09-08-1999 |
|
»Danmark« kom til Grenaa! |
![]() |
Bag denne noget kryptiske overskrift gemmer der sig en historie om en gammel DSB-færge, der synger på sidste vers. Som beskrevet i sidste uges udgave af Grenaa Bladet er der tale om historien om ophugningsfirmaet Fornæs ApS' køb af den 31 år gamle Scandlines-færge »Danmark«, der blev bygget på Helsingør Værft tilbage i 1968, og som senest sejlede på overfarten mellem Rødby og Puttgarten. Færgen ankom til Grenaa Havn tirsdag i sidste uge, hvor den fik anvist et midlertidigt ophold i den nu hedengangne Grenaa-Hundested-overfarts gamle færgeleje på Grenaa Færgehavn. Indehaveren af Fornæs ApS, Peter Niemann, har fået anvist denne placering til færgen - som er det største skib firmaet nogensinde har håndteret - indtil Grenaa Havn finder en anden og mere ophugningsvenlig placering til den gamle DSB-færge. Det indvendige nedbrydningsarbejde er dog allerede blevet indledt ombord på færgen, som Peter Niemann har købt med henblik på op
hugning til skrot og videresalg af brugbare reservedele fra færgen.
»Danmark« blev slæbt til Grenaa fra Nakskov, hvor Scandlines i øjeblikket har »parkeret« fem brugte færger med henblik på videresalg. Færger, der blandt andet og ikke mindst er blevet overflødige i Scandlines-regi som følge af etableringen af Storebæltsforbindelsen. Ialt er der syv gamle færger på salgslisten, idet der også befinder sig én i Rødby og én i Svendborg.
Scandlines vurderer, at chancerne for at få dem solgt er gode - ikke mindst fordi købernes interesse for færgerne er steget i takt med, at priserne er sat kraftigt ned. Det er da også i dette lys, at »Danmarks« ankomst til Grenaa Havn skal ses. Var den blevet solgt til verdensmarkedsprisen var den nemlig næppe blevet købt af Peter Niemann. Scandlines har nemlig fået et par millioner kroner mindre for færgen ved at lade den ophugge i Danmark. Mellem en halv og en hel million kroner skønnes færgen at have skiftet ejer for, og det kan måske se ud til at være en dårlig handel for det gamle DSB Rederi, der fra at have været 100% statsejet nu er blevet et aktieselskab under navnet Scandlines - altså dem med Kaj og Bøje.
Beslutningen om at lade ophugningen gå til et dansk firma er blevet taget for at sikre, at alle regler i forbindelse med ophugningen bliver overholdt. Det er en to år gammel og særdeles prekær sag, der er den direkte årsag til denne beslutning. Scandlines solgte dengang to gamle færger til videre sejlads, men som via en mellemhandler alligevel endte som skrot på en strand i Indien. Noget nogle TV-dokumentar-programmer fik afsløret og som skabte stor debat og politisk røre i Danmark, fordi færgerne blev hugget op under nogle, på det nærmeste, forbryderiske arbejdsforhold for de indiske arbejdere, der dagligt gik til arbejdet med livet som indsats. Rederiet blev dengang mødt med voldsom kritik, og vil altså ikke risikere noget tilsvarende i denne ombæring. Ej heller skal Scandlines nyde noget i relation til risikoen for at blive trukket i retten. Politiet undersøger nemlig i øjeblikket, om der blev begået ulovligheder i forbindelse med handlerne med de to færger tilbage i 1996/97.
Derfor er færgen »Danmark« altså havnet i Grenaa Havn, hvor den givet vil være et markant indslag i en rum tid fremover på grund af sin størrelse. Og altså foreløbigt i et færgeleje, hvor det også kun er færgehistoriens vingesus - og ikke operativ færgesejlads - der huserer. Skæbnens ironi!
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000