04-10-1999

Smagens Dag på vej mod år 2000 - og Vestre Skole følger troligt med

Grenaa Blad logo

SOS for smagsløgene - Sidste Onsdag i September - blev afholdt første gang i 1992 i Danmark, og Grenaa Vestre Skole har været med næsten helt fra starten af. Således også onsdag i sidste uge, hvor den kok, der har været primus motor gennem hele forløbet, Bent Videriksen fra Den Kommunale Højskole, igen var på pletten for at lære skolens 6. klasser noget om gode og måske også lidt oversete råvarer i madlavningen. I år havde han forpagter og køkkenchef ved Restaurant Hvide Kok i Drammelstrup, Jes Kallesøe, med til at hjælpe sig med at lærere skolebørnene gode madvaner. I år blev der tilberedt hvidkål, savoykål og amagerkoteletter. Dette års tema var nemlig de fire K'er - Kål, Kartofler, Kød og Krydderier. De tre 6. klassers husgerningslærere, Bodil Nielsen, Kirsten Nielsen og Annemarie Kejser var påny blandt de involverede ved denne 7. Smagens Dag på Vestre Skole i Grenaa.


Både i 1992 og 1993 var Smagens Dag et pilotprojekt med et begrænset antal elever. I 1994 blev Smagens Dag for første gang afholdt i hele landet. Dagen fik stor mediebevågenhed og blev en begivenhed, ja næsten en tradition, som elever og lærere nu taler om og gerne vil deltage i. Målet er at gøre Smagens Dag til en årligt tilbagevendende skolebegivenhed på samme måde som skolernes motionsløb er det.


Smagens Dag har sin oprindelse i Frankrig. Her gik franske kokke sammen og skabte en årlig tilbagevendende begivenhed - Smagens Dag. På denne dag skulle skoleeleverne blive bevidste om landets gode råvarer. Samtidig blev der fokuseret på råvarer, der havde beholdt deres egns- eller årstids særpræg til trods for standardiseringskrav og økonomiske hensyn. De franske kokke fik gennem sammenslutningen af Eurotoques - formidlet idéen til en række andre lande i Europa. Bag ideen om Smagens Dag i Danmark står en initiativgruppe og en række sponsorer. Initiativgruppen er kokkene Claus Meyer Nielsen og Jan Friis Mikkelsen samt lærerne Helle Brønnum Carlsen og Irene Eckermann.

- Når vi for otte år siden tog det første initiativ med at afholde en Smagens Dag, var det fordi samgsløgene er truet, siger Helle Brønnum Carlsen, og fortsætter:

- Når vi er gået ind i et sådant projekt, som sikkert kunne gennemføres af skolernes husgerningslærere, er det fordi vi mener, at et samarbejde mellem disse lærere og gastronomer over hele landet, kan bygge broer, og samtidig kan fagmandens entré i skoleverdenen virke fornyende og vække elevernes interesse på en positiv måde. Det er også klart, at de mange kokke og gastronomer, der ulønnet kommer rundt på skolerne til Smagens Dag, har en naturlig interesse i at være med til at opdrage kommende forbrugere til at smage, slutter Helle Brønnum Carlsen.


Der blev også bagt brød og spist dansk frugt i forbindelse med Smagens Dag på Vestre Skole i Grenaa

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000