31-07-2000

40 år med fjernvarme i Grenaa

Grenaa Blad logo

Grenaa VarmeværkGrenaa Varmeværk A.m.b.A fylder rundt:


40 år med fjernvarme i Grenaa

»Det begyndte i 1960 med 65 andelshavere. En opgørelse foretaget i juni 2000 viser, at Grenaa Varmeværk A.m.b.A har 3.964 andelshavere. Ved 25 års jubilæet i 1985 var der tilsluttet 1.567 fjernvarmemålere. Inden årsskiftet 2000/2001 forventer Varmeværket at have rundet de 4.000 andelshavere«.


Sådan indledes en netop udgivet jubilæumsbog i forbindelse med, at Grenaa Varmeværk på fredag den 4. august kan fejre sit 40 års jubilæum. Samtidig benytter man lejligheden til at fejre formanden Frede Frandsen's 25 års jubilæum som bestyrelsesmedlem. Heraf har de 22 år været som formand for foretagendet. Jubilæumsbogen, der er blevet omdelt til Grenaa's husstande, er udgivet i 5.000 eksemplarer, og er forfattet af redaktør Erling Hansen, Grenaa.


Den første bestyrelse bestod af bankdirektør Svend Hvillum (formand), entreprenør Sigvald Andersen, landsretssagfører Lars Pedersen, farvehandler Knud Møller og overbetjent Søren Fruelund. Både Sigvald Andersen (1972-1974) og Knud Møller (1974-1978) kom senere til at bestride formandsposten, som i 1978 blev overtaget af forretningsfører i Boligselskabet Grenaa af 1945/De Vanføres Boligselskab, Frede Frandsen. Og der har han siddet lige siden. Grenaa Varmeværk har således kun haft fire formænd på de 40 år, hvoraf Frede Frandsen altså har siddet fire år længere på posten end de tre første tilsammen!


Stabilitet i den daglige ledelse

Stabilitet på varmemester-posten kan man i endnu højere grad tale om, idet kun to personer har haft posten som daglig leder af Grenaa Varmevæk: Varmemester Karl Pedersen fra 1961 til 1988, og direktør Gert Schou siden 1988. For nærværende er posten et deltidsjob, eftersom socialdemokraten Gert Schou deler sin tid mellem Grenaa Varmeværk og Grenaa Kommune, hvor han står for den øverste politiske ledelse som byens og kommunens borgmester.


I jubilæumsbogen er der blandt andet et indlæg af direktør Jørgen Aamand, Danske Fjernvarmeværkers Forening, hvori han gør rede for det synspunkt, at Grenaa-modellen har dannet skole ved sammenlægningen af varmeværker. Han skriver blandt andet.


»Grenaa Varmeværk er et forbrugerejet selskab, og selv om 40 år er mange år - også i fjernvarmesammenhæng - fremstår Grenaa Varmeværk som en særdeles veldrevet og moderne fjernvarmeforsyning. For omkring 10 år siden fusionerede fire fjernvarmeværker - to kommunale og to private værker i Grenaa - til Grenaa Varmeværk A.m.b.A. Et par år efter blev Grenaa Kraftvarmeværk idriftsat. Et højteknologisk, moderne kraftvarmeværk, der producerer både el og varme på basis af kul og halm. Sammenslutningen af værkerne, og etableringen af det store kraftvarmeværk, var et resultat skabt af et godt lokalt samarbejde, hvor alle arbejdede sammen med formanden Frede Frandsen og direktør Gert Schou som primus motorer. Grenaa-modellen, som fusionen er blevet kaldt i fjernvarmekredse, er senere blevet benyttet i flere andre byer, og har dermed dannet skole for sammenlægning af fjernvarmeværker«, skriver Jørgen Aamand.


Fire centralern blev til én

De fire fjernvarmecentraler, der blev til én pr. den 1. januar 1991 var: Grenaa Varmeværk A.m.b.A, Søndre Skoles Varmeværk, Fuglsang Varmeværk og Fjernvarmeværket SøndenÅ A.m.b.A. Indledningen til fusionsaftalen lød således:


»En sammenslutning af de fire fjernvarmeværker skal sikre varme-forsyningen i Grenaa Kommune gennem en fortsat udbygning af fjernvarmeforsyningen og udnyttelse af nærliggende miljøvenlige varmekilder - herunder navnlig varme produceret på Grenaa Kommunes Affaldsforbrændingsanlæg, overskudsvarme fra erhvervsvirksomhederne og varme fra kraftvarmeværket«.


Og sådan er det blevet.


Hvorfor fjernvarme?

64-årige Frede Frandsen har været med i Grenaa Varmeværks bestyrelse i 25 år, og har som allerede nævnt været formand siden 1978. Dengang var der 500 andelshavere. I dag er der godt og vel 4.000. I jubilæumsbogen giver formanden sit bud på, hvorfor vi skal have fjernvarme:


- Af hensyn til den samfundsmæssige betydning i det hele taget. Der er store miljø-gevinster at hente, og når det gælder prisen er fjernvarmen i Grenaa meget konkurrence-dygtig i forhold til olie eller naturgas, hvis priser er hægtet på rå-oliepriserne, som er høje og meget svingende. Jo mindre olie vi bruger, jo gladere er vi. En vigtig forudsætning for stabile priser er, at vi har flere leverandører og flerårige aftale med dem. De aftaler har vi nu sikret i årene fremover. Og alt andet lige giver det forsynings-mæssigt bedre forhold for vore forbrugere, end de steder, hvor man er og har været afhængig af olie og naturgas, udtaler Frede Frandsen.


Grenaa Varmeværks 40 års jubilæum og Frede Frandsens 25 års bestyrelsesjubilæum markeres ved en reception fredag den 4. august kl. 13.00-16.00 på adressen Violskrænten 8B, Grenaa.


Formanden for Grenaa Varmeværk gennem de seneste 22 år, Frede Frandsen, kan fejre 25 års jubilæum som bestyrelsesmedlem, hvilket varmeværket har valgt at markere i forbindelse med 40 års jubilæet

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000