06-12-1999 |
|
Grenaa Bevaringsforening har påny præmieret en særlig indsats til »forskjønnelse af bygninger« |
![]() |
Grenaa Bevaringsforening har igen stået for en præmieoverrækkelse »for en særlig indsats til forskjønnelse af bygninger og landskabskulturer« i Grenaa Kommune, som én eller flere ejere har gjort sig fortjent til. Præmieoverrækkelsen fandt sted i Kulturhuset Pavillonen i Grenaa for nylig, og der var i år præmier til ejerne bag H. P. Rosenvinges Plads nr. 5, Markedsgade 24-26 og Lillegade 27.
Formanden for Grenaa Bevaringsforening (GBF), arkitekt Tommy Glindvad, gjorde i sin tale indledningsvis opmærksom på, hvordan det seneste år er gået i Grenaa Kommune set med »bevaringsbriller« på. Han kaldte i den forbindelse 1999 et fornuftigt år med hensyn til den fortsatte indsats omkring bevaring af bygninger og anlæg.
- Der har været gode tiltag - primært af private - ikke så meget af butikker og virksomheder, så derfor kan jeg straks sige, at denne indsats bør øges kraftigt. GBF har altid ønske om en endnu større indsats for bevaring. På landet - det vil sige i landsbyerne og landbrugsbygningerne ude på markerne - kan der også ses nogen aktivitet og lyst til at bevare de gode bygninger. Blandt andet tror vi, at med den indsats som Grenaa Kommune har gjort i Vejlby, så vil der her ske det samme, som der er sket med en stor del af bygningerne på Havnevej i Grenaa. Her var det en vejomlægning/forskønnelse af det »offentlige anlæg«, der gav startskuddet til den række af de tiltag, der er sket. Om de så er rigtige disse tiltag, set med GBF's briller, er måske lidt mere usikkert, men det er da altid en glæde at se, når ting sker, sagde Tommy Glindvad, der håbede, at Grenaa Kommune vil gå ind med noget rådgivning omkring indsatsen på bygningerne i Vejlby, idet der ikke i lokalplanen er givet rammer, retningslinier eller idéer
til den mere konkrete og målrettede del af indsatsen.
Kigger på emne-fredning af de gamle sundgårde
Tommy Glindvad kunne endvidere oplyse, at Skov- og Naturstyrelsen er ude med en emnefredning i øjeblikket af landbrugsbygninger fra 1850-1940. Et arbejde GBF forsøger at gå ind i - og efterlyser i den forbindelse nogen, der kan hjælpe GBF med at udpege mulige emner.
- Blandt andet vil vi selv besigtige nogle af sundgårdene fra tørlægningen, som vi umiddelbart finder kunne være spændende. Tidligere har Skov- og Naturstyrelsen været ude med andre emnefredninger - blandt andet stationsbygninger, landsbyskoler og andelsmejerier, fortalte Tommy Glindvad.
Ligeledes er der på Grenaa Havn blevet vedtaget en bevarende lokalplan, som GBF også stiller visse forventninger til med hensyn til disse præmieringsaftener.
- Vi forventer, at vi i løbet af et par år vil kunne finde tiltag fra dette område, som kan gøre de, der i aften får en præmie, rangen stridig. Men også her kræves der god rådgivning og oplysning. Noget vi er på vej med i samarbejde med Grenaa Kommune, da der heller ikke i denne bevarende lokalplan befinder sig den rette rådgivning og inspiration, sagde formanden, og fortsatte:
- Vi kan allerede nu se, at de tiltag, som der fra Grenaa Kommunes side er foretaget med støjdæmpningsbegrænsende indsatsområder med porte, låger, stakitter, nye vinduer, tage og kviste med videre, der renoveres i Rosengade og Markedsgade, vil have betydning for den samlede indsats til forskønnelse af Grenaa By. Gode bygninger vil i GBF's bestyrelses øjne sige bygninger, der hviler i sig selv. Ikke bygninger, der indeholder noget specielt og dyrt, men bygninger, der har en god kvalitet, med det gode håndværk, der er lagt i det. Det vil sige, at også »simple« bygninger er med i vores bedømmelse, når vi står og skal vælge. Vi har i år ikke kun kigget på bygninger, der har gennemgået den store og helt gennemgribende renovering, men også bygninger, der blot er vedligeholdt godt, eller hvor der kun er foretaget mindre tiltag, men så til gengæld de rigtige af slagsen. Det er bygninger, der stadig har de gamle vinduer, de slidte tegl, som er blevet overstrøget, den gamle fordør, der er blevet udbedret for mindre rå
dskader, ingen større ændringer i rumopdelingen med videre. Et par af prismodtagerne kommer fra denne kategori, sagde Tommy Glindvad.
Man har i GBF den holdning, at man skal prøve at finde frem til én af hver indenfor kategorierne privat beboelse, butik og erhverv/industri. Men i år tildeltes alle præmierne boligområdet, idet bestyrelsen ikke har anset det for muligt at finde værdige kandidater i de 2 andre kategorier.
Årets præmiemodtagere
Bestyrelsen bag Grenaa Bevaringsforening har udvalgt dette års modtagere af bevaringsprisen udfra et overordnet kriterie om, at det skal være noget, der kan bære som eksempler til efterfølgelse, og hvor man i hvert enkelt tilfælde har gjort en stor indsats for at få ejendommen til at fremtræde i sin oprindelse. På den baggrund har bestyrelsen i år udpeget følgende tre prismodtagere:
- Markedsgade 24 og 26 - henholdsvis familien Mortensen i nr. 24 og familien Kierulff i nr. 26: Dobbelthus, der har opnået »næsten« at blive gjort ensartet og ført tilbage til sin originalitet. Vinduerne er ens med små sprosser - nye i nr. 24 med forsatsruder - omend der stadig sidder to forkerte i gavlen. Gamle vinduer i 26. Gammelt tag på 24, nyt på 26 - dog med forkert rygning.
- H. P. Rosenvinges Plads 5: En fin grundmuret ejendom med 9 fag. Gamle vinduer, kalket mur, fine kviste, tag med svej, et nyt baghus plus mellembygning i samme stil. Huset blev opført af tømrer P. Hammelev i 1876. Bygningen blev indrettet til beboelse og snedkerværksted. Forskellige ændringer blev foretaget i de følgende år, og i 1909 lod Hammelev tagetagen indrette til beboelse og forsyne med de to kviste. Siden 1974 har huset været ejet af Mogens og Kirsten Møller.
- Lillegade 27: Ejes af Boligselskabet Grenaa af 1945, der har indrettet lejligheder i ejendommen. Projektet har omfattet en totalrenovering af ejendommen, der har fået nye kviste, ny indretning, et »trappetårn« på bagsiden - ud mod gårdhaven - med toiletter plus meget andet. Det to etager høje hus er ét af de største i denne del af gaden. Opført i 1883 af tømrermester J. P. Mikkelsen. Arkitekten bag det anselige og særprægede hus kendes ikke.
- En speciel glæde at kunne give »45« denne præmie. Dejligt at I - foreningen, bestyrelse, byggeudvalg og administrationen - går ind i denne type opgave, som kan være svær at administrere for private. Der er dog tidligere givet præmie for noget tilsvarende til Ålsrode Tømrerfirma i forbindelse med ejendommen Rosengade 4, sagde formanden for Grenaa Bevaringsforening, Tommy Glindvad, ved præmieoverrækkelsen.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000