24-01-2000

Økonomien på plads omkring et ombygget Kulturhuset Pavillonen

Grenaa Blad logo

Den økonomiske kabale omkring ombygningen af Kulturhuset Pavillonen er nu gået op med et endeligt tilsagn om økonomisk tilskud og lån fra Lokale- og Anlægsfonden i København. Projektet involverer blandt andet en særdeles nødvendig renovering af den gamle Pavillon-sal, der her er afbilledet. Gavlmuren er således i så dårlig stand, at den på det nærmeste er ved at skvatte sammenDen 13. januar 2000 gik den økonomiske kabale omkring Kulturhuset Pavillonens fremtid definitivt op. Lokale- og Anlægsfonden i København gav sit endelig tilsagn omkring økonomisk støtte til en større ombygning af kulturhuset i Grenaa. Et direkte tilskud på 2 mio. kroner og et lån på 4 mio. kroner gør det muligt - sammen med de kommunale midler, der i forvejen er afsat til ombygningen af kulturhuset - at få sat den gamle Grenaa-hal i stand med værksteder, øverum og lokaler til Grenaa Amatørteater, der som en del af den politisk vedtagne helhedsløsning for projektet skal fraflytte Remisen i Markedsgade, hvor Johnsen Offset i stedet rykker ind med en flagfabrik. De 2 millioner kroner kommunen får ind fra dette salg, ryger også ned i den pengepulje, der skal finansiere hele herligheden. Den samlede anlægssum er således på 14,2 millioner kroner, hvoraf de 6 millioner kroner er penge, som Grenaa Byråd har lagt ind i de senere års budgetter til netop en kulturhus-ombygning. Da byrådet besluttede at sælge Remisen tilJohnsen Offset, og dermed flytte amatørteatret ned i Grenaa-Hallen, opstod der samtidig et problem omkring Vestre Skole's idrætsundervisning, som jo gør brug af Grenaa-Hallen. Med et amatørteater indpasset i en tredjedel af hallen, er det ikke muligt også at køre idrætsundervisning i hallen. Derfor er der også tænkt og tegnet en ny - omend skrabet - idrætshal ind i projektet, der samlet set således omfatter ombygning af den gamle hal - forhallen skal forbedres og udvides med forenings- og kulturlokaler, renovering af facaden og den gamle pavillonsal samt nybygning af den nye idrætshal på 950 m2, der kommer til at ligge i tilknytning til Grenaa-Hallen ud mod festpladsen i Anlægget.


Nyt liv i den gamle hal

Der kommer således nyt liv i den gamle hal, hvor både Grenaa Amatørteater, Spillemandslauget Djursland/Mols, Grenaa Blæserne og de lokale kor får deres nye tilholdssted. Den nye idrætshal skal som allerede nævnt bruges til skoleundervisning, men også til foreningernes træningsbrug, og hallen vil endvidere ved særlige lejligheder kunne bruges til kulturformål.


- I den gamle Grenaa-hal er der allerede mange aktiviteter, men nu bliver mulighederne bare langt større for alle borgere i lokalområdet. Det har krævet meget opfindsomhed at forene alle nuværende tilbygninger til at fremstå som et samlet hele, men projektet er et godt eksempel på, hvordan gamle haller kan blive mere fleksible, siger konsulent Jørgen Christoffersen fra Lokale- og Anlægsfonden.


Selvstændig fond

Fonden er en selvstændig fond med egen bestyrelse, som blev stiftet i 1994 for at hjælpe spændende og mere utraditionelle byggeprojekter indenfor kultur og idræt i gang. I 1999 er Lokale- og Anlægsfondens muligheder for at støtte blevet langt større, da museums- og udstillingsvirksomhed samt friluftsliv nu også kan komme i betragtning. Siden starten har fonden uddelt omkring 200 millioner kroner i direkte tilskud og ydet lån for cirka 75 millioner kroner og stillet garantier for lån og byggerier på cirka 100 millioner. På disse kanter har fonden senest været en meget vigtig økonomisk medspiller omkring etableringen af Ørum Aktiv Center. Centret blev indviet sidste år - ikke mindst som følge af betydelige midler fra fonden i form af såvel lån som direkte tilskud.


1 styregruppe og 3 arbejdsgrupper

I forbindelse med kulturhus-projektet skal der af Grenaa Byråd nedsættes en styregruppe og nogle undergrupper, der skal stå for koordineringen af projektet - herunder flere delprojekter. Det skal sikre den overordnede styring og involvering af de parter, som har interesse i dele af projektet. På den baggrund foreslår forvaltningen, at der nedsættes 1 styregruppe og 3 arbejdsgrupper.


Styregruppen skal sørge for sikre at projektets mål og indhold samt fysiske og økonomiske rammer overholdes, udstikke retningslinier for det videre arbejde og tage stilling til udbudsmateriale og licitation med videre. Byrådet skal tage stilling til styregruppens personsammensætning på indeværende uges byrådsmøde tirsdag den 25. januar.


De tre arbejdsgruppe er delt op på den måde, at én kommer til at arbejde med flytningen af Grenaa Amatørteater fra Remisen til Grenaa-Hallen, en anden med bygning af ny idrætshal, mens den sidste kommer til at tage sig af den øvrige ombygning af kulturhuset.


 

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000