27-12-1999 |
|
År 2000-problemet tages alvorligt i det fælleskommunale redningsberedskab! |
![]() |
Udvidet beredskab nytårsaften i Grenaa, Nørre Djurs og Midtdjurs:
År 2000-problemet tages alvorligt i det fælleskommunale redningsberedskab!
Det fælleskommunale brand- og redningsberedskab mellem Grenaa, Nørre Djurs og Midtdjurs kommuner har forberedt sig på den værst tænkelige situation i relation til år 2000-problemet, hvor EDB-anlæg og computere risikerer at gå i sort ved overgangen til et nyt årtusinde. Hvis el-forsyningen og telekommunikationen ryger sig en tur, så har man nemlig balladen. Sker det vil indsatsen i første omgang koncentrere sig omkring de ældre medborgere i de tre kommuner, mens landmanden må vente lidt med at få vand til sine dyr. Går det helt galt er man parat til at evakuere folk fra deres hjem og ud til Grenaa Idrætscenter, hvor store varmekanoner vil sørge for, at folk kan holde varmen. Men ifølge beredskabschef Erik Laursen, Grenaa, er der tale om et skrækscenarie, som næppe bliver til virkelighed, men ikke desto mindre har man garderet sig med et udvidet beredskab på Beredskabsgården i Grenaa, hvor 13 lokale brandfolk ekstraordinært vil være klar til at rykke ud helenytårsaften og nytårsnat. Ligeledes har man fået fors
tærkning fra Herning i form af en beredskabs-kolonne på 16 mand med fem beredskabskøretøjer, der skal tilbringe nytåret på redningsstationen i Kolind. Samtidig er 9 lokale brandfolk på stand by-vagt i deres respektive hjem.
Problemet er vendt og drejet
År 2000-problemet er blevet vendt og drejet på mange møder i årets løb, og samarbejdsparterne har været Falck, politi, redningsberedskabet, kommunerne og beredskabskommisionen. Igennem disse møder har man fået fastlagt nogle retningslinier for, hvordan en eventuel krisesituation skal tackles i forbindelse med overgangen til år 2000.
- Ved beredskab skal ikke alene forstås »redningsberedskab«, som jeg selv er en del af, men i stedet »parathed i alle servicesektorer i den offentlige forvaltning«. De to altafgørende forhold, som er en betingelse for en lettere overgang til år 2000 er opretholdelse af el-forsyningen og opretholdelse af telekommunikationen. El-forsyningen er jo for det første en betingelse for at opretholde utroligt mange funktioner i samfundet. Mange »år 2000-paratmeldinger« baserer sig på den forudsætning, at der kommer elektrisk strøm til apparaterne. For eksempel til styringsanlæg på fjernvarme-, rense-, kraftvarmeanlæg, på automatiske foderstof- og malkningssystemer i landbruget. Strømsvigt og genstart vil kunne medføre, at alarmcentraler bryder ned eller får en ophobning af blinde alarmer. Strømsvigt kan betyde, at væsentlige informationskanaler som TV og radio ikke kan anvendes, og der kan opstå yderligere ganske mange følgevirkninger, siger beredskabschef Erik Laursen,og fortsætter:
- Beredskabsmæssigt er mange steder forberedt på strømsvigt i en periode - med nødgeneratorer eller batterier - men ved længerevarende strømsvigt vil konsekvenserne eskalere. En gruppe, der på landsplan har beskæftiget sig med at etablere mulige scenarier af forskelligt art, har den opfattelse, at et omfattende nationalt strømsvigt næppe vil kunne ske. Til gengæld må man regne med lokale strømsvigt, men det anses for umuligt at forudsige, hvor det må blive tilfældet, siger Erik Laursen.
Telenettet kan også bryde ned
Telekommunikation er ligeledes en grundforudsætning for mange funktioner. Også her er mange »år 2000-paratmeldinger« baseret på den antagelse, at telefonlinier og datakommunikationen fungerer. For eksempel er nødopkald fra syge og ældre i eget hjem baseret på telekommunikation. Et helt afgørende element i beredskabet er endvidere, at der er mulighed for at modtage alarmer og meldinger om hændelser, som redningsberedskabet skal tage hånd om.
- Der er blandt folkene bag de føromtalte scenarier en bred opfattelse af, at der er en betydelig usikkerhed om, hvorvidt Tele Danmarks centraler vil fungere. Meldingerne er så tilpas uklare, at det er nødvendigt at forvente, at der vil være flere »døde linier«, og deraf manglende muligheder for at kommunikere - både telefon og datakommunikation - som følge af år 2000-problemet. Kommunale driftsplaner for el, vand, varme og kloak er blevet iværksat for at tage højde for problemerne. Et sammenfald af driftsproblemer har vi også bedt om, at man har taget højde for. Jeg tror derfor, at vi i de tre kommuner har gjort alt hvad vi overhovedet kan, for at forberede os på den værst tænkelige situation. Det, der så er tilbage, er det uforudsete. Det vi ikke har tænkt på kan ske. Det er i sagens natur svært at tage højde for, siger Erik Laursen, der føler, at man i Grenaa, Nørre Djurs og Midtdjurs har udvidet og optimeret beredskabet med fonuften i behold - og altsåuden at forfalde til hysteri.
Beredskabet vil være klar
- Hvis noget går galt kan man henvende sig til Beredskabsgården i Grenaa hvad angår borgere Grenaa og Nørre Djurs kommuner. I Midtdjurs er det Reko man skal henvende sig til. Falck, politi og beredskabet arbejder tæt sammen på tværs af arbejdsområder, og kan hver især kontaktes med henblik på at rekvirere hjælp i en given situation. En egentlig krisestab har vi ikke etableret, men skulle det blive nødvendigt, kan vi hurtigt få samlet de kompetente personer. Bryder telenettet sammen kan vi kommunikere via et nødstrømsanlæg og mobilradioer. Kolonnen fra Herning fungerer under min ledelse, og vil kunne træde til i mange forskellige situationer - også brande, idet de kommer med egen motorsprøjte og tankvogn. Ved en eventuel oprydning dagen derpå kande også benyttes, siger Erik Laursen, der henstiller til folk, at de investerer i friske batterier til lommelygter og transistorradioer for det tilfælde, at strømmen går sig en tur.
- Det værste er jo hvis strømmen går, men det er heldigvis nok det mest sikre element, idet der er så mange sløjfer på nettet, der vil træde til og sikre forsyningen, hvis det går så galt. Desuden råder vi over sikrede telefoner til alle relevante parter, så vi hele tiden vil kunne kommunikere med folkene indenfor områder som el, vand, strøm, plejehjemmene, hjemmeplejen med videre. Og vel at mærke kompetente folk, så der kan tages beslutninger på stedet, siger beredskabschefen.
Bliv i sengen!
- Ældresektoren har 1. prioritet i en krisesituation - derefter kommer landmanden uden strøm med videre. Til alle andre har jeg kun dette råd: Bliv i sengen, put Jer godt under dynen og forhold jer i ro et par timer. Lyt eventuelt til radioen, som vil orientere Jer om situationens udvikling. Bliver der behov for at køre drikkevand ud klarer vi også det. Vi har brugt meget tid på at strikke denne beredskabsplan sammen, men det har også været spændende at måtte tænke i noget, der minder om en krigslignende situation. En sammenfattende forklaring på vores indsats må være den, at der ikke skal sidde nogen i vores område, der ikke får besked i en krisesituation, udtaler han.
Borgerne i Grenaa Kommune modtager i indeværende uge et borgmesterbrev fra Gert Schou, der orienterer om situationen, sammen med en folder, der giver gode råd om, hvordan man skal forholde sig, hvis noget bryder sammen. Samme folder vil kunne hentes på biblioteker, rådhuse, skoler med videre i Nørre Djurs og Midtdjurs.
Familierne med til nytårsaften
Udrykningsholdet på 13 mand i Grenaa har fået lov til at fejre nytåret med deres familier på selve Beredskabsgården. Her skal de have lidt godt at spise sammen med deres koner og børn, og hvis de har tid og alt går vel, så skal der også skåles i champagne, idet klokken passerer 24.00. Brandudrykninger er dog ikke et særsyn en nytårsaften med alt det krudt, der bliver futtet af. Noget der næppe bliver mindre af ved årtusindskiftet i forhold til de senere år. Mellem 5 og 10 brandudrykninger nytårsaften og -nat er normalt for brandfolkene i Grenaa, men Erik Laursen frygter, at brandene vil eskalere i år på grund af festlighederne omkring årtusindskiftet.
- Større og kraftigere raketter holder deres indtog, og vi kan kun opfordre folk til at holde afstand, bruge jernrør nedgravet i jorden i stedet for flasker til affyring. Og hold god, god afstand til stråtækte huse. Disse raketter flyver langt og gløder længe. Mit ønskevejr nytårsaften er med andre ord regnvejr. Også lige så det står ned i stænger, slutter beredskabschefen.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000