14-02-2000

Sælerne Sally og Molly blev sat ud i et nyt anlæg i lagunen ved Kattegatcentret

Grenaa Blad logo

BilledeSælanlægget i lagunen ved Kattegatcentret i Grenaa er bygget færdigt, og onsdag i sidste uge stod det således klar til at modtage centrets to sæler, Sally og Molly. Sally og Molly er de to »hylere«, som Kattegatcentret sidste år i juni fik indleveret fra Anholt. De har nu vokset sig store, og kan fremover se frem til at boltre sig i deres rette element - i Kattegatcentrets lagune med adgang til egen strandbred. Fremtiden for de to sæler kommer til at bestå af forskellige daglige træningsaktiviteter og fodringer. Her vil publikum blive præsenteret for de danske sælers biologi og adfærd. En vigtig del af træningen er at kunne opnå sælernes tillid, således at centrets biologer kan håndtere og undersøge dem. Sally's kendetegn er et sort baghoved, mens Molly's kendetegn er to lyse pletter på baghovedet.


Selve flytningen af sælerne skete uden den store dramatik, omend den ene af sælerne ikke var meget for at hoppe i baljen. Den skulle faktisk hældes ned i lagunen fra den vogn, som de blev transporteret i.


Kattegatcentrets direktør Knud Bruno Andersen fortalte indledningsvis, at det er meningen, at sælerne skal trives i anlægget hele året, men at man dog trods alt ventede tre uger med at putte dem ud i det.


- Det skyldes kulde og dårligt vejr. Vi har således gået lidt og ventet på noget fornuftigt vejr. De er ganske vist vant til at svømme rundt i koldt vand inde i deres bassin i centret, men de har jo trukket vejret i varm luft. Nu hvor de er ude i lagunen kommer de jo til at trække vejret i en noget koldere luft. Det kan godt give dem en forkølelse, så derfor har vi altså ventet på mildere vinde, sagde Knud Bruno Andersen, samtidig med, at publikum og pressekorpset stod og skuttede sig i regnen og blæsten denne onsdag middag i februar.


Opfostring af hylere er ikke god latin

Den biolog på Kattegatcentret, der er ansvarlig for sælerne, hedder Jørgen Møller. Han kunne fortælle, at opfostringen af de to hylere faktisk er stik imod den officielle politik på området i Danmark.


- Vi skulle spørge Skov- og Naturstyrelsen om lov til at tage dem ind, og måtte samtidig love ikke at sætte dem ud igen. Der har været lavet forsøg med opfostring og genudsætning af hylere i Esbjerg, og resultaterne har ikke været gode. De blev adfærdsvanskelige, slæbte sygdomme med sig, svømmede op i åerne og kravlede op på strandene og spiste folks medbragte mad. Præget som de var af mennesker havde de svært ved at vende tilbage til naturen, og derfor har man besluttet her i Danmark, at man skal lade hylerne være i fred, og dermed lade dem dø. Der er heller ikke noget i den danske sælbestand, der taler for det modsatte. Den er i fremgang, og man taler faktisk p. t. om at begynde at skyde sæler for at tynde ud i bestanden, fortalte biologen.


Når Kattegatcentret så kunne tænke sig at være den undtagelse, der bekræfter reglen, så skyldes det, at Kattegatcentret ikke mindst er sat i verden for at fortælle om netop Kattegat.


- Og på den led er det jo kun naturligt, at vi har en repræsentant for rovdyrene, og det har vi så fået med Sally og Molly, sagde Jørgen Møller, der endvidere kunne fortælle, at de to sæler er vokset ganske pænt siden de blev samlet op på Anholt den 17. juni 1999.


- De var begge underernærede, da vi fik dem ind. Dengang vejede de omkring 6 kilo begge to. Nu er de oppe på 43 kilo hver, så de er vokset pænt, sluttede han.


To aktiviteter dagligt med de to sæler

Anlægget er blevet bygget gennem tre måneder af entreprenørfirmaet Skanska Jensen, der for tiden er i gang med et lidt større anlægsprojekt i Grenaa - udvidelsen af Grenaa Havn mod nord.


Sælerne er for første gang med i aktivitetsprogrammet på Kattegatcentret her i skolernes vinterferie. Her lægges der ud med to daglige aktiviteter omkring sælerne, hvor en biolog vil fortælle om sælernes adfærd og fodrer og træner dem. 
Billede
Billede
Billede

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000