10-01-2000

»Enetime« i Remisen

Grenaa Blad logo

Lone HertzTorsdag den 13. januar opfører Teatret Vandrefalken én af forrige århundredes klassikere indenfor det absurde teater - Eugéne Ionesco's »Enetime«, der opføres for Djurslands Teater i Remisen i Markedsgade i Grenaa.


Umiddelbart handler stykket om forholdet mellem lærer og elev, sat lidt på spidsen. Men det er også et billede på det 20. århundredes forfærdende begivenheder - herunder ikke mindst diktatorernes indtogsmarch i Europa. Med andre ord menneskets trang til at kaste sig ud i en brun bølge - forvandlet til et spil om en lærers frygtelige manipulation af et andet menneske. Det er forholdsvis nemt at forstå, selv om det er absurd teater:


En ung elev møder en vanvittig lærer, som udelukkende er ude på at køre hende ned. Lukket inde i en firkant på 5m. x 5m. - med publikum rundt om - udspiller der sig et djævelsk drama mellem en lærer og hans nye elev - med en husassistent som vidne. Og det ender galt, helt galt.... En halvgammel afsindig mand med rablende tanker. En ung kvinde, der bliver rundtosset af ordkaskader og hæsblæsende matematik - og en håndfast husholderske. Det er vanvid, latter og ondt i tænderne.


Absurd teater kalder man det, når handlingen er stærkt overdreven og personerne siger og gør de mærkværdigste ting - tilsyneladende uden mening og logik. Og der så alligevel ligger en mening gemt i galskaben. Det var en teaterform, der opstod specielt i Frankrig i begyndelsen af 50'erne. »Enetime« er sammen med Becketts »Mens Vi Venter på Godot« det mest kendte af den slags stykker fra den periode. Teksten er skrevet i 1953-54 af den franske, men rumænskfødte dramatiker Eugéne Ionesco som en reaktion på 2. Verdenskrigs grusomheder og man kan sikkert i professorens skikkelse genkende billedet af en såkaldt stærk mand, som engang drev ikke bare Europa, men hele verden til vanvid.


Forestillingen har fået fremragende anmeldelser. Niels Andersen spiller professoren, som ét af højdepunkterne i hans 35-årige karriere, og eleven spilles af det unge stortalent 22-årige Stine Pagh, mens 32-årige Lotte Elvang spiller husassistenten. Som moderne klassiker er den nok mest kendt fra Flemming Flindts balletudgave og fra TV-udgaven med Erik Mørk og Lone Hertz, men med denne version vender Vandrefalken tilbage til den oprindelige tekst - samtidig med at forny den.


Se annonce fra Djurslands Teater angående forestillingen andetsteds i Grenaa Bladet.

 

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000