27-09-1999 |
|
Udpluk fra byrådsdebatten ved 1. behandlingen af år 2000-budgettet |
![]() |
Torsdag den 16. september var et fuldtalligt byråd forsamlet i byrådssalen på Grenaa Rådhus. Otte socialdemokrater, syv venstrefolk, to konservative, én SF'er og ligeledes én fra Grenaa-Listen havde sat hinanden stævne for at klare et enkelt punkt på dagsordenen: Videresendelse af Grenaa Kommunes budgetforslag for år 2000 - med overslag for de næstfølgende tre år - til 2. behandling og endelig vedtagelse i byrådet den 14. oktober. Selv om der for en sjælden gangs skyld ikke er de store budget-drillerier den borgerlige blok (V og K) og konstitueringspartierne imellem (S, SF og Grenaa-Listen), så blev der alligevel debatteret ganske livligt, da budgetforslaget skulle sendes til 2. behandling. Den enlige SF'er Allan Andersen sørgede som vanligt for at skabe lidt røre i andedammen, for han var ikke synderlig imponeret over budgetforslaget som det forelå.
- Det er beklageligt, at Grenaa Kommune endnu engang står overfor ganske betydelige besparelser på det sociale område. Økonomiudvalget (ØK) har på et meget tidligt tidspunkt udmeldt en ikke ubetydelig rammereduktion fordelt på de forskellige udvalg. Jeg kan nu bedre med det reelle udtryk for »rammereduktioner« - og det er besparelser, sagde Allan Andersen, der også beklagede sig over, at skiftende udmeldinger om kommunens økonomi under budgetfasen, havde gjort det uhyre svært for udvalgene at finde ud af, hvad man egentlig skulle henholde sig til.
Godt nok roste han borgmesteren for at have taget imod en opfordring fra SF om en budgetsnak konstitueringspartierne imellem. S, SF og Grenaa-Listen har således flere gange taget en snak om år 2000-budgettet, men uden at der er kommet en politisk aftale ud af sonderingerne, og det beklagede Allan Andersen.
Ved at være sidste udkald for et forlig mellem S og SF
- Det er meget uheldigt for Grenaa's borgere, og jeg vil på SF's vegne gerne beklage, at det heller ikke er lykkedes denne gang. Til S vil jeg kun sige, at nu har vi kun én chance mere for at vise, at der er flertal i Grenaa Byråd for at føre en social retfærdig politik i Grenaa Kommune. Det er måske i sig selv et urealistisk ønske at tro på dette samarbejde - i bund og grund er SF og Socialdemokratiet forskellige, sagde SF'eren, omend han var glad for, at der åbenbart var et stort flertal mod en - af hans eget udvalg, Børne- og Ungdomsudvalget - foreslået besparelse på folkeskoleområdet på 240.000 kroner årligt ved at lave en timetalsreduktion på fire timer.
Besparelser på daginstitutionsområdet var heller ikke hans kop te. SF kan ikke medvirke til besparelsen på 280.000 kroner på småbørnsgruppen i Børnehaven Fuglereden, ligesom man heller ikke bryder sig om forslaget om lukning af daginstitutionerne 14 dage om sommeren.
- S er tilsyneladende indstillet på en besparelse på ialt 380.000 kroner på daginstitutionsområdet. SF kan heller ikke medvirke til en besparelse på henved 250.000 kroner på den kommunale skoletandpleje. SF kan kun medvirke til den halve besparelse og må konstatere, at S er parat til at spare en ganske betydelig sum på børnenes sundhed. Salget af Albøgegården er en indtægt/besparelse, der bedst kan sammenlignes med at tisse i bukserne for at holde varmen. SF vil heller ikke være med til neskæringer i forhold til Folkeoplysningsudvalget - dette område har måtte holde rigeligt for de senere år. Men det har S heller ingen kvaler med. På de personlig tillæg er der lagt op til en ikke ubetydelig besparelse. SF kan medvirke til denne besparelse på to betingelser: Tillæg gives efter en individuel vurdering - det vil sige, der kan luges ud, hvor tilskud blot synes at være til støtte for mere luxuriøse aktiviteter, eller hos formuende personer. Målet må ikke i sig selv være de omkring 1,9 millioner kroner. Jeg kan frygte, at niveauet præcist rammer dette tal. Derfor vil SF senere stille forslag om, at der foretages en evaluering af besparelsen inden næste års budgetlægning, således at vi kan få et mere præcist billede af, om besparelsen rammer skævt og ikke efter hensigten, sagde Allan Andersen, der endvidere foreslog, at Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Lyngby blev opnormeret med en psykologstilling set i lyset af en stigende mængde sager.
S vil »gamble« synes SF'eren
- Såfremt der ikke i fremtiden er personale til at følge sagerne op i de ulykkelige familier, som måske kun har brug for ganske få samtaler til at rette op på en skæv udvikling, bliver udgifterne på længere sigt anderledes end de 275.000 kroner, som SF vil foreslå. Ikke at bevilge penge til denne stilling er ligesom at gamble, men det har S tilsyneladende heller ingen kvaler med, sagde SF'eren, der også proklamerede en række ændringsforslag til budgettet på indtægts- og besparelsessiden.
Blandt andet foreslog han erhvervsrådets tilskud beskåret med yderligere 110.000 kroner udover de 20.000 kroner, som ØK selv har foreslået indarbejdet i budgettet.
- Øget brugerbetaling er jo én af ØK's helt store kæpheste, og her har vi en enestående chance for at se begrebet udfoldet på andre end den menige borger. Det kan jo ikke være rigtigt, at det kun er den almindelige borger, der udsættes for øget brugerbetaling. Her må erhvervslivet også med på vognen. Grenaa Kommunes støtte til erhvervslivet er på årsbasis på 1,4 millioner kroner, så en realistisk reduktion på omkring 11% af dette tilskud, må være på sin plads. Ikke mindst set i det perspektiv, at erhvervsrådet blot kan hente de tabte midler ved at sætte kontingentet op i forhold til medlemmerne - helt i Økonomiudvalgets ånd, sagde Allan Andersen, der endvidere foreslog en øget indtægt på 206.000 kroner hentet hjem via en lejeforhøjelse af grundene hos kolonihaveforeningerne, udsættelse af en renovering af Arnoldi-skulpturen (55.000 kr.), grundskylden hævet med 3 promille fra 13 til 16 (3,4 mio. kr. i indtægt). Ikke mindst for at styrke kassebeholdningen. Her var SF dog åbne overfor andre forslag end grundskylden som indtægtskilde. En p-afgift i Grenaa er én af dem. Et forslag SF tidligere har været på banen med, men som hver gang er blevet nedstemt af de øvrige byrådsmedlemmer, fordi man betragter det som en stor styrke i forhold til konkurrerende handelsbyer i Østjylland, at man kan tilbyde gratis parkering i handelscentret Grenaa.
SF siger nej til udlicitering på de bløde områder
- Afslutningsvis kan jeg med bekymring konstatere, at S stadigvæk er optaget af at være højresøgende i deres politik. For S er der tilsyneladende ingen »hellige køer«. Uden tøven hopper man på de borgerliges kæpheste om udliciteringer. S' argumentation synes noget tynd. Vi kan godt undersøge om børnehaverne kan udliciteres o.s.v - altså når bare det blive ved undersøgelserne. Når udliciteringer på de bløde områder - børn og ældre - kan undersøges, må de opfattes som værende potentielle emner. Dette på trods af, at S i valgkampen - og efterfølgende - har bedyret, at de bløde områder ikke skal udliciteres. SF er også forskellig fra S på dette punkt. I SF holder vi hvad vi lover - de bløde områder skal ikke udliciteres! Punktum.
- SF ønsker for Grenaa Kommune, at der skabes en stabil økonomi, og er parate til at rette mere op end de andre partier er indstillet på. SF kommer med forslag både på sparesiden og på indtægtssiden. Vi har ihvertfald indtil nu udvist større mod på dette område end ØK. Reelt er der i år ganske få penge, der skiller partierne. Det er derfor ekstra sørgeligt, at S ikke er mere lydhøre overfor SF's forslag. Følger man ikke SF's linie, ser det sort ud for institutionerne ved næste års budgetlægning, hvor der lægges op til flere enerverende sparerunder. Budgetforhandlingen for år 2000 kan sammenfattes i én sætning: Det ligner noget, vi har prøvet før, sagde Allan Andersen.
Så var tonen ligesom slået an!!
Konservativ ikke skuffet
De Konservatives Lisbeth Steninge erklærede da også, at hun for sin del ville blive skuffet hvis ikke SF påny diverterede med det, der for hende står som useriøse, økonomiske feberfantasier og vidtløftige spare- og indtægtsforslag.
- Vi er jo dybest set bundet af en aftale mellem Kommunernes Landsforening og regeringen, og den aftale indebærer, at vores serviceudgifter kun må stige med 1%, og det er jo nøjagtig hvad der sker. Jeg synes også det er værd at bemærke, at denne aftale åbner mulighed for at optage lån til renovering af vore folkeskoler, sagde Lisbeth Steninge, der synes at dette års budgetforhandling har været ganske fredelig, på trods af den anstrengte økonomi.
- Indtægtsgrundlaget i Grenaa Kommune er vigende, og det er ikke tilfredsstillende. Det giver udvalgene snævre rammer at operere indenfor, og hvert år er det en øvelse, at få enderne til at nå sammen. De bløde områder sluger 80% af indtægterne, og mange lovbundne udgifter gør det uhyre svært at manøvrere politisk. Det er mængdeudviklingen indenfor det enkelte område, der afgør rammen - det kan vi ganske enkelt ikke røre ved! Derudover oplever vi, at staten skærer i vores tilskud, samtidig med, at der læsses flere og flere opgaver over på vore skuldre. Det er ganske enkelt et »must«, at vi i en sådan situation reber sejlene, effektiviserer overalt i den kommunale administration, hvor det er muligt, skærer i de personlige tillæg overfor borgerne, hvor det er rimeligt og kigger kraftigt på mulighederne for at indføre brugerbetaling. Vi har solgt Kino - det er et udtryk for nytænkning i relation til vores situation. Vi kan ikke selv løfte opgaven økonomisk med en renovering og fremtidssikring af biografen - erg
o så sælger vi den til et dygtigt direktørpar, der så vil gøre dette for privat kapital. Det er udtryk for det samme, at vi har frasolgt en del af Fuglsanggården til »1945«, som så vil sørge for en tiltrængt renovering af bygningsmassen. I det hele taget synes jeg, at vi er på forkant på ældreområdet, og det er meget glædeligt, sagde hun, og sluttede:
- Der hersker bred enighed om budgettet for år 2000, og denne enighed bunder i en gensidig ansvarlighed overfor kommunens økonomi. Det er et stramt budget, men vi kan leve med det!
Grenaa-Listen: Kassebeholdning bør styrkes snart!
Grenaa-Listens Egil Classen efterlyste en langsigtet, visionær planlægning. Blandt andet skal man være meget bedre til at tiltrække andre virksomheder til kommunen, så skatteindtægtsgrundlaget kunne blive forbedret via nye arbejdspladser. Og så anså han det for særdeles vigtigt, at kassebeholdningen styrkes væsentligt. En gennemsnitlig kassebeholdning set over et helt budgetår på 7 millioner kroner mente han var alt for lidt til at klare pludseligt opståede udgifter og til at igangsætte udviklingsprojekter.
- Specielt set i lyset af, at vi i år 2001 ikke længere kan regne forsyningsvirksomhedernes midler med i den samlede kommunale kassebeholdning. Vi arbejder faktisk lige på kanten af det mulige sådan som økonomien ser ud p.t., sagde han blandt andet.
Borgmester Gert Schou (S), mente - henvendt til SF - at det set med hans øjne var lidt svært at snakke om nedskæringer, når der vitterligt er tale om en realvækst i kommunens udgifter på 1%.
- Og mere må de ikke stige. Vi er jo nødt til at høre på de meldinger der kommer fra oven. Det er trods alt dem, der har det kølige overblik i forhold til samfundsøkonomien som helhed. Og til skolerne vil jeg sige, at vi vil ikke være onde ved dem, men ressourceforbruget pr. elev skal ganske enkelt ned det kommende år. Det er for højt, og det bliver i vid udstrækning skolebestyrelserne selv, der får indflydelse på, hvor der skal sættes ind, med hensyn til de decentraliseringsplaner på området, som snarest sættes i værk. Blandt andet vil lærerlønningerne blive lagt ud til bestyrelserne, sagde Gert Schou.
Yderligere nedskæringer på erhvervsrådet var han ikke tilhænger af.
- Erhvervsrådet arbejder for at styrke bosætningen i kommunen ved at tiltrække nye virksomheder. Det arbejde må vi ikke spænde ben for. Vi skal stå sammen i bestræbelserne på at skabe den udvikling i Grenaa Kommune og på Djursland, der er nødvendig for at sikre det befolkningsunderlag, der er grundlaget for erhvervsmæssig udvikling, og dermed kommunernes økonomi. Men ingen tvivl om, at der venter flere hårde år forude, sluttede borgmesteren debatten ved 1. behandlingen af budgettet for år 2000.
SF's Allan Andersen - Det ligner noget, vi har prøvet før! Ærgerligt at Socialdemokratiet ikke vil være med til at føre en socialt retfærdig politik i Grenaa Kommune.
De Konservatives Lisbeth Steninge - budgettet for år 2000 er stramt, men vi kan leve med det!
Borgmester Gert Schou (S) - meget tyder på, at vores økonomi også i de kommende år vil være presset.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000