21-06-1999 |
|
Byrådet har påny besluttet at en sommerhusgrund skal sælges hvis en sommerhusejer måtte ønske det |
![]() |
Sagen om salg af Grenaa Kommunes sommerhusgrunde har flere gange - for ikke at sige talrige gange - været behandlet i Grenaa Byråd. Sagen startede helt tilbage ved budgetbehandlingen i 1996, da den daværende socialdemokrat Leo Andreasen smed en lille håndgranat i byrådssalen ved at stille det forslag, at kommunen - i stedet for at lave sociale nedskæringer for at få budgettet for 1997 til at hænge sammen - solgte kommunens sommerhusgrunde til de sommerhusejere, der måtte ønske at købe deres grund. Der var tale om en borgerlige mærkesag, som havde været arkiveret lodret i årtier, fordi et rødt flertal i byrådet - Socialdemokratiet og SF - havde været garanter for, at noget sådant ikke kunne komme på tale. Pludselig var der med Leo Andreasens ene stemme imidlertid et spinkelt flertal for et salg af sommerhusgrundene, og de borgerlige greb da også chancen med kyshånd. Det blev således principbesluttet, at Grenaa Kommune skulle sælge sommerhusgrundene. Et anslået provenu på 3 millioner kroner ved det forventede g
rundsalg for 1997 blev puttet ind i budgettet, men kommunens økonomi blev ikke tilgodeset med en eneste krone på den konto, for Tilsynsrådet for Århus Amt gik ind og spændte ben for planerne ved at erklære, at et salg af kommunal ejendom skal i offentligt udbud for at sikre den højest mulige pris. Man kunne altså ikke bare aftale en pris med den enkelte sommerhusejer - alle skulle i princippet have lov til at byde på grunden, som så efterfølgende skulle gå til den, der afgav det højeste bud. Med andre ord ville man med et offentligt udbud risikere, at grundene blev solgt til anden side under fødderne på sommerhusejerne. En situation, som ingen i byrådssalen var interesseret i. Derpå fulgte nedsættelse af en arbejdsgruppe, der skulle se på, hvorledes det alligevel kunne lade sig gøre at give sommerhusejerne en forkøbsret til deres grund. Tidligt på året kom der så en afgørende åbning i sagen, som gør, at det nu ser ud til, at kommunen kan sælge grundene til de sommerhusjere, der måtte ønske det. Sagen blev ganske vist behandlet på et byrådsmøde den 27. januar, hvor et flertal af byrådet vedtog, at de udlejede grunde ikke skulle udbydes til salg og at lejemålene skulle fortsætte. Det skyldtes imidlertid ene og alene, at der manglede et par borgerlige politikere i byrådssalen den dag. Flertallet mod et salg var således ikke reelt, for når Grenaa Listen, Venstre og De Konservative er fuldtallige i salen, så er der et flertal i byrådet for at sælge - omend et spinkelt af slagsen (10 mod 9).
Nye lejekontrakter åbner op for salg
Det er i ændringen af lejekontrakterne, at man finder den åbning, der har gjort, at Tilsynsrådet har valgt ikke at ville opponere mod et salg af grundene - selv om der faktisk er indbygget en forkøbsret i lejekontrakten. Den 8. september sidste år besluttede byrådet, at de nye lejekontrakter skulle være uopsigelige i 30 år, og den 22. december blev det besluttet at indsætte en bestemmelse i kontrakterne
om forkøbsret. Denne bestemmelse lyder som følger:
»Udlejer (altså Grenaa Kommune) meddeler under forbehold af godkendelse fra de kommunale tilsynsmyndigheder lejer forkøbsret til den lejede grund, således at udlejer forpligter sig til at tilbyde grunden til lejer på samme vilkår som dokumenteret kan opnås fra anden side. Lejer er forpligtet til inden en måned efter tilbudets modtagelse at meddele udlejer ved rekommanderet skrivelse, om han vil købe ejendommen på de tilbudte vilkår. I modsat fald er udlejer frit stillet«.
Lettere omskrevet betyder det, at hvis en grundlejer i sommerhusområdet vil købe sin grund, så sendes grunden i offentligt udbud. Grundlejerens bud sammenlignes med et eventuelt bud fra anden side. Er buddet fra anden side større end grundlejerens, tilbyder kommunen grundlejeren, at han kan købe grunden til denne forhøjede pris. Altså lejeren tilbydes grunden på samme vilkår som kommunen på dokumenteret vis kan opnå fra anden side. Siger lejeren nej til at købe grunden på disse vilkår, kan han blot vælge at fortsætte som grundlejer på den nye 30 års uopsigelige kontrakt, og en ny grundejer kan ikke rokke en milimeter ved de bestemmelser, der er indføjet heri. Med andre ord et ikke særligt attråværdigt aktiv for en tredjemand.
Interesserede sommerhusejere har meldt sig
Efter at der i Sommerhusforeningen for Grenaa Strand har været afholdt generalforsamling den 22. maj, har kommunen fået en række telefoniske henvendelser og en enkelt skriftlig henvendelse fra lejere, der er interesserede i at købe deres sommerhusgrunde. På denne baggrund valgte borgmester Gert Schou (S), at sætte sagen på byrådets dagsorden ved det seneste møde, der fandt sted på Grenaa Rådhus tirsdag den 8. juni. Det gjorde han for at få afklaret, om byrådet ønsker at udbyde sommerhusgrundene til salg i offentligt udbud for de grunde, hvor lejerne ønsker det. Det blev i den forbindelse præciseret overfor byrådet, at lejerne frit kan vælge om de vil fortsætte som lejere, eller om de vil have grundene udbudt til salg i offentligt udbud med henblik på at købe. Den nye proncipbeslutning blev efterfølgende vedtaget med de 10 stemmer fra Grenaa Listen, Venstre og De Konservative, mens SF stemte imod og socialdemokraterne undlod at stemme.
Arbejdsgruppe i arbejdstøjet
Det betyder, at arbejdsgruppen bestående af Claus Espeholt, Mogens Møller, Birgit Kaarøe og Birgit Purup har fået mandat til at gå videre med det forberedende arbejde - herunder udarbejdelse af forslag til fastsættelse af mindstepriser, forhandlinger med landinspektørerne om udstykning, oplæg til undersøgelse af hvor mange, der ønsker at få deres grunde i offentligt udbud med videre. Når alle disse forhold er afklaret forelægges sagen endeligt for Økonomiudvalg og byråd til beslutning om fastsættelse af mindstepriser, meddelelse af bevillinger med videre. Der er med andre ord ved at være udsigt til, at én af de mest sejlivede sager i Grenaa Byråd i nyere tid, er ved at finde sin afslutning.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000