16-08-1999

Senior-andelsboliger ved Randersvej-Lergravsvej i Grenaa i afgørende fase!

Grenaa Blad logo

Gennem snart 2 år har der været arbejdet med planer om etablering af seniorboliger ved Randersvej/Lergravsvej i Grenaa på et areal mellem Norddjurs Friskole og kolonihaverne i området. Tanken var først at opføre ejerboliger, men dette vandt ikke tilslutning. I stedet søges projektet realiseret som et senior-andelsbolig projekt, og Leif Pieler og Bitten Tylvad fra den lokale initiativgruppe regner ikke med, at det bliver et problem at få afsat de 22 boliger, der kan blive tale om. Forhåndsinteressen har været ganske betragtelig, og 53 interesserede personer/par modtog i fredags et brev fra initiativgruppen sammen med et regulært salgsmateriale. Det er således nu der skal reageres, hvis man er seriøst interesseret i at blive en del af dette senior-andelsbolig projekt. Boligerne kan reserveres efter først-til-mølle-princippet formedelst et depositum på 10.000 kroner. Inden salgsmaterialet blev sendt ud, var de 4 af de 22 boliger allerede reserveret, så Leif Pieler og Bitten Tylvad regner slet ikke med, at det bl

iver noget som helst problem at få afsat de resterende 18 boliger. Projektet kan mere eller mindre kun vælte, hvis færre end 75% af boligerne er reserveret ved årsskiftet, men det tror man altså ikke på kan komme på tale med henvisning til den forhåndsinteresse, der har været for projektet.


22 boliger i tre størrelser

Det nu foreliggende projekt består af 22 senior-andelsboliger i tre forskellige størrelser og med et fælleshus på 170 m2 på et let skrånende terræn ved Lergravsvej i Grenaa. Området er 10.350 m2 stort og har tidligere været udlagt til institutionsformål i lokalplanen. Det var oprindeligt tanken, at Grenaa's næste børnehave skulle ligge her, men et flertal i Grenaa Byråd har accepteret initiativgruppens ønsker om undervejs i forløbet at få reserveret området til et seniorbolig-projekt, såfremt interessen måtte vise sig herfor. Og det er netop hvad der tegner til at være tilfældet p.t. med udsendelsen af omtalte brev og salgsmateriale.

Planlægningsgruppen for Senior-andelsboliger står for selve projekteringen - herunder tegning af andelsbeviser/reservation af bolig. Gruppen dækker over EDC-mægler Eva Høgh, Århus, og Arkitektfirmaet Jette & Jørgen Frost Larsen, Skanderborg, og har adresse på Frederiksgade 42, 8000 Århus C. Planlægningsgruppen har stået for opførelsen af over 20 lignende projekter - og har ifølge den lokale initiativgruppe fået de bedste anbefalinger fra de steder, hvor man har spurgt sig for. Samarbejdet med Planlægningsgruppen for Senior-andelsboliger blev indledt på et tidspunkt i forløbet, da det stod klart, at projektet kun kunne realiseres som et andelsbolig-projekt.


Byggestart i juni år 2000

Der er siden blevet lavet et forslag til en bebyggelsesplan med 22 huse på arealet. Der foreligger endvidere beregninger for økonomien samt en anslået tidsplan, der indikerer byggestart i juni måned år 2000. Boligerne skulle så gerne være indflytningsklare et års tid senere. Foreløbigt tilsiger planen, at der skal opføres 16 huse på 103 m2, 3 huse på 93 m2 og 3 huse på 78 m2, men dertil skal siges, at tingene ikke er mere fastlagte end at man sagtens kan lave alle 22 huse på 103 m2, hvis ønskerne udelukkende skulle gå i den retning. I det hele taget mener Leif Pieler, at der er værd at notere sig, at planerne ikke er mere fremskredne, end at der stadigvæk er mange muligheder for kommende andelshavere, til at være med til at præge byggeriet.


Beregningerne for økonomien viser, at man - hvis man ønsker en bolig på 103 m2 - skal betale et andelsindskud på 236.000 kroner og være i stand til at betale en månedlig husleje på 5.282 kroner - excl. el, vand og varme.


Hvis der mod slutningen af september måned er en rest på x-antal ikke-reserverede andelsbeviser, vil disse blive forsøgt afhændet via annoncering i de trykte medier. Men de 53, der på forhånd har udvist interesse for projektet, får altså først chancen for at slå til, inden det kommer så vidt.


Behandling i Grenaa Byråd

Tidsplanen fordrer, at projektet snarest vil nå frem til en politisk behandling i Grenaa Byråd via et nyt lokalplanforslag, der åbner op for et sådant byggeri. Herefter følger otte ugers offentlighedsfase, hvorefter den endelige godkendelse i byrådet kan komme på tale. Kommunen skal tillige søge om en kvote til et sådant andelsbolig-projekt, hvilket er en betingelse for, at projektet kan opnå et offentligt tilskud, men et sådant tilsagn er ifølge Leif Pieler ikke afgørende for projektets realisering. Han mener, at det sagtens kan lade sig gøre at gå igang med byggeriet uden en kvotetildeling fra det offentlige.

- Det er så relativt få offentlige kroner, der kan komme på tale til projektet, at det ikke vælter noget, udtaler han.


Men den politiske tilladelse skal være i hus inden årets udgang, hvis tidsplanen skal holde.

- Når - ikke hvis - 75% af boligerne er solgt vil der blandt andelshaverne blive indkaldt til en stiftende generalforsamling med henblik på dannelsen af en andelsboligforening. Det bliver så denne forening, der bliver bygherre på projektet, siger Leif Pieler.


Hvis man springer fra efter at have indbetalt sit depositum på 10.000 kroner, vil projektmagerne fratrække et beløb fra dette depositum, afhængigt af hvor meget krudt man har spildt på den enkelte. Der er nemlig afsat tid til individuelle samtaler med hver enkelt andelshaver med henblik på en personlig indretning af boligen.


Leif Pieler igangsatte i sin tid projektet for at realisere en vision om et seniorbolig-projekt i et fantastisk flot naturområde med gode muligheder for en aktiv tilværelse i et socialt fællesskab med ligestillede raske og rørige seniorer, der ikke mere har lyst til at slås med et stort hus og en stor have.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000