13-09-1999

Flertal i byrådet har spændt ben for 18 nye ældreboliger i Fuglevænget!

Grenaa Blad logo

Planerne om et ældreboligprojekt ved Fuglevænget - mellem Børnehaven Fuglereden og den gule boligblok i baggrunden af billedet - blev skudt i sænk af et spinkelt byrådsflertal tirsdag i sidste uge (arkivfoto)Grenaa Byråd skulle på sidste uges byrådsmøde tage stilling til en principiel godkendelse af 18 nye ældreboliger i Fuglevænget i Grenaa. Byggeriet skulle have været i tre etager og placeret på et areal mellem de eksisterende gule boligblokker og Børnehaven Fuglereden. Og når der står »skulle have været«, så er det ikke helt tilfældigt, fordi et flertal i byrådet bestemte nemlig, at planerne alligevel ikke skal principgodkendes og derefter sendes ud i en foroffentlighedsfase med henblik på at lave en ny lokalplan med kommuneplantillæg for området. Flertallet henholdte sig til, at der i den nuværende lokalplan står, at der ikke skal foretages yderligere bebyggelse i området, og derfor blokerede man totalt for projektet, der ellers har været længe undevejs. Grenaa Andelsboligforening (GA) og deres arkitektfirma har således ført forhandlinger med Grenaa Kommune gennem længere tid med henblik på at få politisk godkendelse af dette ældreboligprojekt i Fuglevænget, men med flertallets nej til at sende planerne til offentlig høring, bliver det ikke til nogen pølse ud af det skind alligevel.


Revideret projekt

Der var endvidere tale om et revideret projekt. Den 23. juni 1998 gav byrådet GA støttetilsagn til opførelse af 12 almene ældreboliger i Fuglevænget i år 2000 (etape 1) og 12 almene ældreboliger sammesteds i år 2001. Altså 24 ældreboliger ialt. Forhandlinger med kommunen i år førte imidlertid til et revideret projekt med 18 ældreboliger i et hug i år 2000, idet man forsøgte at rette sig ind efter gældende krav om afstandsbestemmelser til skel og nabobebyggelser skulle overholdes, så der ikke opstod gener for den omkringliggende bebyggelse. Projektet forudsatte endvidere et mageskifte med en del af Børnehaven Fugleredens legepladsareal. Børnehaven har boet til leje i Grenaa Andelsboligforening siden 1968, og lejemålet er uopsigeligt fra udlejers side. Forslaget til mageskiftet er baseret på, at cirka 520 m2 ændres fra boligområde til børnehave, mens cirka 370 m2 ændres fra børnehave til boligområde. Fra kommunens og børnehavens side kunne mageskiftet godkendes på den betingelse, at GA dækker alle udgifter i forbindelse hermed - herunder udgifterne til nyanlæg af parkeringspladser og forsvarligt hegn omkring legepladsen med port som sikrer adgang for varetransport til institutionen. Men en del politikere var ikke overbeviste om, at det reviderede projekt var godt nok. Børne- og Ungdomsudvalget har været betænkelig ved en godkendelse af byggeriet med henvisning til skyggevirkningen for daginstitutionen. Teknisk Udvalg var heller ikke glade for at følge indstillingen fra forvaltningen om en principgodkendelse af projektet. Arne Jessen og Henning Christensen - begge Socialdemokratiet - kunne ikke medvirke, mens Jørgen Katholm (V) og Poul Bach (C) to forbehold. Et flertal i Økonomiudvalget kunne imidlertid godt anbefale indstillingen. Her var det kun socialdemokraten Henry Møller, der slog sig i tøjret. Der var med andre ord lagt op til en heftig debat i byrådssalen, da det skulle afgøres, om den kommunale tommelfinger skulle vende opad, eller nedad.


Stadig for tæt

Formanden for Teknisk Udvalg, socialdemokraten Henning Christensen, lagde for.

- Der er tale om en sag, der er blevet forhandlet flere gange, og det der ligger nu, er nok det bedste vi kan nå frem til, men jeg har meget svært ved at acceptere det. Der bliver stadig meget få meter mellem boligblokkerne. De kommer til at ligge alt for tæt. Det havde været bedre, hvis man blot gav området til børnehaven, så de fik noget mere plads at boltre sig på. Vel er det kun en offentlighedsfase vi godkender, men ét eller andet sted er det jo også en politisk blåstempling af projektet, og det har jeg det svært med, fordi det er et signal om, at det her er godt nok. Det er det ikke. De 18 ældreboliger burde ligge et andet sted, hvor der er bedre plads, sagde formanden.


SF's Allan Andersen kunne heller ikke medvirke til en principgodkendelse af projektet.

- Det bliver for tæt og for højt. Jeg har ikke noget imod, at børnehaven ved et mageskifte får et bedre og større legeareal, men selve byggeriet kan jeg ikke gå ind for, sagde han.


Byrådet valgt til at træffe beslutninger

Venstres Jørgen Katholm mente også, at byrådet burde blokere for planerne her og nu.

- Lokalplanen siger, at der ikke skal ske yderligere bebyggelse i dette ormdåe, og det bør vi henholde os til. En boligbebyggelse på tre etager, der tårner sig op lige foran to boligblokke og en børnehave. Det er ikke særlig heldigt. Jeg mener heller ikke vi skal sende det ud i offentlighedsfase. Vi er valgt til at træffe beslutninger, og skal og bør ikke spørge borgerne om dette og hint i tide og utide, sagde han.


Venstres Knud Kildal var ikke enig med sin partifælle. Han gjorde opmærksom på, at ingen af de involverede parter - forvaltning, beboere i området, vejmyndighed eller børnehaven - har udtrykt betænkeligheder ved projektet, og at han derfor havde svært ved at se det korrekte i, at en lille håndfuld medlemmer af byrådet skulle have belæg for at feje planerne totalt af bordet med ét slag.


Henning Christensen gjorde opmærksom på, at forvaltningen ikke er særlig glad for sagen.

- Også her har man været imod fra starten af. Det er ikke kun byrådsmedlemmer, der er imod projektet, sagde han.


Skindemokrati at lave en høring

Henry Møller kunne ikke se det fornuftige i at sende planerne i offentlig høring, for så blot at modtage et par forkølede svar fra borgerne.

- Det kan vi ikke bruge til noget. Det er skindemokrati at sende det ud, for så at stemme det ned, når det når til den endelige berhandling i byrådssalen. Vi kan lige så godt tage konsekvensen af den politiske modstand, der er imod projektet her og nu. Det er alle parter bedst tjent med, sagde han.


Erik Hoberg (S) fandt det betænkeligt, at man med langvarige forhandlinger med GA måtte have givet dem et indtryk af, at det her kan godt lade sig gøre, for så at trække tæppet væk under dem nu.

- Der er blevet brugt både, tid, kræfter og penge på projektet. Det havde været rigtigere at melde ud fra starten af, at her vil byrådet ikke have mere bebyggelse med henvisning til lokalplanen, sagde han.


Forkert placering

Venstres Svend Brandstrup Hansen syntes også, at der var tale om en forkert placering af ældreboligerne, og at argumentet med, at det var for at de ældre beboere i andelsboligforeningens blokker i området, så ikke behøvede at flyttet væk fra Fuglevænget, ikke var stærkt nok til at kunne opveje ulemperne.


Forslaget om at sende planerne til høring faldt med stemmerne 10-8. For at sende planerne til høring var Gert Schou, Poul Bach, Knud Kildal, Egil Classen og Mogens Blach. Alice Espeholt, Lisbeth Steninge og Leif Pieler stemte hverken for eller imod. Resten stemte imod.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000