27-09-1999

SCA Packaging har gjort sit for at øge fødevaresikkerheden i landet

Grenaa Blad logo

SCA Packaging i Grenaa er blevet certificeret efter fødevaresikkerhedssystemet HACCP. Her modtager IT- og kvalitetschef John Madsen diplomet af Pia Ipsen fra Dansk StandardSom den kun tredje virksomhed i certificerings-institutionen Dansk Standards historie, har SCA Packaging i Grenaa gjort sig fortjent til at blive HACCP-certificeret. Der er tale om et fødevaresikkerhedssystem, der i sin tid er opstået hos den amerikanske rumfartsorganisation NASA, der omkring opsendelsen af de bemandede rumraketter i 60'erne og 70'erne, udviklede et fødevaresikkerhedssystem i bestræbelserne på at sikre, at astronauterne ihvertfald ikke blev syge af maden inden opsendelse og under rumfarten. Det handler om at sikre, at der i løbet af en produktion ikke dumper nogle uvelkomne stoffer, olier, affaldsrester med videre ned i fødevarerne - og i dette her tilfælde ned i den emballage, som skal pakkes omkring fødevarerne. For SCA laver som bekendt emballage til blandt andet fødevareindustrien, og med HACCP-certificeringen (Hazard Analysis Critical Control Point) kan SCA nu gå ud til kunderne garantere, at der er styr på produktionen, og at deres fødevarer derfor er sikre i SCA's emballage.


HACCP-team

Et specielt HACCP-team på virksomheden anført af IT- og kvalitetschef John Madsen har stået for projektet, men utroligt mange medarbejdere på virksomheden har været involveret, idet det jo er ude i produktionen, at tingene skal optimeres med hensyn til den udtalte ambition om at eliminere Murphy's Lov, der jo siger, at alt hvad den kan gå galt, vil gå galt.

- Vi lever i en tid med meget strenge krav til fødevareindustrien og deres underleverandører, og selv om HACCP ikke er noget krav endnu, så har vi alligevel valgt at kaste os ud i det, fordi det er den vej udviklingen går, og det er jo lidt sjovere at være på forkant end på bagkant med tingene, sagde John Madsen ved diplom-overrækkelsen mandag i sidste uge.


Han fortalte endvidere, at HACCP er blevet integreret i virksomhedens ISO 9001-system, og at det derfor er blevet et værktøj og et system i dagligdagen - ikke en støvet rapport på en hylde.


HACCP-teamet har undervejs lavet omkring 100 møder med medarbejdere i produktionen i bestræbelserne på at påpege risici, og medarbejderne har fra tid til anden selv henvendt sig for at påpege risiko-områder. Der er for eksempel blevet fokuseret på splinter fra glas og stanseformsknive, kemiske ting som olier og smøremidler, hygiejneregler, UV-fælder til indfangning af insekter, skærpet indsats overfor den mulige tilstedeværelse af mus og rotter med videre.


For at imødegå nogle af disse ting er der endvidere blevet indkøbt splintfrie lysstofrør og spejle, fødevaregodkendte olier med mere.


Styr på processerne

- Vi har med andre ord fået styr på vore processer, opnået en højere og ensartet kvalitet og sikret kunderne en ikke-inficeret emballage, samtidig med, at vi har oplevet et stort medarbejderengagement, sagde John Madsen.


Diplomet blev overrakt af Pia Ipsen fra Dansk Standard, og erklærede, at dilpomet var det synlige bevis på, at SCA overholder de strenge HACCP-standarder.

- Det er også en glæde for mig som almindelig forbruger at overrække Jer dette diplom, for det er samtidig et skridt i retning af, at sikre den almindelige forbruger gode og sunde fødevarer, sagde hun.


Hun sagde også, at der ligger et kæmpearbejde bag certificeringen, der startede helt tilbage i december 1998, hvor Dansk Standard fik den første henvendelse fra SCA. Et stort baggrundsmateriale om virksomheden ligger til grund for HACCP-arbejdet. I juni i år checkede DS så, at SCA også gjorde det man havde skrevet i en håndbog, at man ville gøre - og det lykkede her at blive godkendt i første hug.

- Brug det i Jeres markedsføring. I har med certificeringen fra en uvildig part sikret, at I er ét af de stærke led i fødevareindustrien, sluttede hun.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000