24-05-1999 |
|
Jobrotationsprojekt for 96 dagplejere fra de otte kommuner på Djursland kommet godt fra start! |
![]() |
Et jobrotationsprojekt for foreløbig 96 dagplejere - og 16 opkvalificerede ledige vikarer ej at forglemme - fra de otte kommuner på Djursland, er kommet godt fra start. De otte kommuner har i samarbejde etableret jobrotationsprojektet, der i »skiftehold« sender ialt 96 dagplejere på et otte ugers efteruddannelsesforløb i Jysk Pædagog Seminariums Grenaa/Djurslands-afdeling i lokaler på 2. sal i Jaco-bygningen i Kannikegade i Grenaa. De 96 dagplejere skal i løbet af 1999 og frem til den 11. februar år 2000 deltage i sammenlagt seks efteruddannelsesforløb, samtidig med, at der opkvalificeres 16 ledige vikarer på et 17 ugers uddannelsesforløb. Disse 16 ledige vikarer går så ind og overtager dagplejebørnene, mens deres dagplejere er på kursus. De ledige vikarer, der hver især stiller deres hjem til rådighed i praktikperioden, har således siden den 1. januar i år været ansat i jobtræning i de otte kommuner på Djursland. Fra den 1. juli ansættes de i minimum 26 ugers ustøttet ordinært arbejde på Djursland med det l
ønlige håb for øje, at de ledige vikarer efterfølgende vil blive fastansat. Projektet indeholder dog ingen garantier herfor. Hver af de otte kommuner råder i forløbet over 2 ledige vikarer og sender løbende 12 dagplejere på efteruddannelse.
Alle parter er blevet inddraget
Jobrotationsprojektet er lavet i et samarbejde mellem Jysk Pædagog Seminarium på Djursland, AMU-Center Djursland, Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA) i Randers, Arbejdsformidlingen i Grenaa og Randers, de otte Djurslands-kommuner samt Jobrotation på Djursland ved Niels Erik Iversen. Projektet er blandt andet finansieret af det regionale arbejdsmarkedsråd.
En styregruppe med repræsentanter fra de forskellige parter i projektet, har sat tingene på skinner, og gruppen kunne for nylig afholde et pressemøde, hvor de foreløbige erfaringer med dette omfattende jobrotationsprojekt, blev fremlagt.
Man kan konkludere, at interessen for et sådant efteruddannelsesforløb er til stede blandt dagplejerne i de otte kommuner. Der er vel omkring 600 af slagsen på Djursland, og heraf tilkendegav halvdelen på forhånd, at de var interesseret i at deltage i et otte-ugers efteruddannelsesforløb. Projektet kunne i første hug dog ikke rumme flere end små 100 dagplejere, men de øvrige interesserede bliver næppe snydt, da det er planen, at det hele skal køre videre efter den 11. februar år 2000 med en 2. etape, der skal rumme et hold dagplejere af tilsvarende størrelse.
Unikt fællesprojekt
- Det er et ret så unikt fællesprojekt, som de otte kommuner på Djursland her har strikket sammen, og et projekt med fine perspektiver for såvel kommunerne, dagplejerne som de ledige vikarer. Uddannelsesniveauet hos dagplejerne er generelt lavt, og efter- og videreuddannelsesmulighederne har indtil nu været af beskeden karakter. Her får dagplejerne et uddannelsesmæssigt løft, samtidig med, at kommunerne får nogle dygtigere og mere motiverede medarbejdere. Og så må vi jo heller ikke glemme de ledige vikarer, der bliver opkvalificeret via et kursus- og jobforløb, der giver dem gode muligheder for at opnå fodfæste på arbejdsmarkedet efterfølgende, siger Nørre Djurs Kommunes børne- og kulturchef, Finn Byrialsen, der sidder i styregruppe og forretningsudvalg som repræsentant for forvaltningscheferne i de otte kommuner.
Det er AMU-Center Djursland, der opkvalificerer de ledige vikarer, mens Jysk Pædagog Seminariums Grenaa-afdeling tager sig af efteruddannelsen af de fastansatte kommunale dagplejere. Det første otte-ugers forløb er afsluttet, og man er således godt i gang med det andet i lokalerne på 2. sal i Jaco-bygningen. Efteruddannelsen har barnet i centrum med forgreninger til forældresamarbejdet, dagpleje-netværket omkring den enkelte dagplejer plus en række pædagogiske, psykologiske og kreative indgange til det at skulle passe et kuld på fire-fem unger i alderen 0-3 år i sit eget hjem.
Positive meldinger fra det første hold
De første meldinger fra kursisterne/dagplejerne har gået på, at det har været et utroligt spændende forløb, hvor det har været lækkert at få puttet nogle teorier på de praktiske erfaringer, som dagplejerne har opsamlet gennem det daglige arbejde med børnene. Positivt og lærerigt samtidig med, at man glæder sig over, at der bliver gjort noget ekstraordinært for en måske lidt forsømt arbejdsmarkedsgruppe hvad efter- og videreuddannelse angår.
- Vi har glædet os meget til det her - ikke mindst fordi man ikke rigtig har gjort noget for os førhen. Et sådant kursusforløb er personlighedsudviklende og lærerigt, blandt andet fordi det nyeste nye på det pædagogiske område er med i forløbet. Det er også lærerigt, at udveksle erfaringer med hinanden. På den led er det godt, at kurset er så langt som det er, fordi man derved når at åbne sig noget mere overfor hinanden, siger dagplejer Bodil Hansen, der er fra Grenaa Kommune.
Forældrene har sagt ok
Forældrene er også positive overfor efteruddannelsesforløbet, fordi de respektive børnegrupper ikke splittes til atomer. Hele gruppen flytter med ind hos den nye dagplejer, der er ansat efter helt almindelige kommunale regler på området.
Dagplejernes fagforening FOA finder, at det er vigtigt, at man som tilfældet her går ind og giver en ufaglært gruppe et sådant kompetenceløft, og at det ikke børe være en engangsforeteelse, men noget der afsættes penge til år for år, så det er muligt at lave sådanne forløb hvert tredje år, udtaler Hanne Thinggaard fra FOA i Randers.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000