25-10-1999 |
|
Landbrugsprodukter med dokumeteret kvalitet |
![]() |
Danske landbrugsprodukter bliver i dag produceret ved brug af høj faglig viden og kunnen samt et meget stramt regelsæt, der skal være med til at sikre at det sker på en miljømæssig bæredygtig måde.
Før i tiden havde begrebet fødevare-kvalitet mest noget at gøre med, hvad man kan smage og analysere i et laboratorium. Det har det stadig! Men i tidens løb er kvalitetsbegrebet blevet udvidet, således at aftagerne også lægger vægt på, hvordan varerne er produceret.
Er råvarerne produceret med omtanke for miljøet? Er de meget restriktive danske regler for anvendelse af gødning og pesticider overholdt? Er aftalerne i en eventuel kontrakt om specialproduktion af f.eks. brødkorn overholdt?
Det er således i stigende grad også blevet et kvalitetsparameter at fødevarens råvarer kan spores og produktionsmåden kan dokumenteres. F.eks. skal alle danske landmænd inden foråret som dokumentation indsende et gødningsregnskab der i detaljeringsgrad er mindst ligeså ambitiøst som en kompliceret selvangivelse.
Djursland Landboforening har arrangeret to møder hvor såvel faglige emner som »regel- og dokumentationsemner« vil blive berørt:
Lokale konsulenter fra foreningens planteavlsafdeling vil bl.a. orientere om nye typer af gødning og nye sorter af vårafgrøder. Desuden vil der blive orienteret om de nyeste regler vedrørende sædskifte- og markplan, samt reglerne for anvendelse af gødning.
Blandt andre spørgsmål der vil blive berørt er: Hvordan kan vi drage nytte af det satellitbaserede system til positionsbestemt avl?
Møderne finder sted om aftenen i henholdsvis Grenaa og Følle 3. og 4. november. Dagsordenen er nogenlunde den samme ved de to møder. Alle interesserede er velkomne.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000