05-07-1999 |
|
Grenaa Kommune skal have en indkøber! |
![]() |
Grenaa Kommune besluttede på sidste uges byrådsmøde, at der på Grenaa Rådhus skal oprettes et indkøbskontor og ansættes en indkøber på fuld tid til at koordinere kommunens indkøbspolitik, således at kommunen får den ønskede kvalitet af en given vare til den lavest mulige pris, på de bedst mulige leverings-, service- og betalingsbetingelser og de mest miljøvenlige varer og tjenesteydelser. Vedkommende skal via besparelser på det kommunale udgiftsbudget selv tjene sin løn hjem, og efter beregningerne bliver det til mere end som så, og restbeløbet skal så efterfølgende indgå som en styrkelse af kommunens elendige økonomi. Ansættelse af en medarbejder inkl. kontorhold vil beløbe sig til 350.000 kroner årligt. Målet er at nå en besparelse på 3,5% i år 2000 samt 5% i år 2001 og år 2002. Konsulentbistand til indkøring af indkøbsfunktionen sættes til en engangsudgift i 1999 på 50.000 kroner. I kommunens indkøbsbudget er varekøb anslået til cirka 28 millioner kroner pr. år. I år 2000 vil det alt andet lige give kommun
en et nettoprovenue på 520.000 kroner og 1 million kroner hvert af de to følgende år.
Et nettoprovenue, som byrådet er enige om skal tilføres den slunkne kommunekasse. Ordningen etableres som et forsøg i tre år løbende til udgangen af august måned år 2002, og dens eventuelle fortsættelse herefter besluttes på baggrund af en evaluering via fagudvalgene i foråret år 2002. Indkøbsfunktionen etableres pr. den 1. oktober i år, og stillingen som indkøber vil derfor snarest blive slået op.
Beregning af besparelse en svær øvelse
Formanden for Voksen- og Fritidsudvalget, Erik Hoberg (S), indledte debatten i byrådet.
- Det ser godt ud, som det er lagt frem her. Der bliver ikke tale om en administrativ mastodont, som frygtet, og det er fint nok, at udgifterne til oprettelsen af funktionen kommer fra den forventede besparelse, men når det er sagt, så vil jeg lige gøre opmærksom på, at det bliver uhyre svært at gøre op, hvor meget der egentligt spares rundt omkring i det vidt forgrenede og komplekse kommunale system. Men det er helt ok, at vi gør forsøget, sagde han.
De Konservatives Poul Bach var heller ikke kritisk længere overfor initiativet.
- Der ligger nu - til forskel fra 1. behandlingen - et gennemarbejdet, professionelt koncept, som jeg tror, der er al mulig grund til at fæste lid til. Der er ingen tvivl om, at der er penge at hente på indkøbspolitikken, og dette koncept vil kunne realisere dette forhold, sagde han.
Venstres Jørgen Katholm, der i første ombæring også havde været stærkt kritisk overfor den oprindelige projektbeskrivelse, havde også overgivet sig.
- Jeg er meget glad for, at direktionen har lyttet til de kritiske røster der var, og har ageret derefter, så vi nu står med et gennemarbejdet projekt, der fortjener megen ros. Det bliver nu spændende at se, hvilket ansøgerfelt, der melder sig på banen, sagde Jørgen Katholm, der sluttede sit indlæg med en præcisering af, at der var tale om en koordinerende og ikke en ledende indkøbsfunktion. Det vil sige, at indkøbskontoret ikke får indflydelse på udformning af kommunens licitationsmateriale.
En tilnærmet beregning er det bedste bud
Venstres fungerende borgmester - Gert Schou havde meldt afbud til det sidste byrådmøde inden sommerferien - Mogens Blach, erkendte, at det bliver ekstremt svært at ramme den helt reelle besparelse ved funktionen, men at en tilnærmet beregning nok bliver det bedste bud.
Derpå sluttede et enigt byråd op omkring initiativet.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000