28-06-1999

Kosovo-krisen kastede skygger over Sankt Hans-arrangementer i Grenaa

Grenaa Blad logo

Sankt Hans-arrangement i GrenaaOnsdag den 23. juni var det Sankt Hans-aften over det ganske land. Denne midsommerfest, der markeres med hundredevis af bål-arrangementer og »hekseafbrændinger«, har også sine aflæggere i Grenaa og omegn. Traditionen tro var der således officielle bål-arrangementer på Baunhøjbakken og på Grenaa Lystbådehavn. På Baunhøj blev båltalen holdt af Børge Juul Jensen fra Sct. Georgs Gildet i Grenaa, og han kunne i sin tale ikke komme uden om det faktum, at en del af Europa står i brand her i det Herrens år 1999. Noget, der vækker helt specielle minder hos en mand som Børge Juul Jensen, der var med i en lokal modstandsgruppe under den tyske besættelse fra 1941 til 1945 i forbindelse med 2. Verdenskrig. Men inden Balkan-krigen begyndte at kaste lange skygger i hans båltale, kom han indeldningsvis ind på Baunhøj-bålets historie og baggrund.

- Samvirket for Ungdomskorpsene her i byen har som udtryk for det fælles arbejde med børn og unge blandt andet dette årlige Skt. Hans-bål. En tradition, som jeg tror er startet for over 60 år siden. Som medlem af ungdomskorps i Grenaa gennem 18 år har jeg som barn og ung deltaget i disse fælles Skt. Hans-bål. Dengang var vi hele seks ungdomskoprs, nemlig De grønne Pigespejdere, De blå Pigespejdere, som i dag er sammen med drengene i DDS, Kattegatspejderne, som for øvrigt dengang havde to troppe, nemlig Søren Kanne og Svend Estridsen. Endvidere var der FDF og Grenaa Drenge Forbund, der efter 11 års eksistens indgik i DDS, og endelig var der DUI, som er opløst. Her på denne skønne plads kan vi så igen i år fejre en fuldstændigt fredelig Sankt Hans-aften, sagde Børge Juul Jensen, hvorpå krisen i Kosovo blev berørt ganske markant:

- Netop freden her til lands synes jeg, er det vigtigste af alt. Det er ikke alle, der tænker over det - alt for mange tager det som en selvfølge, at her er fred og ingen fare. Vi er for tiden tilskuere til den allerværste form for krig - nemlig en udryddelseskrig. En krig, hvor man pludselig slås for livet mod ens nabo, genbo eller mangeårige ven. Det er for os helt ufatteligt, at et had grundet en anden etnisk oprindelse eller en anden tro, kan resultere i fordrivelse fra hus og hjem, familie og venner og i værste fald drab. Vi kan ikke forstå, at noget sådant kan foregå i 1999, men med de mange uhyggelige beretninger og de forfærdelige billeder, vi gennem aviser, radio og TV dagligt præsenteres for, ved vi det er rigtigt. Hvem det går mest ud over, er umuligt at sige, men når I nu ser billeder af Jeres jævnaldrende, der er tvunget til at flygte fra ellers gode og trygge omgivelser, så må I også undre Jer over, at dette er virkelighed, sagde Børge Juul Jensen.


Alle må hjælpe

- Hvad kan vi så gøre for at hjælpe alle de stakkels mennesker? Indsamling af penge til køb af mad og medicin, og mange kan vi tilbyde ophold og dermed en ordentlig forplejning. Vi skal alle være med til at hjælpe og vi skal alle lære at behandle vore medmennesker som mennesker. Livet skal ikke leves i krig, livet skal leves i respekt for hinanden, sagde Børge Juul, og anlagde derpå det synspunkt, at vi som et priviligeret folkefærd, der ikke lever i ufred og ej heller mangler noget på den materielle front, måske burde udvise en større grad af hjælpsomhed - derhjemme i familien, i skolen, i fritiden eller på lejr.

- Tænk på alle dem, der ikke kan hjælpe og tænk på alle dem, der ikke kan få hjælp. Når nogen beder Jer om hjælp til ét eller andet arbejde for Jeres kammerater, enten som medhjælper eller som leder, så ved den, der beder om hjælpen, at I kan klare opgaven. Lidt godt humør og lidt optimisme, det giver lyst til at tage et nap med. De fleste har både tid og kræfter til at gøre mere end det absolut nødvendige. Ungdomskorpsene har sjældent for mange ledere. Derfor skal vi passe godt på dem vi har, og det gør vi kun ved at hjælpe dem så meget, som vi kan. Men også huske på, at på et tidspunkt må I selv træde til og gøre Jeres lederindsats. Det er nødvendigt for at de børn, der kommer efter Jer, også kan få nogle ledere. En glad og aktiv tilværelse i et ungdomskorps er en virkelig god start på livet, sagde han blandt andet.


Bål på havnen

På Grenaa Lystbådehavn var det Restaurant Skakkesholm ved Heino Gissel, der stod for Sankt Hans-arrangementet. Her var der bål og båltale ved Venstres byrådsmedlem, Jørgen Katholm, der i sin tale også kom ind på Kosovo-krisen, square-dance- og aerobic-opvisning foruden spisning af helstegt pattegris i teltet på lystbådehavnen, hvor rigtig mange også var søgt ned for at opleve en smuk, vindstille omend lidt kølig Sankt Hans-aften.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000