29-11-1999 |
|
Ny mand i forstander-stolen hos VUC Grenaa/Ebeltoft! |
![]() |
42-årige Ole Lund Kjeldsen er den nye mand i forstander-stolen hos VUC Grenaa/Ebeltoft efter Hans Christian Riisgaard, der er blevet rektor for Århus Akademi. Den nye VUC-leder i huset på Vestervej i Grenaa er en mand med stor erfaring indenfor voksenuddannelses-området. Han kommer fra en lærerstilling hos VUC i Glamsbjerg på Fyn, hvor han har været siden 1990, og er tiltrådt i sin nye stilling med en vision om, at fremtidens VUC-skole bliver en meget fleksibel af slagsen. En skole, hvor man i vid udstrækning skal indrette kurserne efter kursisternes behov og muligheder.
Ole Lund Kjeldsen er oprindeligt fra Vendsyssel og har en universitetsuddannelse med hovedfag i samfundsfag og bifag i psykologi. Han har så efterfølgende undervist i disse to fag, ligesom han også har en uddannelse som studievejleder at tære på. Han har endvidere fungeret som tillidsrepræsentant på GL-området - det vil sige blandt dem, der varetager hf-enkeltfags-lærernes interesser overfor organisationer og myndigheder. Med skiftet til Grenaa har han imidlertid søgt over på den anden side af bordet - det ledelsesmæssige. Blandt andet med en uddannelse som kvalitetskonsulent for Fyns Amt som en del af ballasten.
- Her har jeg fået nogle redskaber og metoder til at kunne forbedre servicen og kvaliteten ude på de enkelte institutioner. Det vil sige gennem-analysere den givne standard, og derpå udstille metoder til at forbedre niveauet. På den led har jeg faktisk arbejdet en del med et udviklingsprojekt hos VUC Glamsbjerg, der var finansieret af Fyns Amt og Undervisningsministeriet. Dette projekt har givet mig lyst og mod til at søge en ledelsesmæssig udfordring, og den har jeg så fundet her i Grenaa, siger han.
- Jeg har tidligere haft forskellige funktioner tæt på ledelsen mit tidligere sted, og har således et godt kendskab til hvad der kræves. Desuden er det en fordel, at VUC Grenaa ligner det jeg kommer fra, selv om det også adskiller sig på nogle punkter. Størrelsen og fordelingen af lærere og elever er cirka det samme, mens den eksterne drift - det vil sige salg af uddannelser og kurser »ud af huset« - nok er mere udbredt i Glamsbjerg. Det er derfor ét af de områder, jeg vil søge at opdyrke endnu mere de kommende år. Udviklings-tendensen på området går i den retning, og der ligger ganske givet nogle efterudannelsesbehov lokalt, som ikke bliver opfyldt. Derfor skal vi til at gøre lidt ekstra opmærksom på os selv i den kommende tid - blandt andet i for hold til de lokale virksomheder. Her må vi kunne strikke nogle anderledes tilbud sammen i samarbejde med ervervsskolerne i området. AMU-Center Djursland, Teknisk Skole og Grenaa Handelsskole, siger Ole Lund Kjeldsen.
Han mener, at VUC's rolle er at give almen opkvalificering af voksne indenfor de almindelige fag, mens de andre skoler giver en mere speciel og erhversrettet vinkling i deres kursusudbud.
- Vi skal kunne tilfredsstille et behov om færdigheder indenfor det almene, personlige område. Nogle helt basale, faglige færdigheder, som ikke nødvendigvis er møntet på et bestemt erhverv, siger Ole Lund Kjeldsen, der glæder sig over at være kommet til et VUC, der er velfungerende og let at gå ind i. Indeværende skoleår er jo godt i gang, og han har stille og roligt kunne indgå i planlægningen omkring næste skoleår siden han tiltrådte den 1. november.
Bevidst valg at flytte til Grenaa
Han er flyttet til Grenaa som et helt bevidst valg, idet han finder det vigtigt med den lokale tilknytning i sit lederjob.
- Planen er, at jeg skal være med til at sikre VUC Grenaa/Ebeltofts fremtid, og det mener jeg kun kan lade sig gøre, hvis man bor i og kender området til bunds. Ganske vist er mit lokalkendskab af indlysende årsager ikke prangende, men det kommer hen ad vejen, fordi jeg har slået mig ned i området, udtaler han.
Den nye VUC-forstander finder det vigtigt, at Grenaa og Djursland som et erhvervsmæssigt udsat område hele tiden satser på udvikling på ikke mindst uddannelsesområdet, så man ikke sakker for langt bag ud i forhold til de områder, hvor økonomisk vækst er en selvfølge.
For VUC Grenaa/Ebeltoft kunne han godt ønske sig, at det ikke var amtets rammebevillinger, men det reelle behov for kurser, der bestemte aktivitetsniveauet på skolen.
- Det er ét af de problemer, som vi håber at kunne finde en løsning på. Det er ikke tilfredsstillende at måtte henvise potentielle kursister til byer som Århus og Randers, blot fordi de udstukne økonomiske rammer forhindrer os i at kunne tilbyde kurset. Den opgave skal og bør løses lokalt, siger han.
Åben VUC er vejen frem
På det pædagogiske område satser han også på udvikling hos VUC de kommende år.
- Mere individuel tilrettelæggelse af undervisningen er vejen frem. Vi kommer til at være mere fleksible og ikke kun tilbyde 1 hold 1 lærer-kurser. Åben VUC med studieværksted med edb-arbejdspladser er vejen frem. Her kan kursisten dukke op, når han/hun har tid, og give sig i kast med sit eget individuelt tilrettelagte undervisningsprogram under supervision af en enkelt lærer. Det er en undervisningsform, som man oplever stigende søgning til, og det bliver også en del af fremtiden på VUC på Djursland. Ingen tvivl om det. Man kan starte når som helst på året man vil, og studere når det passer ind i den enkeltes program. Vi har mange skifteholdsarbejdere i byen, som har svært ved at følge et ordinært hold. Åben VUC er helt klart noget de vil kunne bruge med fordel. Undervisningsmaterialet vil også kunne diffenrentieres og målrettes i forhold til den enkeltes forudsætninger i langt højere grad end under et almindeligt kursusforløb. Læringen effektiviseres medandre ord. Det er noget der stiller krav til begge parter, men det er en proces vi er i gang med, slutter Ole Lund Kjeldsen.
42-årige Ole Lund Kjeldsen er ny forstander for VUC Grenaa/Ebeltoft.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000