15-11-1999

Selvstændig skole i Grenaa

Grenaa Blad logo

Børne- og Kulturudvalget i Nørre Djurs udvalgsbehandlede sagen på et møde den 11. november, og i sagens præmisser kan man blandt andet læse, at skolen oprettes som en selvstændig folkeskole i Grenaa Kommune, og at der indgås en overenskomst mellem kommunerne, der nærmere beskriver de styrelsesmæssige og økonomiske forhold. Den fysiske placering af skolen er tænkt i området, hvor de øvrige ungdomsuddannelser (gymnasiet, handelsskolen, teknisk skole, detailhandelscollege, IT-college), idrætscenter samt folkebiblioteket, er beliggende, Der arbejdes konkret med at indgå en lejeaftale med Grenaa Handelsskole i forbindelse med planer om nybyggeri, der forventes færdiggjort til skoleårets start år 2000/01. Lovhjemlen til en folkeskole, der kun omfatter 10. klassetrin finder man i folkeskolelovens paragraf 24 stk. 2, hvor ministeren kan godkende noget sådant. Der er i dag godkendt cirka ti 10. klasseskoler med et indhold, der svarer til10. klasse på andre folkeskoler. Hensigten med at oprette 10. klasseskoler er blandt andet at give eleverne mulighed for et miljøskift samt at sikre et vist elevgrundlag for at kunne give de enkelte elever et godt og varieret pædagogisk tilbud efter de enkelte elevers behov og forudsætninger, som det hedder i bemærkningerne til sagen.


Der har i regi af Uddannelsesråd for Djursland (de fem østlige Djurslandskommuner) været afholdt en konference om et tværkommunalt samarbejde om 10. klasse på Djursland. Det foregik den 15. marts i år, og nu er man altså ved at være så langt fremme, at de endelige godkendelser i byråd/kommunalbestyrelser, er ved at være op over. Et samarbejde på tværs af kommunerne kræver nemlig en politisk accept - ligeså med princippet om, at pengene følger den enkelte elev uanset valg af skole. Der aftales i den forbindelse et fast takstbeløb med udgangspunkt i det kommunale takstbeløb for en folkeskoleelev.


10. klassetrin er udsat for konkurrence

Udbydere af 10. klassestilbud er folkeskolerne og efterskolerne. Endvidere kan der udbydes 10. klasselignende tilbud fra for eksempel ungdomsuddannelses-institutionerne. Noget der er sket inden for de seneste år, og som har været med til yderligere at svække interessen for folkeskolernes 10. klassestilbud, som det har set ud hidtil. Derfor dette nye tiltag på området.


Forvaltningscheferne bag oplægget har den opfattelse, at kommunerne skal leve op til den kommunale forpligtelse ved at give eleverne et attraktivt og godt undervisningstilbud i konkurrence med alternative undervisningstilbud.


Forventet status over kommunernes udbud af 10. klassestilbud pr. den 1. august år 2000 er som følger:


10. klassecenter i Grenaa for Grenaa og Nørre Djurs kommuner.

Toftevangsskolen, Skelhøjeskolen, Molsskolen og Rosmus Skole i Ebeltoft Kommune.

Kolind Centralskole i Midtdjurs Kommune.

Assentoft og Auning skoler i Sønderhald Kommune.

Rønde Skole i Rønde Kommune.

Allingåbro Skole og Rougsøskolen i Rougsø Kommune.

Og endelig Ådalsskolen i Rosenholm Kommune.

 

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000