i hjemmeplejen lavet et pilotprojekt i bækkenbundstræning til inkontinente kvinder. Bækkenbundstræning er nu blevet et permanent tilbud til inkontinente kvinder i Nørre Djurs Kommune, hvor Anne-Grete Kristensen er ansat til over 20 timer pr. hold at yde hjælp og vejledning til de inkontinente.
De to specialuddannede sygeplejersker har siden den 1. september 2000 siddet klar ved telefonlinien 89 58 57 27 hver torsdag eftermiddag mellem 16.00-17.00 for at besvare henvendelser fra inkontinente. De to råder også over et lille ambulatorium, hvor de kan tage imod patienter, som kan bevare fuld anonymitet under hele rådgivningsforløbet.
- Og det er meget vigtigt for os at understrege det med anonymiteten. Folk skal kunne henvende sig til os og været helt trygge ved, at der ikke foregår registrering af nogen art. Det er også vigtigt for os at slå fast, at der er hjælp at hente. I 70% af tilfældene vil man kunne kurere problemet helt eller bedre det væsentligt. Og så er telefonlinien også møntet på hjemmesygeplejen og de praktiserende læger, der måtte have brug for særlig viden på området med henblik på at hjælpe deres patienter. Voksne mennesker skal ikke finde sig i at lugte af urin og behøver altså ikke gå med ble. Ikke sjældent er det nogle meget simple løsninger der skal til. Drik eksempelvis noget mindre om aftenen inden du går i seng, kunne ét råd lyde. Via nogle simple teknikker kan man i det store og hele få bugt med problemet, og dermed få foræret et helt nyt liv. Mange isolerer sig jo fuldstændigt af skam og frygt for at »blive opdaget« som inkontinent, siger Ingrid Pedersen.
Målet er at finde frem til hvad der er rigtigt for den enkelte, siger de to sygeplejersker samstemmende.
Inkontinens-projektet på Grenaa Centralsygehus kører også videre i 2001.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000