25-09-2000 |
|
Politikerne fik knubbede ord fra cykelsti-folk og daginstitutionerne |
![]() |
Offentligt budgetmøde på Grena Rådhus:
Politikerne fik knubbede ord fra cykelsti-folk og daginstitutionerne
Initiativet med et offentligt budgetmøde på Grenaa Rådhus som et led i processen frem mod vedtagelsen af Grenaa Kommunes budget for det næstfølgende år, ser ud til at være kommet for at blive. Tirsdag i sidste uge var det således andet år i træk, at Grenaa Byråd indkaldte til et sådant offentligt debat-møde på rådhuset for at høre hvad borgerne mener, om det eller de budgetforslag, der måtte ligge på bordet en lille måneds tid før budgettet skal vedtages endeligt. Og det sker velvidende, at man meget vel kan risikere at stå på øretævernes holdeplads, hvilket da også i nogen grad var tilfældet tirsdag i sidste uge. Således var der skarp kritik fra dagpasningsområdet - forældre, forældrebestyrelsesmedlemmer og personale - over stigende forældrebetaling på området kombineret med hvad man herfra så som en forringet service på området. Specielt blev forslaget om (delvis) lukning af børnehaverne i tre uger om året - to uger i sommerferien og mellem jul og nytår - skarpt kritiseret. Dette sammenholdt med en bebudet stigning i både personskatten og grundskylden, fik flere til at spørge, hvorfor lige de børnefamilier, der bor i ejerboliger i kommunen, skal betale ekstra meget for at få kommunens elendige økonomi til at hænge sammen. Der var også knubbede til politikerne fra den gruppe af borgere, der gennem længere tid har forsøgt at få etableret en cykelsti mellem Ålsrode og Mølleskolen i Ålsø, for på den led at skabe en trafiksikker skolevej mellem de to landsbyer i sydkommunen.
Borgermødet om budgettet blev dog indledt med en borgmester- og partirunde, hvor hvert enkelt parti - uden at blive afbrudt - kunne fortælle, om netop deres syn på budgettet, som det ligger nu. Borgmester Gert Schou kunne på den led fortælle, at budgettet for år 2001 indeholder en realvækst på 3%, og at Grenaa Kommune dermed ikke kan overholde den aftale, der er indgået mellem regeringen og Kommunernes Landsforening om at holde væksten nede på 1%. Borgmesteren forsvarede sig med, at det var væksten i lovbundne udgifter, der var løbet løbsk, og at der burde kigges på den udligningsordning, der sker i bloktilskuddene mellem staten og kommunerne, hvor de store kommuner siden 1995 har fået forholdsvis flere penge end de mindre kommuner, hvilket man godt kan mærke i Grenaa.
- Den ordning skal laves om. Det er ganske enkelt ikke fair, at vi har fået et gab på flere millioner kroner i bloktilskud i forhold til tidligere. Specielt ikke i en tid, hvor lovbundne sociale udgifter eskalerer, sagde borgmesteren.
Løn til personalet sluger hele væksten
SF's Tom Mortensen gjorde opmærksom på, at selv om væksten er på 3%, så er der ikke tale om en vækst i servicen. Det er stigende lønudgifter til personalet, der sluger det hele, og de serviceudvidelser, der trods alt ligger, kun er sket som følge af omprioriteringer, hvor pengene er taget fra en anden konto.
De Konservatives Poul Bach var mildest talt ikke imponeret over budgetfasen. Han syntes ikke, at man havde gjort sig tilstrækkelige anstrengelser i retning af at undgå at trække flere penge op af folks lommer, end man allerede gjorde i forvejen. Det vil sige, hvordan løser man opgaven med at finde 12 millioner kroner til budgettet uden skatte- og afgiftsstigninger, som han kaldte den nemme løsning. Den øvelse havde han gerne set demonstreret med lidt større vilje og intensitet.
Hvad ville enhver god husmor have gjort? - sparet!
Venstres Knud Kildal var enig med borgmesteren i, at man i Grenaa Kommune må lave budget under nogle svære betingelser, men at kunsten ikke desto mindre består i at få den samme service ud af det i den sidste ende. Det vil sige få de lidt færre penge til at strække længere, som enhver god husmor også nødvendigvis må, når det strammer til i husholdningen. Han sagde, at skattestigningerne var ok, men ikke i den størrelsesorden, som Grenaa Listen, S og SF lagde op til, og at Venstre vil præsentere sit helt eget forslag i de videre forhandlinger. Et forslag, der kommer til at byde på mindre skatte- og afgiftsstigninger kombineret med en større grad af brugerbetaling for at få økonomien til at hænge sammen.
Grenaa Listens Egil Classen erklærede, at presset på kommunens ressourcer var af en sådan beskaffenhed, at det er særdeles påtrængende at tilføre kommunekassen øgede indtægter.
- Når man som kommune bliver pålagt opgaver, uden den nødvendige økonomiske opbakning, samt konstaterer, at faldende indtjening, flere ældre, flere kontanthjælpsmodtagere, flere elever i skolesystemet med problemer, kræver store økonomiske investeringer, så må man være nødsaget til at sætte den indtægtsgivende side på - altså op med grundskyld og skatteprocent. Hvis det ikke skete var der udsigt til at skære i »de bløde områder« - Voksen- og Fritidsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget - med måske 10 millioner kroner. Men man kan ikke beskære de områder yderligere efter Grenaa-Listens vurdering. Vi er allerede »inde ved benet«, hvor det gør ondt, sagde Egil Classen.
S: Svært at spare på børn, unge og ældre
Socialdemokraten Erik Hoberg erklærede, at det ikke lader sig gøre at spare sig ud af problemerne i år. Udgifter til børn, unge og ældre er svære at spare på, og der var i hans og Socialdemokratiets øjne ganske enkelt ikke noget alternativ til en højere skat og grundskyld. På den led savnede han i ekstrem grad nogle konkrete forslag fra de borgerlige til, hvor de 12 millioner kroner skulle hentes på budgettet, hvis ikke det skulle være via højere skatter.
Derpå blev debatten sluppet løs og de omtalte knubbede ord fløj i retning af politikerne. Ålsrode-folkene fik ingen garantier. Kun den, at der er en prioriteringsliste på vej, hvor behovet for cykelstier i hele kommunen analyseres. I den forbindelsen gjorde formanden for Teknisk Udvalg opmærksom på, at der eksempelvis ikke er nogen cykelsti til kommunens største skole - Vestre Skole - og at Baunhøjvej og Fuglevænget næppe er mindre farlig at cykle på for skolebørn, end vejen mellem Ålsrode og Ålsø. Venstres Knud Kildal bakkede op ved at sige, at det ikke nødvendigvis er dem der råber længst og højest, der får først. Omkring børnefamiliernes trængsler havde han den kommentar, at den øgede brugerbetaling faktisk også hang sammen med en serviceudvidelse - pasningsgaranti og flere penge til ledelsesudvikling på området - og at kommunen immervæk stadig kommer til at betale langt den største del af kagen for pasningsordningerne set i forhold til brugerbetalingen på området.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000