24-01-2000

Nyt udvalg i Grenaa Kommune vil forbedre samarbejdet mellem skolerne og erhvervslivet

Grenaa Blad logo

Et nyt udvalg har set dagens lys i Grenaa Kommune. Skole- og erhvervsudvalget - som det hedder - er blevet sat i verden for at skabe de bedst mulige betingelser for samarbejdet mellem skolerne og erhvervslivet. Idéen er blevet fostret af skolekonsulent Per Istrup Poulsen, og udvalget er nedsat under ansvar overfor Børne- og Ungdomsudvalget. Udvalgets opgaver bliver blandt andet at skabe optimale forhold omkring folkeskolernes forskellige former for erhvervspraktik. Skolerne oplever nemlig, at det i forhold til enkelte erhvervsområder kan være svært at placere eleverne i ønskepraktik. For at modvirke den tendens vil man gøre ønskepraktikken mere fleksibel, så eleverne alligevel kommer i kontakt med de ønskede erhvervsområder. Udvalget er bredt sammensat med repæsentanter fra det lokale erhvervsliv, skolerne, DA, LO, Handelscenter Grenaa med flere. Formanden er det socialdemokratiske byrådsmedlem Niels Erik Iversen, og fra det næste møde i udvalget - den 8. februar - starter arbejdet for alvor. Om baggrunden for initiativet fortæller Per Istrup Poulsen:


- Samarbejdet skole- og erhvervsliv til gavn for de unge er jo ikke en ny ting. Det har kørt lokalt i flere år med faste aftaler omkring virksomhedsbesøg for klasserne og regler for praktikophold med mere. Vi har også et godt samarbejde omkring gæsteundervisere med DA og LO - specielt sidstnævnte - og har i det hele taget arbejdet for at skabe gode forhold for de tre former for erhvervspraktik, som vi kører med i folkeskole-regi, siger han.


Der er tale om forældrepraktik for 8. klasserne, valg af jobområde-praktik med for- og efterbehandling for 9. klasserne og endelig valg af ønskepraktik i 10. klasse.


- Her er der frit valg på alle hylder, men vi oplever, at der er områder, der er svære at tilgodese, men i en situation, hvor unge er blevet en mangelvare, mener vi nok at kunne stille større forventninger til det fremtidige samarbejde mellem skole og erhvervsliv. Virksomhederne skal jo bruge kvalificerede arbejdskraft i alle jobs, så derfor har de brug for at kende de relativt få unge, der bliver at slås om i de kommende år. Og skolevæsenet har jo også en interesse i at eleverne lærer det lokale erhvervsliv at kende. Vi har med andre ord fælles interesser, og dem tror jeg vi plejer bedst i dette nye udvalgsforum, hvor alle parter har givet håndslag på at yde en optimal indsats for at skabe bedre forhold på området, siger skolekonsulenten, og fortsætter:


- Det er vigtigt med en tæt dialog, der kan skabe en platform for udvikling af nye tiltag til gavn for de unge såvel som erhvervslivet. Virksomhederne er generelt meget villige til at tage elever ind, men fra skolerne har vi nok været for dårlige til at forklare, hvad den enkelte praktikform går ud på, og derfor har langt fra alle praktikophold været optimale. Samtidig har det vist sig at være svært at finde plads til elever indenfor områder som kontor, IT-branchen og den skrevne presse. Jeg håber, at vi med etableringen af skole- og erhvervsudvalget får åbnet op for nogle muligheder for praktikpladser på den front. Forklaringen er ofte, »vi har ikke tid og ikke plads til fem-dages praktikanter«, og her kunne vi som udvalg gå ind og arbejde for nogle mere fleksible praktikformer, hvor lille Pia måske kigger en IT-medarbejder over skulderen en enkelt dag eller to i stedet for fem. Hvis det er hendes interesse-felt, får hun tusindfold mere ud af praktikken, end hvis hun blev placeret fem dage på et jobområde,


som ikke interesserer hende. En ny lov for 10. klasse siger faktisk, at den enkelte elev skal have en uddannelsesplan, hvor ønskepraktikken indgår som en relateret del, og hvis Pia kun kan få plads hos en anlægsgartner, så knækker filmen altså også på dette punkt. Der er således et klart behov for at få en bedre sammenhæng og kvalitet i tingene, siger Per Istrup Poulsen.


Sendes ikke ud i samlet flok

Fleksibiliteten indarbejdes også i forhold til skolen, hvor eleverne ikke længere behøver at blive sendt ud en bloc i en bestemt uge. Et ophold kan tilrettelægges helt efter den pågældende virksomheds ønsker og muligheder, og derfor vil en 10. klasse lærer kunne komme til at opleve, at en 4-5 elever kan være væk af gangen, fordi de er i praktik, mens de øvrige følger den almindelige undervisning.


Noget nyt i folkeskolelovgivningen er det endvidere, at de helt små klassetrin også skal have arbejdsmarkedsorienteret undervisning - herunder virksomhedsbesøg - så også på den front skal udvalget ind og kigge på, hvilke virksomheder, der kunne være relevante, og med hvilket indhold.


- Det er nogle af de budskaber, vi skal have sendt ud i det lokale erhvervsliv, hvor vi allerede har mødt stor opbakning omkring initiativet. Ikke mindst i forhold til at stille med repræsentanter til udvalget, slutter Per Istrup Poulsen.


Af andre mulige initiativer på området pusles der med planer om en Åben Virksomhedsdag, hvor elever og forældre kan komme på besøg hos en given virksomhed, og en lokal uddannelsesmesse, hvor ungdomsuddannelserne og det lokale erhversliv i området vil være repræsenteret.


Formanden for udvalget, Niels Erik Iversen, kalder det en enormt spændende opgave at skabe et bedre samarbejde på skole- og erhversområdet end der allerede er i forvejen.


Han ser også muligheder i udvalgets arbejde i retning af at skabe strategier, der kan få de unge fra Djursland, der i sagens natur søger udenbys for at få en videregående uddannelse, til at vende tilbage til Djursland, når deres uddannelse er afsluttet. Her skulle erhvervslivet gerne kunne fungere som en aktiv medspiller i den forbindelse, vurderer udvalgsformanden.


 

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000