09-10-2000 |
|
Miljøvenlig behandling af vandløb har resulteret i masser fisk og smådyr |
![]() |
Teknisk Udvalgs møde tirsdag den 3. oktober startede et lidt atypisk sted - nemlig ved Afløbet fra Gammelmose mellem Allelev og Vejlby i Grenaa Kommune. Miljøteknikere fra såvel kommunen som amtet havde nemlig inviteret politikerne - og pressen for den sags skyld - ud på en vandløbsekskursion for at redegøre for forholdene omkring det aktuelle vandløb - blandt andet med fokus på den miljøvenlige vedligeholdelse, som vandløbet har været og fortsat er underlagt. Herom orienterede kommunens miljøtekniker Jens Rasmussen, men amtet var også repræsenteret på ekskursionen. Miljøtekniker Peter Holm fortalte således om amtets rolle som ansvarlig for vandkvaliteten i vandløbene. Peter Holm sørgede også for, at forsamlingen fik et meget sigende billede af, hvordan miljøforholdende var i det pågældende vandløb. Via el-fiskeri formåede han således at indfange en pæn håndfuld små og lidt større bækørreder, der så ud til at trives fortrinligt - i øvrigt sammen med en hel del småkravl af forskellig slags.
Vandløb inddeles i amtsvandløb, kommunevandløb og private vandløb, og der er udarbejdet vandløbsregulativer for alle offentlige vandløb. Amtet er selvsagt vandløbsmyndighed for amtsvandløbene. I Grenaa Kommune er der cirka 54 km. amtsvandløb, hvoraf cirka 15 kilometer løber i kommunegrænsen. Grenåen og Kolindsund Nord- og Sydkanal er eksempelvis amtsvandløb.
Kommunen er så selvsagt på den anden side vandløbsmyndighed for kommunale vandløb, som også vedligeholdes af kommunen, og der er cirka 40 km. kommunevandløb i Grenaa Kommune. Det være sig vandløbsstrækningen som Saltbækken, Kejserbækken og Afløbet fra Gammelmose, som politikerne var ude at kigge på tirsdag i sidste uge.
Private vandløb
Men der eksisterer altså også en del private vandløb, og her er kommunen også vandløbsmyndighed. De største og miljømæssigt mest interessante private vandløb udgør cirka 50 km. Det er specielt mindre vandløb og afvandingskanaler, der er klassificeret som private vandløb.
Vedligeholdelsen af private vandløb påhviler lodsejerne og skal foretages således, at vandløbets form og vandføringsevne ikke ændres, og således, at vand fra højereliggende ejendomme uhindret kan bortledes.
Ifølge den nye vandløbslov skal vandløbsvedligeholdelsen i højere grad end tidligere ske under hensyn til de miljømæssige interesser. Grenaa Kommune har allerede i en årrække praktiseret denne mere miljøvenlige vedligeholdelse, som allerede har medført, at miljøet i de vigtigste og højt målsatte vandløb, langsomt bliver bedre. Vandløb, der før var snorlige grøfter, begynder nu igen at få et mere slynget, naturligt forløb.
Vandkvaliteten
I amtets vandkvalitetsplan er der detaljeret gjort rede for de målsætninger og krav, der stilles til det enkelte vandløbs fysiske forhold, vandkvalitet og vandføring. Der er således fastlagt målsætninger for alle de miljømæssigt vigtigste vandløb - herunder også nogle private vandløbsstrækninger. Til målsætningerne er knyttet forureningsgrader således, at det kan vurderes, om målsætningerne er opfyldt. Hertil kunne Peter Holm knytte den kommentar, at cirka halvdelen af vandløbene i amtet opfylder disse målsætninger.
- Der er helt klart et stort stykke vej endnu, men i forhold til for 10 år siden har man taget et tigerspring i den rigtige retning, og det er bare fortsat at klø på med den miljøvenlige vedligeholdelse, sagde han til udvalgsmedlemmerne.
Når amtet skal vurdere, om et vandløb opfylder målsætningen, sker det rent praktisk ved, at der på udvalgte steder i vandløbet foretages en bedømmelse af dyrelivet i vandløbet. Lidt forenklet kan man sige, at jo større artsrigdom, jo bedre vandløbskvalitet, jo mindre forureningsgrad. Forureningsgraderne går fra 1 til 4, hvor 1 er praktisk talt uforurenet og 4 er overordentligt stærkt forurenet. Peter Holm kunne fortælle, at en del af de kommunale vandløb kun mangler 1/2 forureningsgrad i at opfylde målsætningen. I langt de fleste tilfælde skyldes det enten udledning af urenset husspildevand fra enkeltejendomme eller dårlige fysiske forhold. Typisk på grund af meget hårdhændet vandløbsvedligeholdelse før i tiden. På den front kunne Jens Rasmussen supplere med, at man i vid udstrækning er gået væk fra maskinoprensning af vandløbene.
Grenaa Kommune påbegyndte i 1997 flere mindre restaureringer af vandløb. Der blev sammen med Sportsfiskerforeningen for Grenaa og Omegn udarbejdet og gennemført et projekt vedrørende udlægning af gydegrus på 3 lokaliteter i Hedemosegrøften og Nygård Å. Endvidere har Grenaa Kommune ved udlægning af grus på en strækning af Barnebækken og Afløbet fra Gammelmosen væsentligt forbedret de fysiske forhold i vandløbene. De synlige beviser herpå - masser af små bækørreder og småkravl - så medlemmerne af Teknisk Udvalg ved selvsyn i sidste uge.
De deltagende udvalgsmedlemmer var formanden Henning Christensen (S), næstformanden Jørgen Katholm (V), Poul Bach (C) og Mogens Blach (V). Fraværende var Arne Jessen. Direktør for teknisk forvaltning i Grenaa Kommune, Ulla Engel, deltog også i ekskursionen.
Besøg Århus Amt på http://www.aaa.dk.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000