19-04-1999 |
|
Patienter er stort set tilfredse med behandlingen på amtets skadestuer |
![]() |
Læger og sygeplejersker på skadestuerne i Århus Amt får pæne karakterer, når det drejer sig om de vigtige faglige og menneskelige kvaliteter; at lytte til patienternes spørgsmål, at forklare sig, skabe trygge rammer og ikke mindst give en god behandling af selve skaden.
Det fremgår af rapporten »Skadestuerne i Århus Amt - set med patienternes øjne«. En rapport, som Århus Amt har fået lavet med henblik på at sikre patienterne den bedst mulige behandling i forbindelse med et besøg på skadestuen.
I undersøgelsen blev 2400 tilfældingt udvalgte skadestuepatienter - 400 fra hver af de deltagende skadestuer - bedt om at svare på 11 spørgsmål vedrørende serviceforhold og behandling. Patienterne blev også bedt om at give deres samlede indtryk af skadestuerne, og her lå alle skadestuerne pænt med cirka 4 stjerner ud af fem mulige.
Mere oplysning
Den vigtigste enkeltgrund til, at skadestuerne ikke har fået den sidste stjerne, er at patienterne er lidt utilfredse med, at de risikerer at skulle vente på at komme i behandling. Skadestuernes information om eventuelle ventetider er heller ikke helt acceptabel. I hvert fald mener 30 procent af de adspurgte, at skadestuerne ikke er gode nok på disse punkter.
- Men jeg er selvfølgelig glad for, at patienterne giver skadestuerne topkarakterer på de mest væsentlige områder. Men undersøgelsen viser, at vi skal blive bedre til at orientere om eventuelle ventetider. Vi overvejer også, om det i fremtiden skal være muligt at ringe til skadestuen og aftale en tid til behandling for at minimere ventetider, siger Knud Erik Særkjær, formand for Sygehusudvalget i Århus Amt. Han påpeger dog, at ventetider på under 30 minutter - som det er tilfældet i mere end 50 procent af skadestuebesøgene - ikke er urimeligt lange, og at det ikke er realistisk helt at afskaffe ventetider på en skadestue. Det skal for eksempel være muligt for lægerne at springe en eventuel kø over, når folk kommer med akutte problemer, der kræver øjeblikkelig behandling.
Nye initiativer
Undersøgelsen viser, at skadestuerne generelt får høje karakterer, og at udsvingene skadestuerne imellem ligger indenfor den acceptable 10 procents margen, som kan tillægges den statistiske usikkerhed i forbindelse med sådanne spørgeskemaundersøgelser.
Alligevel er overlæge Keld Hougaard, daglig leder af skadestuen på Århus Kommunehospital, lidt overrasket over, at Kommunehospitalet får dårligste placering i ni ud af de 11 spørgsmål.
- Jeg har ikke nogen god forklaring på vores placering, men måske er vores patientklientel anderledes sammensat, siger han.
Han forventer dog, at Kommunehospitalet placerer sig højere næste gang, amtet sætter focus på skadestuerne.
- Det seneste års tid har vi i samarbejde med Amtssygehuset været i gang med at undersøge, hvordan vi kan sikre kvaliteten på skadestuerne. Resultatet foreligger meget snart, og det vil uden tvivl give os et løft i takt med, at vi får indarbejdet nye initiativer, siger Keld Hougaard.
Kommunehospitalet har også besluttet at undersøge, hvordan man kan forbedre de bløde værdier, herunder modtagelse og information, oplyser han.
Patienterne er udvalgt tilfældigt blandt skadestuebesøgene i perioden 15. november til 12. december sidste år. Skadestuen på Samsø Sygehus er ikke medtaget, da den med sine knap 200 besøg om året ikke har patientgrundlag nok til at kunne deltage i undersøgelsen.
Skadestuernes personale vidste ikke, at skadestuerne blev undersøgt i undersøgelsesperioden.
De undersøgte skadestuer - på Centralsygehusene i Grenaa, Odder, Randers og Silkeborg, og Amtssygehuset og Kommunehospitalet i Århus - havde i 1997 tilsammen 120.090 patienter.
Undersøgelsen er gennemført af Århus Amts Service- og kvalitetskontor efter ønske fra Direktionen og sygehusledelserne i Århus Amt.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000