13-03-2000 |
|
Erhvervsråd arbejder videre med planerneom ét fælles erhvervsråd for hele Djursland |
![]() |
Grenaa Erhvervsråds bestyrelse fik på sidste uges generalforsamling i Kulturhuset Pavillonen grønt lys til at arbejde videre med planerne om etablering af ét fælles erhvervsråd for alle Djurslands otte kommuner - eller så mange, som nu kunne tænke sig at være med, som den fungerende formand, Gert Schou, sagde med henvisning til, at Ebeltoft Erhvervsråd slår sig i tøjret - både hvad angår idégrundlaget og finansieringen for et sådant fælles erhvervsråd, der påtænkes placeret i Tirstrup Lufthavn. Grenaa's betingelse for at indtræde i et fælles erhvervsråd for Djursland er den, at kommunens erhvervsdirektør, Villy Andersen, skal have sæde i direktionen.
Og så fik Grenaa Erhvervsråd i øvrigt ny formand i forbindelse med generalforsamlingen. Formanden siden 1994, Erik Holme Pedersen, meddelte allerede for et år siden, at han ikke ønskede at fortsætte på posten, og sygdom tvang ham faktisk til at forlade den nogen tid før generalforsamlingen. I hans sted har Grenaa Kommunes borgmester, Gert Schou, været fungerende formand. Den nye bestyrelse konstituerede sig umiddelbart efter generalforsamlingen med Ole Husum som ny formand.
Erhvervssamarbejdet på Djursland har efterhånden 8 år på bagen. I 1992 etablerede de 8 erhvervsråd på Djursland et formelt samarbejde under navnet Net-Djurs - på foranledning af erhvervskontorerne selv. I løbet af samme år fik erhvervsrådene amtets erhvervsafdeling med for bordenden. Man samarbejdede her om mange erhvervsfremmeprojekter, der blev beskrevet i en fælles handlingsplan.
- Som tiden gik, krævede de fællesprojekter man aftalte, flere og flere ressourcer - både manpower og økonomi - og det stod snart klart, at man havde brug for mere arbejdskraft. Flere ønsker fra turismens side om tilskud fra Arbejdsmarkedets Feriefond til anlæg af turistattraktioner i Djurskommunerne, kombineret med behov for bedring af infrastrukturen på Djursland, førte til dannelsen af Djurslands Udviklings Råd - i daglig tale DUR - der blev etableret i 1994 og består af de 8 borgmestre og amtsborgmesteren, og sidenhen med deltagelse af DA og LO. DUR opererer indenfor indsatsområder, der tilgodeser udviklingstiltag i landbruget, turismen, transport og industri/håndværk, fortalte Gert Schou i sin beretning.
Han berettede videre, at der så blev etableret sekretariater og valgt ansvarlige bestyrelser for områderne landbrug - der fik ansat en konsulent - og turismen - der etablerede Destination Djursland. Transportområdet bliver varetaget af en styrelse, som består af borgmestrene med en kommunaldirektør som sekretær, mens industri/håndværk har etableret en bestyrelse med erhvervsrådsformændene på Djursland og erhvervskontorerne som udøvende kraft. Endvidere har forskellige muligheder ført til, at der frem til år 2001 er fundet midler til at ansætte en koordinerende erhvervsdirektør - Finn Petersen - til området industri og håndværk. Han tiltrådte i januar sidste år.
- Vi lever i omvæltningernes tid. Der sker både fusioner og fissioner, men trenden er større og større enheder. Det er gældende inden for snart alle sektorer - såvel finans- som industri, handel, institutioner, foreninger og råd - og vel specielt for de sidstnævntes vedkommende er det af rationelle, økonomiske årsager og gevinsten ved samarbejdsfladerne og netværket. DUR tegner sig organisatorisk efterhånden som det overordnede organ. En videreudvikling af arbejdet er en fælles strategiplan for turisme og industri/håndværk, og for sidstnævntes vedkommende vil vi forsøge at etablere ét fælles erhvervsråd for hele Djursland allerede i år 2002, men gerne i 2001, sagde Gert Schou.
Det er dog fortsat meningen, at de enkelte lokale erhvervsråd skal assistere med service overfor medlemskredsen. For hele strukturen er der udarbejdet en handlingsplan, der skal behandles i de enkelte byråd og erhvervsråd i løbet af indeværende år.
- Strategien for den påtænkte organisatoriske enhed er at samle alle kræfter i ét kraftcenter med domicil i Tirstrup Lufthavn. At samle ressoucerne på ét sted, er at give alle virksomheder på Djursland en ensartet service og kvalitet. Det er et klart mål, at Djursland skal styrkes med vækst og arbejdspladser, bosætning og kompetencer, markeds- og eksportmæssigt samt ved flere lokaliseringer af nye virksomheder. Et øget indtægtsniveau og bedre skattegrundlag er vejen frem, sagde Gert Schou, hvorpå han kraftigt opfordrede forsamlingen til at komme med nogle indlæg omkring den påtænkte erhvervsfremmestrategi for Djursland umiddelbart efter beretningen, som han afrundede på følgende vis:
- 1999 har ikke vist sig som det bedste år for væksten i Grenaa, men de store problemer omkring år 2000-skiftet blev vi da delvis forskånet for, og nu står det nye årtusinde og venter med nye udfordringer og nye muligheder. Grenaa Erhvervsråd vil fortsat prioritere og understøtte vore virksomheder med rådgivning og konsulentydelser, der medvirker til vækst og tilpasninger. Vi vil også fremover sætte lokalisering af nye virksomheder og bosætning højt på dagsordenen. Indenfor kompetence er det vigtigt, at vi fastholder efteruddannelsesmulighederne i Djursregionen, og ikke mister eller fratages koncepter, der er vitale for udviklingen. Vi vil gerne medvirke til at bære og løfte udviklingen på hele Djursland - på tværs af kommuneskel - i en samlet erhvervspolitisk strategi indenfor de rammer, jeg tidligere har nævnt, såfremt generalforsamlingen synes det er en god idé, sagde han afslutningsvis.
Og det syntes generalforsamlingen. Debatten herom var nærmest ikke-eksisterende, hvilket fik bestyrelsesmedlemmet Lars Bager til at konkludere, at tavsheden måtte være udtryk for, at den påtænkte strategi var den rigtige.
- Vi har talt og talt om det her på alle bestyrelsesmøderne, og jeg tolker tavsheden som et udtryk for, at et fælles erhvervsråd for hele Djursland med domicil i Tirstrup Lufthavn, er en god idé, sagde han.
Derefter blev formandens beretning godkendt. Der blev også foretaget valg til bestyrelsen. Fire kandidater stillede op til tre bestyrelsesposter. Lars Gernyx og Erik Holme Pedersen var på valg, men ønskede ikke genvalg. Finn Dyrbye blev genvalgt til bestyrelsen, mens der var nyvalg til Jørn Rygaard og Jess Nielsen. Johnny Kjærgaard opnåede ikke valg. Som suppleanter til bestyrelsen nyvalgtes Per Lyngaa og Poul Petersen.
Efter generalforsamlingen var der et indlæg om erhvervspolitikken i Århus Amt ved udvalgsformanden for amtets Erhvervsudvalg, Christian O. Aagaard, fra de konservative.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000