07-02-2000 |
|
Aarhus/Tirstrup Lufthavn rører på sig igen |
![]() |
Ovenpå nogle turbulente år med dalende passagertal på grund af et ændret trafikmønster mellem landsdelene som følge af Storebæltsforbindelsen, og en flok østjyske erhvervslederes - og politikere for den sags skyld - skingre krav om at få bygget en ny lufthavn vest for Århus, er Aarhus/Tirstrup Lufthavn nu så småt begyndt at røre på sig igen. Det irske lavprisselskab Ryanair holdt sit indtog i lufthavnen under stor mediebevågenhed, da ruten Tirstrup-London blev indviet i starten af november måned. Siden er det blevet til 25.000 passagerer på ruten i løbet af blot tre måneder, og Ryanair forventer, at passagertallet på ruten bliver på 100.000 for i år. Dertil kommer, at lufthavnsdirektør Ole Paaske forventer nye internationale destinationer i løbet af 2000, 19 daglige afgange til København i stedet for 13, plus overgangen til et aktieselskab fra et selskab i kommunalt regi
- og deraf følgende styrelseslov. Århus Amt er villig til at indgå i en sådan aktieselskabsdannelse med en 5-10 millioner kroner, og i Grenaa Kommune bakker man også op omkring planerne med at omdanne lufthavnen til et aktieselskab.
Strategien fra lufthavnsledelsens side for at få vendt bøtten, har været den, at man vil profilere sig som værende Danmarks billigste internationale lufthavn for at tiltrække nye operatører, og dermed kunder i butikken.
- Og den strategi må siges at have båret frugt. Mange luftfartsselskaber har vist interesse for vores koncept, har Ole Paaske udtalt til Børsen.
Hvor mange, eller hvilke der er tale om, vil han ikke ud med, men han er ikke i tvivl om, at lufthavnen i løbet af indeværende år vil få nogle nye internationale destinationer - ikke kun ruteselskaber, men også på charter-området, hvor man i dag stort set kun har Århus Charter. Udover Ryanair's to daglige afgange til London/Stansted, har lufthavnen p.t. Sun Air's fire afgange til henholdsvis Göteborg, Stockholm, Torp i Sydnorge og Oslo/Gardemoen. Som allerede nævnt vil antallet af indenrigsafgange blive øget fra 13 til 19 daglige SAS-afgange til København med sommerfartplanens ikrafttræden. Flere af afgangene vil dog blive betjent med mindre fly af typen Dash-8, men de store afgange vil fortsat blive befløjet med jetfly.
- Det er frekvenser, som vore kunder efterspørger - ikke flytyper, siger Ole Paaske til Børsen.
A/S er på vej
Lufthavnens egne muligheder for agere kommercielt bliver også øget i den nærmeste fremtid, idet den indenfor et par måneder vil blive omdannet til et aktieselskab. Ole Paaske har ført forhandlinger i ejerkredsen og med amtet om at blive medaktionær sammen med den nuværende hovedaktionær, Århus Kommune, som ejer 75% af lufthavnen.
- Vores indstilling til at gå ind som medejer er absolut positiv. Århus-regionen får brug for lufthavnen her i mange år endnu, og det må være en regional opgave at sikre lufthavnen bedst mulige betingelser, udtaler amtsborgmester Johannes Flensted Jensen til Jyllands-Posten den 27. januar.
Opbakningen fra amtet til lufthavnen ved Tirstrup kan også observeres omkring kommende forbedringer af vejforbindelsen mellem Århus og Tirstrup. Foreløbigt er der afsat 25 millioner kroner på amtets vejplan til en udbygning af overhalingssporene på motortrafikvejen. Projekteringsarbejdet hertil ventes igangsat snarest.
Grenaa Kommune bakker også op
I Grenaa Kommune bakker man også op omkring planerne med lufthavnen i Tirstrup. Kommunen er en del af ejerkredsen sammen med Århus, Randers og Ebeltoft kommuner, omend med en meget lille procentdel (5-6%). Borgmester Gert Schou har således sæde i lufthavnens styrelse som Grenaa Kommunes repræsentant, og her har han sammen med de øvrige medlemmer siddet med en vetoret, som man nu i et vist omfang bliver nødt til at afgive med omdannelsen til et aktieselskab.
- Vi går ind i det med den del vi har, og bakker op om den nye selskabskonstruktion. Ligesom for Grenaa Havns vedkommende er dette skridt af altafgørende betydning for lufthavnens gunstige udvikling fremover. Med amtet ind over er vi også sikret et regionalt helhedssyn i aktionærkredsen, der gør, at vi ikke er bange for at afgive vetoretten. Desuden vil der være indbygget visse sikringer i bestemmelserne, der tilgodeser Djurslands interesser, så det kan ikke gå helt galt, siger Gert Schou, der synes fremtiden for Tirstrup Lufthavn tegner ganske lys.
- Nu er lufthavnsplanerne omkring Århus manet definitivt i jorden, og vi kan nu koncentrere os om en fremtidssikring af Tirstrup Lufthavn. Det vil sige skabe en bedre vejforbindelse mellem Århus og Tirstrup med amtets hjælp og få skabt en mere naturlig indkørsel til lufthavnen fra hovedvejen til en udvidet og ændret terminalbygning. Udgangspunktet for et Aarhus/Tirstrup Lufthavn A/S er en stor egenkapital, og lufthavnen er således velkonsolideret fra starten af. Derudover er den begunstiget med en dygtig ledelse, der via en offensivt satsende stil formår at skabe et fornuftigt kundeunderlag for Tirstrup Lufthavn, slutter Gert Schou.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000