06-09-1999

Djurslands Museum i Grenaa får nyt tag for 960.000 kroner

Grenaa Blad logo

Et længe næret ønske hos Djurslands Museum/Dansk Fiskerimuseum i Grenaa er under realisering i øjeblikket. Den tidligere købmandsgård i Grenaa Centrum er ved at få lagt nyt tag for den nette sum af 960.000 kroner. Projektet skal være færdigt 5. oktober og med kun to vejrligsdage hidtil, ser det ud til, at tidsplanen holder.


Bidragydere til finansieringen af det nye tag er henholdsvis Skov- og Naturstyrelsen, Grenaa Kommune og staten. Muséet får dermed hele projektet finansieret for offentlige midler.

- Vi har søgt diverse private fonde, der giver penge til genopretning af fredede bygninger, men herfra var beskeden soleklart, at et nyt tag må betragtes som almindeligt vedligehold af bygningen, og det har de jo for så vidt ret i, siger museumsdirektør Brita Mosdal.


Det gamle tag var fra 1967, og udgjorde efterhånden noget af en sikkerhedsrisiko.

- Man risikerede ganske enkelt at få en tagsten i hovedet, hvis man bevægede sig i nærheden af bygningen, og det kunne vi ganske enkelt ikke leve med længere, siger Brita Mosdal, der endvidere kan fortælle, at taget fra 1967 var en østtysk discount-løsning, hvor man hverken havde skelet til æstetik eller holdbarhed, da man valgte denne løsning. Problemet med teglstenene var, at de var blevet brændt ved for lav en temperatur, der gjorde, at »kærven« - stenens rygrad - ganske enkelt ikke blev hård nok. Stenene var med andre ord porøse, og problemerne blev udtalte, idet fugt blev afløst af frost. Så sprang stenene i stykker for et godt ord, og rutchede ned af taget til såvel gård- som gadesiden - med fare for liv og lemmer hos de forbipasserende.

- Det har ganske givet været den billigste løsning, og den har man så valgt, fordi der dengang ikke var nogle myndighedskrav på området, som der er i vore dage. Det er Skov- og Naturstyrelsen, der har udstukket rammer for den nye tagbelægning, og det betyder, at vi nu får lagt danske vingetegl på - ganske enkelt fordi det passer bedst til bygningen og fordi det holder bedst, siger Brita Mosdal.


Det er en arkitekt fra Skov- og Naturstyrelsen, der har stået for denne del af projektet. Det vil sige udformet projektet, lavet licitationsmateriale og han er tilige tilsynsførende.


En anden fordel ved det nye tag er, at der samtidig laves et nyt undertag, hvor det gamle af tagpap udskiftes med et nyt af brædder, hvilket åbner op for muligheden for, at muséet også kan udnytte loftetagen, idet taget er færdigt.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000