15-05-2000

Djurslands Turistforening midt i en brydningstid:

Grenaa Blad logo

Har fået en ny formand og modsætter sig omklamring fra Destination Djursland!


Djurslands Turistforening, der dækker turismen i Grenaa, Nørre Djurs og Midtdjurs kommuner, har fået ny formand midt i en brydningstid. På generalforsamlingen på Stenvad Mosebrugscenter torsdag aften i sidste uge, trådte formanden Kim T. Jensen tilbage fra posten efter eget ønske, og overlod den i stedet til den hidtidige næstformand Kim Lanzky, Bønnerup. Det helt store spørgsmål på generalforsamlingen var naturligvis det, der handler om, hvorvidt Destination Djursland - en paraply-organisation for turismen på Djursland, der blev skabt i 1995 for at styrke markedsføringen ud ad til - kan få et meget stort ønske opfyldt i den nærmeste fremtid. Destinationen vil meget gerne »opsluge« de selvstændige, lokale turistbureauer og således skabe én samlet turistorganisation på Djursland under Destination Djurslands hat og ledelse. Igennem Djurslands Udviklings Råd - der var fødselshjælper, da Destinationen for fem år siden kom til verden - er man fra såvel kommunal- som amtspolitisk hold helt med på idéen, men i de to vægtigste bureauer - Ebeltoft og Grenaa - er begejstringen for planerne knap så stor. Det afslører høringsvarene på området, og det afslørede de to beretninger på sidste uges generalforsamling i Djurslands Turistforening ved Kim T. Jensen og turistchef Per Rasmussen.


En ihærdig bejler

Den afgående formand sagde blandt andet følgende:


- Turistforeningen har haft en ihærdig bejler de sidste år. Er det nu ægte kærlighed, eller tales der om et fornuftsægteskab? Der er fortsat stærkt politisk pres på at få én samlet organisation, og bestyrelsen er da også åben for disse tanker og har i det forgangne år været aktiv deltager i et arbejde med at få beskrevet mulighederne for en eventuel fælles turistorganisation for Djursland, idet det fælles mål at understøtte og markedsføre turisterhvervet i området, er en fælles interesse, sagde han.


Forskellige modeller for et sådant fællesskab har så siden været drøftet - spændende fra minimalt til maksimalt fællesskab - og Djurslands Turistforening er nået frem til, at foreningsmodellen vil være den bedste.


3-mands direktion

- Bestyrelsen peger på foreningsmodellen som princip uden nærmere stillingtagen til detaljer i det foreliggende oplæg. Bestyrelsen sammensættes af repræsentanter fra alle turistforeninger på Djursland, og der peges på en 3-mands direktionsmodel. En central placering ved Tirstrup kan anses for at være en mulighed, sagde Kim T. Jensen, og fortsatte:


- Når der er kommet høringssvar ind fra forskellige involverede parter, forventes næste udspil at komme i juni måned fra DUR. Hvilken vej der peges på rent politisk er et stort spørgsmålstegn. Kravet må være en positiv proces frem mod et fornuftigt afbalanceret fællesskab til gavn for turisterhvervet, og uden at sætte det lokale over styr, sagde han.


Turistchef Per Rasmussen kommenterede også den spændte situation ved at kigge tilbage på de fem år der er gået siden Destination Djursland blev oprettet. En organisation, som Djurslands Turistforening var kraftigt involveret i udformningen af.


- Djurslands Turistforening har siden sin opstart i begyndelsen af 80'erne været fortaler for og aktiv medvirkende i at koordinere og fremme hele den djurslandske turisme. Det er ikke altid nemt på grund af lokalpatriotisme og kommunegrænser, men alligevel lykkedes det at producere de første fælles campingguider i 1984/85 med deltagelse af alle campingpladser. At samle hele Djursland i store fremstød i Norge i midten af 80'erne. At opfinde navnet Destination Djursland/Mols i samme periode. At producere det første pakkerejsekatalog i 1988. At udgive det første fælles hverve- og faktakatalog i begyndelsen af 90'erne. At vi sammen med en styregruppe, sammensat bredt fra erhvervet, koordinerede og gennemførte fælles markedsføring og messedeltagelse for hele Djursland til og med 1995, hvor vi fik etableret den nye organisation Destination Djursland. I de år nåede Djursland de højeste overnatningstal, som ikke er set siden, sagde Per Rasmussen, og fortsatte:


- Der var altså både vilje og engagement til at stå sammen - og der blev løftet noget. Desværre er dette sammenhold blevet noget udflydende de seneste år. Jeg skal ikke fordybe mig i hvorfor, udover at bemærke, at man når længst med positiv motivation i modsætning til at tromle sine synspunkter igennem. Helt sikkert er det i hvert fald, at hvis fælles korpsånd og vilje til at løfte i flok forsvinder, så forsvinder også mulighederne for at opnå markante resultater. Vi er fortsat klar til at løfte vor del at de fremtidige opgaver i et fælles samarbejde til fremme af den djurslandske turisme, sluttede Per Rasmussen sin beretning.


2 nye i bestyrelsen

Også Mogens Adamsen forlod bestyrelsen, og der var kampvalg om de to ledige poster. Benny Andersen, Grenaa Lystbådehavn, og Henrik B. Nielsen, Djurs Sommerland, vandt afstemningen med henholdsvis 33 og 48 stemmer foran Frank Vigh Larsen, Skandinavisk Dyrepark, der måtte nøjes med 16 stemmer, og altså ikke opnåede en plads i Djurslands Turistforenings bestyrelse. Sammen med Henrik B. Nielsen er han i øvrigt én af de helt store fortalere for én samlet turistorganisation på Djursland efter fondsmodellen, hvor der kun sidder én direktør i toppen af organisationen, mens turistforeningen altså går ind for en model med en 3-mands direktion.


Ny næstformand i bestyrelsen er Hans Kristensen, Gjerrild Nordstrand. Som suppleanter til bestyrelsen valgtes Lars Chalmer Rasmussen, Mercatus Reklamebureau, og Karen Eriksen, Hotel Grenaa/Hotel Havlund.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000