31-05-1999 |
|
Stor grundlovs-jubilæumsfest i Grenaa |
![]() |
825 unge fra hele landet, der får overrakt 60 cm. høje egetræer af Folketingets formand Ivar Hansen (V) uden for Christiansborg i København. Sådan indledes festlighederne grundlovsdag lørdag den 5. juni 1999 i Rigsdagsgården i forbindelse med markeringen af, at Danmarks Riges Grundlov nu har eksisteret i 150 år. Senere samme dag vil egetræerne blive plantet i forbindelse med lokale grundlovsfester over hele landet - herimellem i Grenaa på festpladsen ved Kulturhuset Pavillonen, hvor de lokale partiforeninger - minus SF - er gået sammen omkring det at lave en stor, fælles og tværpolitisk grundlovs-jubilæumsfest. Tre unge mennesker fra Grenaa Kommune - en skytte, en spejder og en gymnast - tager turen til København for at modtage, og derpå hjemføre Grundlovs-egen. Egetræerne er stillet til rådighed af Skov- og Naturstyrelsen. De 825 unge - der er fra hver af Danmarks 275 kommuner valgt tre unge - ankommer til København allerede fredag den 4. juni, hvor de blandt andet skal diskutere deres holdninger til grundlo
ven med politikere i DGI-byen. Klokken 07.00 lørdag den 5. juni går de unge i optog med 275 faner fra DGI-byen ved Københavns Hovedbanegård til Christiansborg, hvor overrækkelsen af egetræerne som allerede nævnt vil finde sted i Rigsdagsgården. Bag arrangementet står Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger, De Danske Skytteforeninger og Dansk Ungdoms Fællesråd, der på denne måde vil symbolisere det rodfæstede demokrati og folkestyre samt friheden og retten til foreningsdannelse i Danmark. De tre unge fra hver kommune er således udpeget fra hver af de arrangerende organisationer.
Selve grundlovsfesten i Grenaa kommer til at rumme musik, dans, teater, taler og optog gennem byen foruden en stort anlagt jubilæumsfest i Kulturhuset Pavillonen om aftenen med middag, underholdning og dans, hvor Tonni Åbo leverer den musikalske underholdning, mens orkestret Falcon leverer dansemusikken.
Stor opbakning bag den fælles grundlovsfest
Det er Grundlovsgruppen 1999 - bestående af repræsentanter fra de forskellige partiforeninger og ungdoms- og kulturorganisationer i kommunen - der står bag dette tværpolitiske grundlovsjubilæums-arrangement. Der har her været deltagelse fra De Konservative, Venstre, Socialdemokratiet, Fremskridtspartiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten De Rød-Grønne, Grenaa-Listen, Borgerlisten, Oplysningssamvirket, Kultursamvirket, Ungdomskorpsene og Grenaa Samvirkende Idrætsklubber.
Kun SF har stået helt udenfor, da man herfra har holdt fast i ønsket om selv at ville afholde et grundlovsmøde.
Programmet starter med optog fra Stationspladsen i Grenaa med Grenaa Blæserne i spidsen - efterfulgt af faneborg ved de forskellige forenings- og organisationsfaner. Efter ankomsten til festpladsen vil kommunens borgmester Gert Schou afholde en kort velkomsttale, hvorefter man vil kunne vippe i takt med fødder og tæer til en koncert med Grenaa Blæserne. Derpå følger opvisninger fra LB Dans, Trustrup-Springerne og Grenaa Musikskole, hvorefter grundlovstaleren Jacob Højlund går på podiet. Det er vel nok de færreste børn, der vil blive fanget af denne talestrøm, hvorfor arrangørerne har sørget for optræden ved Teatergruppen Rivegildet. Efter grundlovstalen vil der være forskellige underholdende indslag ved Grenaa Harmonika Klub og Kattegat Square Danserne blandt flere.
Grenaa FC også med til at markere grundlovsjubilæet
Grenaa FC har i øvrigt sin helt egen lille niche omkring grundlovsjubilæet. Under betegnelsen »Projekt Unge og Grundloven« har idrætsforeningen nemlig fået midler fra Grundlovspuljen for Byvise-arrangementer til at lave et lokalt arrangement i samarbejde med Djurslands Museum. Det foregår således i museumsgården fredag aften den 4. juni - i forbindelse med Open by Night - og selve grundlovsdag den 5. juni sammesteds. Fredag vil der være marked som i 1849 med salgsboder, demonstration af gammelt håndværk og teater med tema fra 1849 ved Teaterselskabet, foruden folkedans og mad efter gamle opskrifter. Ude på torve og gågader har Grenaa FC sørget for streetshow med rulleskøjter og skateboards, musik fra lokale bands og karateopvisning. Lørdag den 5. juni foregår det hele i museumsgården, hvor man vil kunne opleve børnekræmmermarked, børnefolkedans og børneteater, hvor Grenaa Amatørteater opfører noget fra Folk og Røvere i Kardemomme By, foruden opvisning ved LB Dans og gratis karrusel.
Endelig har Grenaa FC lod og del i, at Den Gamle Smedie på Nytorv åbnes efter renovering søndag den 6. juni.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000