10-05-1999 |
|
En sprogcenteraftale til 4 millioner kroner er vedtaget i Grenaa Byråd! |
![]() |
Pr. den 1. januar i år overtog kommunerne ansvaret for danskundervisningen af alle voksne udlændinge - ifølge Lov om undervisning i dansk som andetsprog for voksne udlændinge med flere og sprogcentre, som blev vedtaget i Folketinget den 1. juli 1998. På baggrund af lovens krav om niveaudeling i undervisningen for henholdsvis begyndere, mellem og afsluttende, måtte Grenaa Kommune hurtigt erkende, at det ikke var muligt at oprette et sprogcenter i Grenaa, idet der ikke var et tilstrækkeligt antal elever til at kunne opfylde lovens krav om differentieret undervisning. Herefter gik man i gang med at undersøge, om Randers eller Århus kommuner eventuelt kunne være interesserede i at lægge en afdeling af deres sprogcenter i Grenaa, og det viste sig hurtigt, at det kun var Randers, der kunne forestille sig noget sådant. Bagtanken med at lave en underafdeling i Grenaa er naturligvis den, at man fra kommunens side har villet søge at undgå, at elever fra Grenaa skulle rejse til Århus eller Randers for at få undervisning
. Forhandlingerne med Randers Kommune er foregået i et samarbejde med de øvrige kommuner på Djursland, idet man her har sammenfaldende interesser med Grenaa. Forhandlingerne er nu mundet ud i, at Randers Kommune bliver centerkommune og at 11 omkringliggende kommuner tilslutter sig dette sprocenter - herimellem Grenaa kommune. De 12 kommuner hæfter solidarisk for udgifterne til driften af sprogcentret i forhold til hvor mange elevtimer de hver især »forbruger«. Grenaa Kommune har pr. den 1. marts tilmeldt 85 elever til danskundervisning. Ud af disse 85 elever er cirka 45 flygtninge (fra Bosnien), mens de resterende 40 elever er personer, som er kommet til Danmark som familiesammenførte, eller på eget initiativ for at søge arbejde her i landet. På baggrund af de seneste oplysninger fra Udlændingestyrelsen, har kommunen kunnet notere sig, at der startede 5 ekstra elever pr. den 1. april og yderligere 9 elever den pr. den 1. maj. På nuværende tidspunkt har Grenaa Kommune derfor 99 elever tilknyttet sprogcentr
et i Randers. Derudover forventes det ud fra aftalen om modtagelse af nye flygtninge, at kommunen fra oktober måned sandsynligvis skal undervise ialt 122 elever i dansk. På baggrund af disse tal - og de økonomiske forudsætninger, der ligger i aftalen - kan det konstateres, at udgiften til undervisning af udlændinge kommer til at koste kommunen 4 millioner kroner for året 1999. Dette beløb skabte en del debat i byrådssalen i forbindelse med det seneste møde, hvor sagen om sprogcenteraftalen med Randers blev behandlet - dels mente mange, at det var temmelig stort, og dels ærgrede flere sig over, at der ikke var taget højde for det i budgettet for 1999.
- Udlændinge har krav på undervisning i dansk, og det er fint, at det kan foregå her i Grenaa. En fornuftig integration i det danske samfund er nært forbundet med det at lære dansk sprog og kultur, sagde Erik Hoberg.
Venstres Mogens Blach ærgrede sig over, at man ved budgetbehandlingen sidste år ikke havde skudt på et eller andet beløb, fordi byrådet vidste på daværende tidspunkt, at udgiften ville komme - man havde blot ikke rigtig nogen idé om, hvor stor den ville blive. Et forhøjet bloktilskud fra staten til kommunerne på 1,6 mia. kroner på baggrund af, at kommunerne skulle overtage ansvaret for undervisningen, burde dog have udløst én eller anden reaktion, mente han.
- Vi vidste at pengene var i kassen, men der blev bare ikke taget noget beløb op til formålet. Det er ikke så smart, omend det hele meget vel kan ende med, at et beskedent beløb skal ud af kommunekassen på grund af tilskud og udligninger på andre områder.
Grenaa-Listens Egil Classen gjorde opmærksom på det vigtige i, at der bliver taget hånd om de nye flygtninge med hensyn til danskundervisning, fordi langsommelighed omkring de gamle flygtninge taler sig eget tydelige sprog.
- 90% af de første flygtninge fra Bosnien er uden arbejde i dag. Det skyldes helt klart, at man ikke var hurtigt ude med danskundervisning. Man skal kunne tale dansk for at være en del af det danske arbejdsmarked. Så enkelt er det, sagde han afslutningsvis.
Byrådet vedtog at bevilge de 4 millioner kroner for 1999. Udgiften over de næstfølgende år vil komme til at indgå i de respektive budgettet.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000