03-07-2000

Kolonihaver i Grenaa er ikke længere i farezonen

Grenaa Blad logo

Kolonihavefolket i Grenaa kan ånde lettet op, efter at Grenaa Byråd på sidste uges byrådsmøde besluttede, at Havekolonien Alfredsminde alligevel ikke skal omdannes til parcelhuskvarter. Sagen omhandlede fremsættelse af ønsker om ændringer af regionplanen for Århus Amt, som er på vej mod en revision. Ændringer har, når de fremkommer nu, mulighed for at komme med i regionplanforslaget. En del af sagen handlede om mulige byvækstområder, og her har man så fra Grenaa Kommunes side været inde og kigge på, om enkelte kolonihave-områder i Grenaa, kunne være anvendeligt som parcelhuskvarter i en ikke alt for fjern fremtid. Da det kom til stykket var der imidlertid ikke et eneste byrådsmedlem, der kunne se det fornuftige i en sådan disposition.


Det var således et enigt byråd, der vedtog at pille kolonihaverne ud af henvendelsen til amtet omkring ønsker til det nye regionplanforslag. Der bliver med andre ord ikke tale om at nedlægge kolonihaver i Grenaa enge alligevel.


Socialdemokraten Henning Christensen, der er formand for Teknisk Udvalg, udtrykte på vegne af den socialdemokratiske gruppe sympati for bevarelsen af kolonihaveområdet, og undrede sig samtidig over, at man i første omgang havde overvejet at inddrage området til helårsbebyggelse.

- Hvorfor vælger man at fokusere på en mindre attraktiv byggegrund med en fugtig undergrund som allerede er udbygget med kolonihaver, når kommunen ejer 3-4.000 tønder land omkring Grenaa?, spurgte han ud i byrådssalen, som var fyldt godt op med kolonihavefolk fra Alfredsminde, der spændt ventede på byrådets afgørelse i sagen.

- Desuden er det også godt for Grenaa by, at have den folkelige kulturudvikling, som er i kolonihaveområdet, pointerede Henning Christensen, der har en fortid som næstformand for det danske kolonihaveforbund, hvilket Venstre's Jørgen Katholm ikke kunne lade være med at drille udvalgsformanden med i debatten. Jørgen Katholm var således - med et glimt i øjet - i tvivl om, hvorvidt det var byplanlæggeren Henning Christensen, der talte, eller det var den tidligere næstformand i kolonihaveforbundet.


Venstre stilledeændringsforslag

Mobning eller ej, så stod det hurtigt klart, at hele byrådet var imod en mulig nedlæggelse af kolonihaverne til fordel for parcelhusgrunde, eftersom Venstre's gruppeformand Svend Brandstrup Hansen umiddelbart derefter foreslog den ændring til sagen, at man pillede kolonihave-området ud som muligt byvækstområde i relation til regionplanen.


Konsekvensen af beslutningen bliver dog, at der nu skal findes alternative områder til byggearealer i Grenaa og omegn. Det er dog ikke let for kommunen at finde byggegrunde, som både skal ligge i nærheden af Grenaa by - efter retningslinier om fortætning af ny bebyggelse omkring bykernen - og samtidig være attraktive at bebygge. Flere byrødder lagde ikke skjul på, at det ville være en drømmesituation, at kunne tilbyde byggegrunde med udsigt til Kattegat i området ud til Fornæs Fyr, men disse planer må betragtes som dødfødte på grund at Svend Aukens lov om kystbeskyttelse. Fra samme minister skal kommunen også leve op til krav, som går ud på at indskrænke byudviklingen, og fortætte bykernen så meget som muligt - som allerede nævnt. Venstre's Lotte Horneman, som både er by- og amtsrådsmedlem, kunne godt se sagen fra begge sider, men var ikke mindst advokat for Grenaa Kommune.

- Af hensyn til geografien kan man ikke passe Grenaa ind under de generelle krav og skabeloner, der stilles fra Miljøministeriets side. Vi har et stort stykke natur inde midt i byen, som vi ikke kan røre ved, og det sætter nogle kraftige begrænsninger for byudviklingen. Jeg tror, at kommunens repræsentanter i en forhandling om regionplanen med amtet skal gå ind og slå på, at vi i Grenaa ikke kan bruge de gængse skabeloner for byudvikling. Vi er nødt til at kigge på andre muligheder, sagde hun blandt andet.


Der blev fra forskellige sider peget på at inddrage områder omkring Dolmer, Åstrup eller Hessel Gods til helårsbebyggelse. Tidligere borgmester Arne Jessen (S), henviste også til en udvidelse af Hestehave-kvarteret.


Grenaa Kommune skal nu i forhandlinger med amtet om ændringer i regionplanen, og her håber man på en lempning af kravene, så Grenaa kan udvikle sig på en lidt anden måde end Miljøministeriet og amtets teknikere foreskriver.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000