23-08-1999

Byrådet dybt splittet på spørgsmålet om der skal etableres »græsplæneindustri« på et areal mellem Kattegatvej og Nordstranden!

Grenaa Blad logo

»Foroffentlighedsfase for kommuneplantillæg nr. 20 for etområde øst for Kattegatvej«. Sådan lød det lidet mundrette og gennemskueligedagsordenspunkt, som der var største debat om, da Grenaa Byråd tirsdag i sidsteuge afviklede det første byrådsmøde på Grenaa Rådhus ovenpå en veloverståetsommerferie. Bølgerne gik således højt i byrådssalen, da det skulle diskuteres,om en planlægningsfase, der går ud på at ændre status for et område mellemKattegatvej og Nordstranden, så der kan blive plads til at opføre såkaldt»græsplæneindustri«, skulle videreføres med en offentlighedsfase - eller kvælesi sin vorden. En del byrødder mente det sidste af hensyn til Grenaa Havnsvidere udviklingsmuligheder. De frygter, at etableringen af IT-virksomheder pået areal, der omkranses af virksomheder med særlige beliggenhedskrav på grundaf støj, lugt med videre, vil være den største planlægningsmæssige bommert iGrenaa Kommunes historie. De forudser et skrækscenarie, hvorgræsplæneindustriernes klager over støj- og lugtgener fra havnen, havnensvirksomheder og fra virksomhederne på den anden side af Kattegatvej, vil bliveimødekommet fra myndighedernes side, og dermed spænde ben for havnensmuligheder for fortsat at kunne udvikle sig i en gunstig retning til fordel forhele regionen.


Men et flertal i byrådet var af den modsatte holdning. En ændring af områdetslokalplanmæssige status til også at kunne modtage græsplæneindustri på detteareal med udsigt over Kattegat, kan meget vel være den eneste mulighed GrenaaKommune har for at tiltrække nye virksomheder såsom IT-virksomheder og andrehøjteknologiske virksomheder. Denne holdning var man nået frem til i erkendelseaf, at virksomheder med særlige beliggenhedskrav ikke just står i kø for atetablere sig i Grenaa Kommune.


Med stemmerne 12 mod 6 - Venstres Alice Espeholt stemte hverken for eller imod- vedtog et flertal i byrådet, at planerne om at ændre områdets status til ogsåat kunne modtage græsplæneindustri, ikke skal stoppes, men derimod sendes i enforoffentlighedsfase med henblik på senere vedtagelse af en ny lokalplan forområdet i byrådet. Ændringen af kommuneplanen kræver nemlig ifølge planloven,at der gennemføres en foroffentlighedsfase, så offentligheden kan få lejlighedtil at fremsætte synspunkter, idéer og forslag til det foreståendeplanlægningsarbejde, som kommunen delvist har lagt i hænderne på etkonsulent-firma.


De 12 byrådsmedlemmer, der var for denne foroffentlighedsfase varSocialdemokratiets 8 mandater, Grenaa-Listens Egil Classen, SF's Allan Andersenog de to Venstre-folk Knud Kildal og Svend Brandstrup Hansen. Imod var DeKonservatives Lisbeth Steninge og Poul Bach og Venstres Leif Pieler, MogensBlach, Jørgen Katholm og Lotte Horneman.


Planlægningsfasen kan ventes færdig inden årsskiftet, og først når lokalplanener endeligt vedtaget, kan Grenaa Kommune sælge arealet, som i øvrigt skal ud ioffentligt udbud inden det kan sælges. Det er dog ingen hemmelighed, at denkøber, der er inde i billedet - og som faktisk har afleveret et konkretmilliontilbud til Grenaa Kommune på 30.000 m2 af det stykke jord, der liggertættest på Kattegat - er ejeren af Den Blå Avis, Karsten Ree, der har været ikontakt med Grenaa Kommune lige siden han hævede den tyske ubåd U-534 ud forAnholt tilbage i 1993. Tilbuddet omfatter også Kalkgården, som han har væretlejer af gennem længere tid til brug for sine dykker- og vragaktiviteter. Detvar i sin tid på tale, at ubåden, der i en lang periode lå i Grenaa inden denblev bugseret til et maritimt krigsmuseum i Liverpool, skulle have været encentral del af et maritimt museum på samme areal, som der nu fokuseres på, menmanglende finansieringsmuligheder skød disse planer i sænk. Kontakten medKarsten Ree stoppede imidlertid ikke af den grund, og i stedet har han altsåudtænkt en plan om at opføre ejendomme på området, som kan benyttes afIT-virksomheder, og der bliver i givet fald tale om et arkitektonisk flotbyggeri i flere etager. Retningslinierne for et sådant kommende byggeri skalsåledes udformes først, og det er så det et konsulent-firma skal hjælpe GrenaaKommune med her i den videre planlægningsfase.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000