06-09-1999

Jobrotation på Thorfisk har givet fast arbejde til 10 ledige personer!

Grenaa Blad logo

Et jobrotations-projekt på fiskeindustrien Thorfisk A/S i Grenaa har skaffet ti ledige personer fast arbejde på virksomheden. Her ses styregruppen bag projektetEt jobrotations-projekt i Grenaa-virksomheden Thorfisk har resulteret i 10 fastansættelser ud af 16 ledige vikarer - efter opkvalificering og jobtræningsperiode - samtidig med, at en gruppe i forvejen ansatte medarbejdere senere skal på en målrettet efteruddannelse i forbindelse med forløbet.


En evalueringsrapport om forløbet ind til nu, blev præsenteret af styregruppen bag projektet tirsdag i sidste uge hos Thorfisk A/S på Grenaa Havn. I styregruppen sidder der repræsentanter fra de organisationer, der har udviklet jobrotationsprojektet: Thorfisk A/S, AMU-Center Djursland, Jobrotation på Djursland, AF-Grenaa, SID Grenaa og KAD Grenaa.


Forhistorien er den, at Thorfisk i sommeren 1998 fik besøg af AMU-Center Djursland. Her præsenterede AMU-Centret nogle kurser, som kunne være relevante for medarbejderne i Thorfisks produktion. Blandt andet trimning og portionering af fisk, lagerstyring og førstehjælp. Hen på efteråret kunne ledelsen på Thorfisk konstatere, at der var et behov for, at flere pakkepiger kunne udføre blandt andet trimning, hvis hjemsendelser skulle undgås. Det var derfor et udtrykt ønske på virksomheden, at nogle af de i forvejen ansatte skulle efteruddannes for at fastholde arbejdsstyrken på arbejdspladsen. AMU-Center Djursland blev derfor i september 1998 - altså for præcis et år siden - kontaktet af Thorfisk med henblik på efteruddannelse af pakkepigerne til fortrinsvis trimning. AMU-Center Thy og Mors kom derpå ind i billedet, fordi de har erfaring i undervisning indenfor fiskeindustrien - blandt andet har dette AMU-Center tidligere gennemført kurser i trimning og portionering.


Ledige vikarer kom i søgelyset

Samtidig gjorde Thorfisk opmærksom på, at der i forbindelse med et sådant efteruddannelsesforløb kunne blive behov for ekstra arbejdskraft - ikke mindst i forbindelse med »Østersøsæsonen«. Dermed kom Jobrotation Djursland ind i billedet, idet jobrotations-modellen blev skønnet anvendelig til formålet. Det vil sige opkvalificering af ledige til en jobtræningsperiode på Thorfisk, så de på et tidspunkt kunne indgå som vikarer i den periode, de faste medarbejdere skal sidde på skolebænken. Med en ansøgning til Det Regionale Arbejdsmarkedsråd skaffes der endvidere en medfinansiering af projektet, der gør det overkommeligt for arbejdsgiveren at gennemføre et sådant forløb. Den 24. november 1998 blev der så indkaldt til møde vedrørende et eventuelt kommende rotationsprojekt på Thorfisk, og på mødet blev der så nedsat en styregruppe, der skulle sætte det hele på skinner. Virksomhedens målsætning med projektet gik på at skabe flere medarbejdere, der kunne trimme fisk i produktionen, formindske EGA (Ensidigt Gentaget A

rbejde) for den enkelte medarbejder, skabe mere arbejdsglæde ved mere varieret arbejde, større fleksibilitet for virksomheden og endelig bedre økonomi for de ansatte og virksomheden.


Info-møde på Thorfisk

Der afholdtes informationsmøde for ledige på Thorfisk den 17. december 1998 med henblik på at rekruttere dem til projektet. Efter informationsmødet var de interesserede ledige så til en samtale med Niels-Jørgen Enevoldsen og Birthe Bakmand fra Thorfisk. De to har gennem hele forløbet været Thorfisks tovholdere i projektet, og som sådan medlemmer af styregruppen. Thorfisk udvalgte således selv de 16 vikarer, der kunne blive tale om.


Opkvalificeringen af 16 ledige startede den 4. januar 1999. Uddannelsesforløbet blev af 17 ugers varighed og inkluderede blandt andet kurser i personlig udvikling til uddannelse, produktionshygiejne, Fisk trin 1 og 2, trimning og portionering, forædling, PC-Bruger 1 og 2 plus praktikforløb på virksomheden. Den 6. maj var de 10 af kursisterne klar til at starte i jobtræningsforløbet. De 10 har været ansat i tre måneders jobtræning efterfulgt af ordinær ansættelse på Thorfisk fra den 9. august. 10 af de 16 har med andre ord fået mulighed for at fortsætte på virksomheden i et regulært ansættelsesforhold uden offentlige kroner af nogen art indblandet. Frafaldet af 6 personer undervejs er sket som følge af blandt andet sygdom og andet arbejde.


»Torsketøserne« uddeler ris og ros

I evalueringsrapporten afleverer »torsketøserne«, som kursisterne kalder sig selv, ros til nogle fag, ris til andre og siger sammenfattende om hele kurset, at det var for langt, og at der var for mange forskellige lærere undervejs.

- Set i bakspejlet må vi konstatere, at vi har været lidt uheldige med, at en del lærerkræfter er blevet ændret igennem kurset, dels på grund af sygdom og andet, hvilket har medført en del »spildtid« hver gang et nyt kursusforløb er blevet startet op - man skulle lige lære hinanden at kende - desuden har det været et meget langt kursus. Næste gang skal det bestemt kortes ned, så kursisterne ikke mister gejsten gennem forløbet, hvilket for nogen sikkert er sket, udtaler Birthe Bakmand fra Thorfisk i rapporten.


En positiv sidegevinst ved kurset var som følger:

- Specielt interessant var det at følge kurset om fiskeforædling. Det var imponerende at konstatere, hvor meget man havde fået ud af én uge. Man fik faktisk kreeret en opskrift, som er kommet ud i FDB-butikkerne i hele landet via vores Frisk Fisk-afdeling. Det er meget flot klaret, siger Birthe Bakmand.


Èt af målene nået

Niels Erik Iversen fra Jobrotation Djursland runder dette jobrotationsprojekt af med følgende ord:

- Vi skriver nu september 1999 og kan konstatere, at projektet har resulteret i 10 ansættelser på Thorfisk A/S. Et af målene med projektet - at få velkvalificerede ledige ind på virksomheden - er dermed opfyldt. Det var og er yderligere en målsætning for projektet at lave målrettet efteruddannelse for de i forvejen ansatte. Den del er vi endnu ikke kommet i gang med, men der er dog planlagt et kursus i trimning og portionering her til efteråret, og herefter vil vi selvfølgelig igen tage fat på de behov, som dette projekt har afdækket. Måske kan vi starte endnu et jobrotationsprojekt. Nu har vi jo erfaringerne at bygge videre på, så et nyt forløb kan kun blive endnu bedre, slutter han.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000