05-07-1999

Budgetlægningen bliver en gyser!

Grenaa Blad logo

Den 6. april vedtog Grenaa Byråd rammereduktioner/besparelser for i alt 10 millioner fordelt ud på kommunens fire stående udvalg forud for den endelige budgetlægning af år 2000-budgettet her til efteråret. Årsagen var den gængse, at kommunen fattes penge, og at der derfor ikke er råd til de store budgetudvidelser fra det ene år til det andet i bestræbelserne på at få udgifter og indtægter til at hænge nogenlunde sammen. Udvalgene fik således udstukket hver sit beløb, der på én eller anden måde skulle barberes ud af den samlede budgetsum, som man har regnet sig frem til ved fremskrivning af 1999-budgettet for de enkelte udvalgs områder - altså inklusive de rammeudvidelser, der måtte skønnes at blive behov for i år 2000-budgettet. Da byrådet samledes tirsdag i sidste uge til det sidste byrådsmøde inden sommerferien, så tingene imidlertid som udgangspunkt lidt lysere ud. Siden begyndelsen af april er kommunens økonomi nemlig blevet forbedret på tre områder:

- Større kassebeholdning

- Mere i ejendomsværdiskat

- Mindre i købsmomsbetaling


På baggrund af en revurdering af kommunens økonomiske situation indstillede Økonomiudvalget derfor følgende ændrede rammereduktioner:


Økonomiudvalget - 500.000 kr. - eller det samme som oprindeligt vedtaget.


Teknisk Udvalg - 1 mio. kr. - eller 500.000 kr. mindre end oprindeligt vedtaget.


Voksen- og Fritidsudvalget - 4 mio. kr. - eller 500.000 kr. mindre end oprindeligt vedtaget.


Børne- og Ungdomsudvalget - 2 mio. kr. - eller 1,5 mio. kr. mindre end oprindeligt vedtaget.


Med andre ord så det ud til, at udvalgene ikke behøvede at skære 10 millioner kroner ud af budgetterne, men at de kunne »nøjes« med at skære 7,5 mio. kroner for at få det hele til at hænge sammen.


Men inden byrødderne fik lejlighed til at tage endelig stilling til de relativt gode nyheder, dumpede der en dårlig af slagsen ned på deres bord i form af et notat fra økonomidirektør Claus Espeholt, hvori han gjorde rede for, at byrådet kan forvente en reduktion i bloktilskuddet fra staten på 4,4 mio. kroner for år 2000. 74,3 millioner kroner har Indenrigsministeriet meddelt, at kommunen kan tilkomme i år 2000 - eller 4,4 mio. kr. mindre end kommunen forventede at få i henhold til det foreløbige budget for år 2000. Her ville kassebeholdningen ved udgangen af år 2000 være 4 millioner kroner, men med de nye tal forsvinder dette beløb, og forvandler dermed kommune til en fattig fætter uden penge på lommen ved udgangen af år 2000 - og endda med overhængende fare for at have røde tal. Det, at Børne- og Ungdomsudvalgets ramme har måtte forøges med 3,4 mio. kroner på grund af flere døgninstitutionsanbringelser, gør heller ikke just situationen bedre. Med de 2,5 millioner kroner, man ikke troede det ville være nødve

ndigt at spare alligevel, giver det en belastning af kommunens budget på udgiftssiden på 5,9 mio. kroner. Læg dertil den manglende indtægt på 4,4 millioner kroner fra staten i form af bloktilskud, og man har en flok kommunalpolitikere, der næppe kan nøjes med at lave en rammereduktion på 7,5 mio. kroner. Så er det sagt.


Med mindre da nogle andre økonomiske faktorer end de allerede kendte går ind og redder kommunen en bedre økonomi undervejs, men det vil være gambling at satse på noget sådant.


Nye ramme-reduktioner

På baggrund af de nye tal vedtog et stort flertal i byrådet da også, at der kan forventes yderligere rammereduktioner frem mod vedtagelsen af det endelige budget for år 2000 - og herunder rammerne for budgetlægningen i 2001 - 2003.


SF'eren Allan Andersen beklagede sig over det usikre talmateriale, som man hidtil har måttet arbejde med.

- Først udstak man alt for stramme rammer i april måned. Derfor lagde Økonomiudvalget op til, at der skulle slækkes på det først udmeldte sparekrav, og nu præsenteres vi så for en helt anden hurdle, som ikke er løst og som pludselig gør, at vi står med en stærkt problematisk økonomi. Det kan ikke være rigtigt, at vi hele tiden skal arbejde udfra så usikre tal. Og hvad en eventuel nedskæring på anlægsbudgettet angår, fristes jeg til at minde om de store presserende ombygnings- og renoveringsopgaver der venter forude for de kommunale bygninger. Her tænker jeg specielt på skolerne, sagde Allan Andersen, der beskrev skolernes situation generelt som værende stærkt presset på grund af kommunens ikke alt for gode økonomi, og at det ville være på sin plads, hvis ØK i stedet for hele tiden at udstikke rammereduktioner, i stedet begyndte at kigge i retning af øgede indtægter for kommunen.


Folkeskolen skal spare

I det foreløbige budgetmateriale ligger der i øvrigt også den forudsætning, at gennemsnitsudgiften pr. elev reduceres over de kommende år. Noget Allan Andersen også fandt dybt betænkeligt.

- Kombinationen af et stigende elevtal og en total mangel på mængdeudvikling af økonomien på folkeskoleområdet, hænger ganske enkelt ikke sammen. Jeg tager forbehold overfor dette ØK-forslag, sagde han.


Fungerende borgmester Mogens Blach (V) mente, at det ville klæde SF'eren, hvis han i stedet for at gå i sort over den økonomiske situation, i stedet gik 100% ind i arbejdet med at udnytte de midler, der nu engang er på området, optimalt. Det mente Mogens Blach var SF'erens simple pligt som udvalgsformand for Børne- og Ungdomsudvalget.

- Jeg påtager mig det fulde ansvar for at gennemføre det byrådet beslutter på børne- og ungdomsområdet. Jeg siger bare, at det bliver uhyggeligt svært at gennemføre de udstukne rammer, og at det ville være mere rigtigt, at kigge i retning af nogle andre løsninger, replicerede Allan Andersen.


Skal spare 11% pr. elev

Venstres Knud Kildal tog derpå ordet med henblik på at give sit og Venstres syn på situationen på folkeskoleområdet.

- Vi har lyttet til noget af det, der sker udenfor vores egen kommunegrænse, og situationen er faktisk den, at selv om vi bruger »alle« de ekstra penge vi får til folkeskoleområdet i fremtiden, så skal vi alligevel ind og spare 11% pr. elev for at det kan hænge sammen. Det er en situation, vi ganske enkelt er nødt til at tilpasse os, sagde han.


Socialdemokraten Erik Hoberg, der er formand for Voksen- og Fritidsudvalget, rundede økonomi-debatten af med en bemærkning om, at de tal, der lå på byrådets bord var et udmærket arbejdsredskab til det videre arbejde med at strikke et budget sammen for år 2000, og at der fra socialdemokratisk side ikke var behov for at tage forbehold overfor noget af det.


Derpå vedtog byrådet de nye rammer for budgetlægningen, omend Allan Andersen meddelte forbehold overfor indstillingen på folkeskoleområdet og de manglende 4 millioner kroner fra staten, der nu spøger i systemet.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000