09-10-2000

Grenaa Produktionsskole står på hovedet for seks tanzanianske majsmøllegrupper!

Grenaa Blad logo

Rikke Hvidtved Eriksen og Stefan Morten Jacobsen fra Grenaa Produktionsskole er her i færd med renoveringen af en gammel engelsk Lister-dieselmotor, der i en ikke fjern fremtid skal drive en majsmølle i et landsbysamfund i Tanzania i Afrika. Der er tale om endnu et MS-Djursland-projekt. De to elever får gode råd af produktionsskole-leder Uffe Lavrsen, Knud Erik Asak fra MS-Djursland og to seniorer fra Senior Metal Grenaa, Oluf Jensen og Peter SteffensenMellemfolkeligt Samvirkes Djurslandsgruppe - MS-Djursland - har modtaget en henvendelse fra United Mill Group (UMG) Usukumani - en paraplyorganisation for seks majsmøllegrupper i Magu og Kwimba distrikterne i Tanzania i Afrika - om hjælp til forsendelse af en renoveret majsmølle, 4 stk. håndsymaskiner og 10 stk. værktøjskasser med tilhørende snedker-håndværktøj. Henvendelsen er mere specifikt fra landsbyen Miswaki, som ikke tidligere har modtaget udstyr fra Danmark, men som ligger 150 kilometer syd for det projekt, som Grenaa Produktionsskole støttede med en majsmølle i 1995. Nu har skolen i samarbejde med MS-Djursland således kastet sig ud i et nyt projektforløb, der sigter mod at opfylde afrikanernes ovennævnte ønskeseddel. Projektforløbet er beregnet til at skulle vare tre måneder - fra den 1. september til den 30. november - og alle skolens afdelinger samt elever er på hver sin måde involveret, så der i november måned afsluttes samlet.


- Projektet mål er at forbedre de unges forståelse for en fremmed kultur, og det miljø, der omgiver og påvirker en sådan kultur. Der bliver derfor i undervisningen gjort brug af EDB og tekstbehandling, foredrag ved gæstelærere foruden sang og musik, fortæller projektkoordinator Knud Erik Asak, der er formand for MS-Djursland.


Eleverne er således travlt beskæftiget med renovering af majsmølle og majsmølle-motor - en gammel engelsk Lister-diesel - samt forskelligt informationsarbejde. Metalværkstedet på Grenaa Produktionsskole udgør en meget central del af projektarbejdet. Det praktiske omdrejningspunkt for hele projektet er nemlig istandsættelsen/renoveringen af en dansk diesel-drevet majsmølle. Her kommer metalværkstedet ind i billedet, hvor eleverne involveres i arbejdet med at renovere den føromtalte engelske Lister-dieselmotor, en hammermølle og sammenbygge hele anlægget.


Skolens træværksted er også involveret. Her bygger man den containerkasse, der skal rumme hele forsendelsen. En kasse, som efter åbning i Tanzania, kommer til at udgøre et sæt borde og bænke. Udover dette snedkererer eleverne også værktøjskasser og symaskinekasser samt forestår indsamling af brugt håndværktøj.


Afrikansk dans og trommespil

Dramaværkstedet er også involveret i projektarbejdet. Her arbejdes der med afrikansk dans og trommespil udover det at bygge sine egne afrikanske trommer.


- Vi forventer i den forbindelse, at det vil lykkes at få besøg af den tanzanianske danser og mimer Nkwabi Hangasamala fra Bagamoyo Art College i november måned, fortæller Knud Erik Asak.


I køkkenværkstedet arbejdes der med indkøb af gode råvarer til at lave afrikanske specialiteter såsom majsgrød, bønner, salater og gedesteg. Udover dette vil køkkenværkstedet også have dage, hvor egne lerkrukker formes og brændes.


På EDB-værkstedet skal eleverne lære at finde relevante informationer om projektets tema »Danmark og Den Tredje Verden«. Forholdet mellem Danmark og u-landene anskueliggøres og bruges i en plancheudstilling, som skal offentliggøres ved projektets afslutning i november måned, hvor mølleriet indvies/velsignes.


Gæstelærerbesøg i hele perioden

- Der vil tillige under hele forløbet være gæstelærerbesøg, som vil tage fat i nutids-relevante emner såsom HIV/AIDS-problematikken, os og de andre og meget, meget andet, fortæller Knud Erik Asak, der også var involveret i det allerførste mølleprojekt koordineret af MS-Djursland tilbage i 1994. Dette projekt har været ensbetydende med videreudviklingen af et længere hjælpearbejds-forløb mellem Djursland og Tanzania, som indtil videre har affødt 7 projekter, der sigter mod at forsyne de indfødte tanzanianere med majsmøller. Med hjælp fra Danida-midler er der blevet stillet flere op af slagsen gennem de seneste seks år, og nu er en ny af slagsen altså på vej. Det er ikke tanken, at eleverne på Grenaa Produktionsskole skal med til Afrika for at stille den nye mølle op, der er bygget op omkring en gammel slaglemølle fra Nimtofte Andelsmølle og en dieselmotor, der har siddet i en gravko i Hammelev, men der er muligheder for dem, der meget gerne vil have denne oplevelse med via Den Frie Ungdomsuddannelse, oplyser skolens konstituerede forstander Uffe Lavrsen, der er substitut på posten, mens Robert Johannesen er en smut i den nok så kendte albanske enklave i det tidligere Jugoslavien, Kosovo, for at starte en produktionsskole op på disse kanter.


I forbindelse med det håndværktøj, der skal sendes til Tanzania, gør Knud Erik Asak opmærksom på, at man meget gerne modtager brugt håndværktøj til dette formål. Og det gør ikke noget, hvis det ikke er helt iorden, for skolen kan selv renovere det.


Her ses selve cyklonen til majsmøllen, der i fuldt udbygget udgave kommer til at veje et tons. Dette arbejde foregår på produktionsskolens metalværksted. Her fortæller elev Brian Jørgensen MS-Djurslands formand Knud Erik Asak om dette arbejde

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000