06-12-1999

»Fra et stykke af Djursland« er udkommet på Det historiske Udgiverværksted i Grenaa

Grenaa Blad logo

Karl Gleerup's erindringer fra Voldby i perioden ca. 1930-1950 udgivet:


»Fra et stykke af Djursland« er udkommet på Det historiske Udgiverværksted i Grenaa

I efteråret 1996 oprettedes Det historiske udgiverværksted i Grenaa. Formålet var blandt andet at udgive lokale erindringsbøger, og nu foreligger den tredje af slagsen, nemlig Karl Gleerups erindringer. Han har kaldt bogen for »Et stykke af Djursland«, og hermed menes egnen omkring Voldby, hvor han med få afbrydelser tilbragte de første 25 år af sit liv, før han slog sig ned på en gård i Sønder Homå. Bogen handler om hans barndom og ungdom - og det vil sige perioden fra ca. 1930-1950.


Erindringerne baserer sig på det personligt oplevede, og de rummer beskrivelser af familien, men Karl Gleerup har i høj grad også bestræbt sig på at skildre miljøet omkring sin egen person og familie. Hermed er bogen med til at give et billede af datidens livsformer og familiemønstre i almindelighed i et landbrugsmiljø.


Man får noget at vide om skolegang i en landsbyskole, om landbruget, krisen i 30'erne, besættelsestiden og meget andet, og hele tiden er hjemegnen Voldby centrum i beskrivelserne.


- Alt er fortalt anskueligt og nænsomt - ofte med et glimt i øjet, og læseren vil tydeligt mærke, at kærligheden til et stykke liv, som ikke er mere, har været Karl Gleerups inspiration under skrivearbejdet, fortæller egnsarkivar Børge Kjær.


Bogen udkom torsdag den 2. december, og det blev markeret med en lille højtidelighed i Grenaa Egnsarkivs lokaler på Grenaa Bibliotek, hvor de, der havde hjulpet Karl Gleerup med at få de håndskrevne manuskriptark transformeret til bogformen, var til stede sammen med familie, venner og repræsentanter fra udgiverværkstedet og egnsarkivet. Af talerne fremgik det, at en del personer havde lod og del i udgivelsen. Karl Gleerups datter Birgitte Kirk, der bor i Nyborg på Fyn, har skrevet faderens håndskrevne manus ind på PC, og derpå flyttet erindringerne til Willy Helbo's maskine i Trustrup. Et samarbejde mellem forfatteren og denne stamgæst på egnsarkivet afstedkom et større redigeringsarbejde, hvor tekststykker blev flyttet lidt rundt, skåret til eller udvidet. Herefter læste Inge Larsen fra egnsarkivet korrektur på manuskriptet, samtidig med, at Bent Kjeldsen fra sammen arkiv redigerede billeder ind på siderne, og fik det hele til at gå op til sidst. Resultatet er 300eksemplarer af Karl Gleerups erindringer i et A4-format og fremstillet med en simpel og ikke særlig kostbar kopieringsteknik.


- Fordelen er, at vi uden de store omkostninger blot kan få trykt lidt flere, hvis behovet derfor eksisterer. Er der brug for 25 eksemplarer mere, så trykker vi bare det antal. Fleksibiliteten i denne udgivelsesform kommer til sin ret overfor den type bøger, som måske ikke kan bære en regulær bogtrykning rent økonomisk. Et salg på 300 eksemplarer er ikke nok. Man skal op i et antal på 8-900 eksemplarer for at det kan løbe rundt. Men et salg på 300 eksemplarer af nogle lokale erindringer er i mine øjne et meget flot tal, og udtryk for en lokahistorisk interesse, som vi gerne vil honorere med den type udgivelser. Forhenværende rådhusbetjent Knud Pedersens erindringer var den første bog, der udkom på udgiverværkstedet. Her er oplaget på 300 for længst solgt, og sidste års udgivelse med Jenny Blochs erindringer fra Stensmark og Hjelm med mere, er der kun nogle få stykker tilbage af, siger Børge Kjær, der dog sagtens kan forestille sig, at udgiverværkstedet vilkomme til at udgive andet end erindringer i fremtiden.


- Willy Helbo's studier af Trustrups historie kan meget vel ende i bogform på udgiverværkstedet, omend Karl Gleerups bog næppe er den sidste erindringsbog vi udgiver, siger han.


Ved seancen på egnsarkivet torsdag i sidste uge fortalte Karl Gleerup, at det oprindeligt var børn og børnebørn, der havde opfordret ham til at skrive noget fra hans barndom og ungdom - og at det ikke havde været meningen, at de skulle præsenteres for andre end den nærmeste familie.


- Men det smuttede fra mig, og så endte det altså her. Jeg har ikke skrevet historie, for jeg er ikke historiker, men jeg har skrevet historier og anekdoter. Mine erindringer har været længe undervejs, og jeg må sige, at der ligger et både flot og stort stykke arbejde bag fra de personer, der har hjulpet mig med at få dem udgivet, sagde han blandt andet.


Bogen kan kun købes - formedelst 100 kroner - på Grenaa Egnsarkiv/Grenaa Bibliotek. Dog vil man også kunne købe eksemplarer af bogen på Nørre Djurs Egnsarkiv i Gjerrild, som har taget en stak i kommision. Voldby hører jo under Nørre Djurs Kommune, hvorfor et sådant tiltag forekommer oplagt for egnsarkivet i Nørre Djurs.

 

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000