20-12-1999

Boligselskabet Grenaa af 1945 har gjort status over 1999

Grenaa Blad logo

Boligselskabet Grenaa af 1945, der råder over 1055 lejemål spredt ud over hele Grenaa Kommune, har gjort status over 1999 og samtidig kigget fremad mod det kommende år på en lang række områder. Det er sket i forbindelse med et repræsentantskabsmøde i boligselskabets lokaler på Markedsgade i Grenaa mandag den 13. december. Ud af 41 mulige afdelingsrepræsentanter var de 35 tilmeldt dette repræsentantskabsmøde, der er det alménnyttige boligselskabs svar på en generalforsamling. Formanden for »1945«, Birte Nørager, kunne i sin/bestyrelsens årsberetning se tilbage på et travlt år med flere spadestik rundt omkring i kommunen - blandt andet på Anholt, hvor 4 almene boliger på Sønderstrandsvej er ved at være klare til indflytning. At der bliver knap så meget gang i nybyggeriet i boligselskabets regi til næste år, er så en helt anden sag, som hun også kom ind på i sin årsberetning. Faktisk har Grenaa Kommune kun villet givettilsagn om at ville støtte etableringen af 2 almene boliger ved udnyttelse af tagetagen i afdeling 6, Søren Kannesvej 18 i Grenaa, i år 2000, så det ser ikke ud til, at »1945's« spadestiks-spade bliver overbelastet i det første år i det nye århundrede/årtusinde.


Der blev også foretaget valg til selskabets bestyrelse, og her var der genvalg til næstformanden Per Andersen, Annette Greve og Niels Kyed, der alle tre blev valgt for en ny to-årig periode. Jens Quade fra afdeling 12 (Solvangsallé) blev foreslået, men opnåede ikke valg. De tre øvrige beboer-udpegede medlemmer af bestyrelsen er Irene Sørensen, Karin Nielsen og Poul Erik Schumacher, mens de tre byråds-udpegede bestyrelsesmedlemmer er Hanne Kjølner-Augustson, Kjeld Christensen og formanden Birte Nørager, der alle tre er valgt til at sidde til den 31. december år 2001.


Birte Nørager orienterede indledningsvis om udbyttet ved deltagelsen i Boligselskabernes Landsforenings kongres, der blev afviklet sidst i maj måned i år i Aalborg. En udløber heraf blive en temadag til næste år omkring målsætningsprogrammet »Vi Vil for det almene beboerarbejde 1999 - 2001«, der er et 10-punktsprogram affødt af debatten på kongressen, og som boligselskaberne så kan plukke ud fra i deres egen målsætningsdebat. På repræsentantskabsmødet i »1945« i sidste uge blev der givet udtryk for et enkelt forslag i den retning - nemlig en styrkelse af beboer-demokratiet ved at synliggøre afdelingsbestyrelsernes arbejde noget bedre - herunder deres beføjelser.


Et andet emne på denne temadag bliver givet et nyt ledelsesværktøj i boligselskaberne kaldet »forvaltningsrevision«, der er en lovpligtig størrelse, som skal indføres med henblik på at øge gennemskueligheden i selskaberne, sikre en rationel drift foruden et vefungerende offentligt tilsyn og beboerdemokrati. Der er tale om et nyt begreb på området, hvor boligselskaberne vil blive målt og vejet ud fra det de præsterer.


Hvad er der sket i det forløbne år?

Under dette punkt kunne Birte Nørager fortælle, at der lørdag den 4. december var officiel indvielse af et færdigudbygget IT-College Denmark ved Stadionallé i Grenaa, hvor borgmester Gert Schou klippede den røde snor over ved hjælp af en computer - ikke en saks. Lidt usædvanligt måske, men meget passende med tanke på, at man jo stod midt i ét af kraftcentrene for den moderne IT-viden på Djursland.


- Dette projekt er blevet udført i tre etaper og indeholder nu 60 ungdomsboliger, samt 2 almene boliger i hvilke de to supervisere på college bor. Det vil sige, det er dem, som holder opsyn med de unge elever og kan hjælpe dem, hvis de pludselig har et problem. Flere af eleverne er kun 16 år gamle, og da de kommer fra hele landet, så har de altså ikke far og mor lige om hjørnet altid, sagde Birte Nørager, der også kunne fortælle om et fælleshus, hvor eleverne både har undervisning og kammeratligt samvær.


4 almene boliger på Anholt var en opgave, som boligselskabet påtog sig efter opfordring fra Grenaa Kommune, idet man på øen manglede boliger til sygeplejerske, skolelærer med videre. Aalsrode Tømrerfirma er totalentreprenør på projektet, og starten på byggeriet gik i uge 22. Husene har en størrelse på 85 m2 og indeholder bryggers, køkken, stue, soveværelse, badeværelse samt et ekstra værelse. Boligerne skulle være indflytningsklare ved årsskiftet.


Ålunden ved at være helt færdig

»1945« blev i 1999 også færdig med 1. etape af et større projekt i Ålunden i Grenaa, der indebar opførelse af 24 ældreboliger i løbet af 1998, og som var klare til indflytning i januar måned i år. I år har man så taget hul på 2. etape af boligprojektet i Ålunden, som består af 12 etplans og 4 toplansboliger samt et fælleshus i tilknytning til de 24 ældreboliger. Første spadestik til denne 2. etape blev taget den 3. marts, og indflytningen finder sted henholdsvis den 1. januar og den 1. marts år 2000. Etplans-boligerne er på 91 m2, mens toplans-boligerne er på 112 m2, og alle boliger er i det store og hele lejet ud, kunne Birte Nørager fortælle i sin beretning.


- Fælleshuset indrettes med 2 værelser, hvor der i hver værelse kan overnatte 2 personer. Der er fælles bad og toilet i tilknytning til disse værelser, mens den øvrige del af fælleshuset er indrettet med køkken, separat toilet, garderobe samt et fællesrum, hvor der cirka kan være 30 personer. Når foråret så kommer skal vi have udenomsarealerne gjort færdige til glæde for beboerne i begge etaper, sagde formanden.


Havnevej 128 en kilden sag!

Opførelse af 14 ældreboliger i to etager ved Havnevejen 128 - mellem åen og Rema 1000 - skulle også have været godt på vej, men det har en olieforurenet grund spændt ben for i et stykke tid. Boligerne skal opføres på et stykke jord, der tidligere har huset et autoværksted, og det har haft kedelige følger.


- Byggeriet er blevet forsinket, idet der viste sig forurening af forskellige ting i jorden, så der har foregået forhandlinger med totalentreprenøren og boligselskabet omkring udredning af dette, og det tager sin tid, orienterede Birte Nørager. Mens disse linier læses skulle en aftale omkring fordelingen af udgifterne til oprensning af jorden, og reetablering af grunden til byggeformål, være på plads. Ifølge forretningsfører Frede Frandsen var det kun småting, der skiller parterne i sidste uge.


Der forventes opstart på byggeriet omkring den 1. marts. Boligerne bliver på 68 m2, og de får en inddækket altan eller terrasse med udsigt mod åen. Ligeledes bliver der en elevator, idet der jo er tale om ældreboliger.


- Ved fælleshuset i Bærhaven er der blevet lavet en tilbygning, som blandt andet indeholder to værelser samt et fælles bad og toilet, idet man har et problem i de mindste boliger, når man får overnattende gæster. Nu har Bærhaven løst problemet. Der var rejsegilde på tilbygningen den 2. december, og ibrugtagning finder sted først i det nye år, bemærkede Birte Nørager, der også kommenterede byrådets prioritering af nyt boligbyggeri i Grenaa Kommune. Her har »1945« fået forhåndstilsagn om kommunal støtte til de 2 almene boliger på Søren Kannesvej i år 2000 og til 8-10 ældreboliger i Trustrup i 2001.


- Det er jo ikke det helt store. Specielt ikke når vi skønner, at vi skal opføre 20-25 boliger om året for at dække behovet, men vi må jo tage til takke med det vi har fået, og så håbe på, at der bliver mulighed for ændring hen ad vejen. Planen revurderes jo af byrådet medio juni næste år, sagde formanden.


Hun lagde også i sin beretning vægt på, at 2 af de 11 første uddannede viceværter (læs: ejendomsserviceassistenter) kommer fra Boligselskabet Grenaa af 1945. Knud Jørgen Poulsen og Walter Eriksen har således fået et svendebrev efter veloverstået svendeprøve i år. Knud Jørgen Poulsen fik endda bronze-medalje for sin præstation på AMU-Centret i Glostrup.


IT-spydspids

Boligselskabet er endvidere blevet spydspids på IT-området indenfor den alménnyttige boligbranche. I januar udskrev Realkredit Danmark en konkurrence, hvor alle boligorganisationer kunne tilmelde sig. Emnet var »Bedste side på Internettet«, og »1945« deltog med Susanne Witting som den udøvende og kreative kraft. Den 12. august blev spændingen så udløst på Hindsgavl Slot, hvor Susanne Witting kunne tage imod 2. præmien i konkurrencen, som var på 30.000 kroner. Der var 75 boligorganisationer, som deltog i konkurrencen.


- Det var godt gået af Susanne, som man siger i daglig tale. Hun har ønsket at pengene skulle bruges på IT-udstyr til administrationen, så viceværter og afdelingsbestyrelser får mulighed for at koble sig op til administrationenes server, og derved få mulighed for at se visse relevante data. Bestyrelsen kunne gå ind for dette forslag og har frigjort 130.000 kroner fra arbejdskapitalen for at dette projekt kan gennemføres. Vi lever jo i en IT-verden, og man skal løbe stærkt for at være up-to-date for at følge med i udviklingen. Desuden vil projektet være til gavn for afdelingsbestyrelserne, viceværterne og i sidste instans beboerne på en lang række områder. Vores viceværter i Havneområdet kører i øjeblikket som en prøveklud, så projektet er allerede i gang, fortalte Birte Nørager, der endvidere kunne glæde sig over, at selskabet i år har fået en bevaringspris for renoveringen af ejendommmen Lillegade 27 og at man har kunnet afholde det første 50 årsjubilæum for en beboer, der har boet 50 år i én og samme lejlighed. Det foregik i afdeling 1 i Korsgade hos Agnes Christensen i oktober, og der skulle efter sigende være flere af den slags jubilæer på vej.


Status på flygtninge-området

Boligselskabet Grenaa af 1945 har tidligere gjort opmærksom på, at det kan være uheldigt at en stor del af kommunens kontingent af flygtninge koncentreres i enkelte alménnyttige boligområder sådan som det er tilfældet i boligselskabets afdeling på de Lichtenbergsvej og i afdelingen i Korsgade. I samarbejde med Grenaa Kommune har man imidlertid kørt efter en målsætning, hvor man har bestræbt sig på at holde flygtninge-kontingentet i et enkelt boligområde på maksimalt 25%. En sådan 25%'s regel kan man reelt ikke håndhæve, da loven på området ikke giver mulighed herfor, men det er ikke desto mindre lykkedes at sprede flygtningenes bosætning så meget i kommunen, at antallet af husstande med beboere af udenlandsk herkomst ikke befinder sig over 25% p.t. i nogen af selskabets afdelinger. På de Lichtenbergsvej og i Korsgade ligger man nøjagtig på de 25%, hvilket på de Lichtenbergsvej (de gule blokker) svarer til 40 husstande med udlændinge - fortrinsvis bosniere.


- Meldingen fra de to afdelinger er enslydende fra viceværter og afdelingsbestyrelser, og tyder, at det går pænt begge steder trods det store kontingent af fremmede. Men det ændrer ikke ved, at vi i samarbejde med Grenaa Kommune fortsat vil forsøge at få dem spredt godt ud i kommunen. Det er jo ikke kun i den enkelte afdeling, at det kan give problemer med for mange flygtninge. Det går jo også i vidt omfang ud over skole og institutioner i det pågældende område. Søndre Skole er således et eksempel på en skole, der grundet en stor gruppe flygtninge på de Lichtenbergsvej, tager en lidt større tørn på området en nogle af de øvrige skoler i kommunen, siger formanden Birte Nørager.

 

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000