13-12-1999

Grenaa Havn A/S en realitet fra den 1. januar år 2000!

Grenaa Blad logo

Et enigt Havneudvalg i Grenaa Kommune besluttede allerede i 1996 at omdanne Grenaa Havn til et aktieselskab, hvis og når mulighederne opstod. Tirsdag i sidste uge blev planerne om at omdanne Grenaa Havn til et - trods alt kommunalstyret - A/S en realitet, idet et stort flertal i Grenaa Byråd besluttede at overgive værdier for rundt regnet 100 millioner kroner pr. den 1. januar år 2000 til aktieselskabet Grenaa Havn, hvor Grenaa Kommune/Byråd får aktiemajoriteten og dermed fortsat kommer til at råde over retten til at bestemme, med hvilken kursretning havnen skal bevæge i fremtiden.


Med videre muligheder for at agere på egen hånd på en lang række områder, håber og tror næsten alle politikerne og havnens ledelse på, at Grenaa Havn indenfor en overskuelig årrække kan bevæge sig fra en 9-10. plads over de største havne i Danmark, og op til en 5. plads. Muligvis i en alliance med andre havne med samme ambitioner om at vokse sig større. Kun SF's Allan Andersen talte planerne midt imod, idet han mente, der var tale om hastværk, der meget vel kunne gå hen at udvikle sig til lastværk på borgernes bekostning. Han mente, at byrådsflertallet med beslutningen om at omdanne Grenaa Havn til et A/S, spillede hasard med 100 millioner kroner af borgernes penge.


Ny havnelov af 28. maj 1999

Baggrunden for byrådets beslutning er den, at Folketinget den 28. maj i år vedtog en ny havnelov, som netop gav mulighed for omdannelse til aktieselskab for de kommunalt styrede havne i landet. Derefter besluttede det siddende Havneudvalg i Grenaa at iværksætte det praktiske arbejde med henblik på at skabe grundlaget for dannelse af Grenaa Havn A/S ved den nye lovs ikrafttræden den 1. januar år 2000. Som noget nyt ændrer den nye havnelov på havnens ejerforhold, idet havnen fra at være en selvstændig, selvejet, kommunal styret trafikhavn, overgår til at være kommunens ejendom.


I dette arbejde med at ændre status for havnen, har Havneudvalget fokuseret på at varetage Grenaa Kommunes interesser som ejer, og det har derfor været altafgørende set med udvalgets øjne, at Grenaa Kommune ved dannelse af Grenaa Havn A/S, ikke inddrages i havnens gæld. Såfremt man ikke omdanner havnen til et A/S, vil havnens gæld nemlig ifølge den nye havnelov blive opgjort som en del af Grenaa Kommunes gæld, og dermed være med til at begrænse kommunens såvel som havnens økonomiske råderum.


Total kontrol sålænge flertallet måtte ønske det

Ved dannelse af Grenaa Havn A/S bevarer kommunen som allerede nævnt den fulde indflydelse over havnen, sålænge kommunen måtte ønske det, men dannelse af et aktieselskab bevirker, at Grenaa Havn fremover vil være i stand til at virke på et forretningsmæssigt grundlag, som er identisk med forretningsgrundlaget i de virksomheder, som havnen i øvrigt servicerer og samarbejder med. På et efterfølgende pressemøde ovenpå tirsdagens byrådmøde, forklarede havnens direktør David York Christensen, at havnens muligheder for at agere offensivt forretningsmæssigt, forbedres betragteligt med et A/S. Man skal således ikke spørge Trafikministeriet om lov til at indgå i et partnerskab med et andet selskab omkring eventuel genoprettelse af Grenaa-Hundested-ruten. Sikring af en ordentlig servicering af skibene på havnen forbedres også, idet havnen får mulighed for at indgå overenskomstaftaler, der sikrer ens forhold for alle havnearbejdere i stedet for den ballade det giver, at havnearbejdere med forskellige økonomisk løn- og pe

nsionsforhold skal arbejde side om side. Man vil kunne indgå i et A/S omkring kølehuset Green Frost, som havnen for et par år siden selv måtte videreføre, fordi man som kommunalt styret trafikhavn ikke kunne indgå et sådant samarbejde med andre økonomiske partnere osv. osv.


Flere kajmeter og mere bagland

Strategien er klar: Flere kajmeter og mere bagland til havnerelaterede virksomheder, der gerne vil ligge tæt ved kajkanten af hensyn til optimal håndtering af deres gods. Også med det miljømæssige perspektiv, at søvejen/søtransport er en noget mere miljørigtig godstransportform i forhold til lastbilerne. En 30 millioner kroners udvidelse af Nordhavnen forløber mere end planmæssigt, som et led i netop denne strategi.


Havneudvalgets indstilling til byrådets endelige behandling var som følger:


- Set ud fra en havnemæssig synsvinkel er det af afgørende betydning, at Grenaa Havn, som følge af den frie havnekonkurrence, sikres de bedst mulige levevilkår i fremtiden, og det er Havneudvalgets faste overbevisning, at disse levevilkår bedst sikres gennem dannelse af Grenaa Havn A/S.


Nordligt areal med som apportindskud

I forbindelse med stiftelse af selskabet Grenaa Havn A/S vil havnens samlede aktiver indgå som (apport)indskud i aktieselskabet. Den nye havnelov slå samtidig fast, at ejerskabet af selskabet efterfølgende overgår til Grenaa Kommune. I forbindelse med stiftelsen har revisionsfirmaet PriceWaterhouseCoopers, som af Grenaa Havn er blevet tilknyttet til at udrede de økonomiske forhold ved overgangen til A/S, anbefalet, at Grenaa Kommune indskyder de nordlige havnearealer - cirka 8 hektar - samt terminalbygningen ved det tidligere Grenaa-Hundested-færgeleje som en del af apportindskuddet. Noget et flertal i byrådet besluttede at sige ok til, omend enkelte byrådsmedlemmer - udover SF'eren - var lidt betænkelige ved den del af selskabsdannelsen.


David York Christensen forklarede på pressemødet, at det var vigtigt, at havnen fik nogle omsættelige aktiver at arbejde med i salgs- og markedsføringsarbejdet der forestår.


- Vi skal have nogle håndgribelige ting som aktiver i selskabet. Man kan ikke værdisætte en tæt beliggenhed til en sejlrende, selv om det også er et stort aktiv for Grenaa Havn. Jord er derimod en meget håndgribelig størrelse at værdisætte - og omsætte i form af tiltrækning af nye og flere havnerelaterede virksomheder til gavn for alle parter, sagde han.


Intet økonomisk mellemværende

Samtidig indebærer indskuddet af arealet og terminalbygningen, at der intet økonomisk mellemværende er mellem Grenaa Kommune og Grenaa Havn. En ændring i kommunens økonomiske status kan man heller ikke kalde det, da kommunen efter dannelse af et A/S vil stå som eneejer af Grenaa Havn A/S.


»Det nordlige havneareal såvel som terminalbygningen indgår som en del af Grenaa Havns væsentlige udviklingspotentiale, og Grenaa Kommunes indskud af arealer og bygning vil sende et kraftig signal til omverdenen om, at Grenaa Kommune og Havn i forening ønsker at styrke erhvervsudviklingen på havnen«, hedder det i sagen.


Borgmester Gert Schou (S), udtaler, at Grenaa Kommune med indskuddet af de nordlige arealer ønsker at udsende et kraftigt signal om, at der i Grenaa satses på og bakkes op om den fremtidige udvikling på havnen, hvor der nu bliver plads til en række nye virksomheder med direkte adgang til veludbyggede havnefaciliteter med jernbane og en kommende nordlig omfartsvej, som leder den tunge trafik udenom Grenaa By. Og så ligger vores havn og by perfekt uden at generere hinanden, siger Gert Schou.


Havneudvalget bliver bestyrelse

Det siddende Havneudvalg med udvalgsformand Poul Bach (C) i spidsen, fortsætter sit arbejde som bestyrelse for Grenaa Havn A/S, mens direktionen fortsat vil bestå af havnedirektør David York Christensen. Havneudvalgsformand Poul Bach nævner ønsket om samarbejde med andre havne, som én af de væsentligste grunde til, at Grenaa Havn, sandsynligvis som den første i landet, stifter selskabet Grenaa Havn A/S den 3. januar. Fredericia Havn er dog lige i hælene - om ikke et mulehår foran Grenaa.


For at styrke havnens ledelse har Grenaa Havn med virkning fra den 1. januar år 2000 ansat Tage Malling som kontorleder. Tage Malling, der kommer fra en stilling som filialdirektør i Den Danske Bank i Grenaa, er ansat for at styrke og udvikle Grenaa Havns administration. Samtidig har Grenaa Havn ved ansættelsen af Tage Malling sikret sig intern ekspertise i forbindelse med fremskaffelse af kapitalgrundlaget for de kommende havneudvidelser, der vil blive iværksat så hurtigt som havnens økonomi og planmyndighederne tillader det.


Grenaa Havn A/S etableres med en egenkapital på 97 millioner kroner, og en aktiekapital på 20 millioner kroner. Samtlige nuværende værdier i Grenaa Havn indskydes dermed i det nye aktieselskab, hvor Grenaa Kommune altså ved samme lejlighed indskyder yderligere 170.000 m2 råjord i den nordlige ende af havneområdet, som i disse år er undergår en stormende udvikling.


18 byrådsmedlemmer stemte for omdannelsen til A/S, mens SF's enlige byrådsmedlem, Allan Andersen, stemte imod.

 

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000