19-04-1999 |
|
Flytningen af Søren Kanne er røget i mølposen |
![]() |
En kombination af manglende folkelig opbakning, mangel på kommunale midler og egnede pladser på Grenaa Havn, har fået borgmester Gert Schou til at smide forslaget om at flytte Søren Kanne-statuen fra Torvet til havnen, i mølposen. Borgmesteren opfordrede sidste år borgerne i kommunen til at være med til at vurdere et forslag om at flytte Søren Kanne til Grenaa Havn og Frederik den 7. til Søren Kannes plads i Torvet. På baggrund af en yderst beskeden debat om emnet - herunder kun ganske få positive tilkendegivelser, omend ingen negative - har borgmesteren besluttet at tage et notat fra teknisk forvaltning til efterretning - et notat, hvori forvaltningen konkluderer, at en flytning af Søren Kanne til havnen - tæt ved det sted, hvor han i sin tid udførte sin heltedåd - ikke kan anbefales.
I notatet hedder det blandt andet:
»Det mest kendte motiv fra Grenaa er Søren Kanne med kirken i baggrunden. Det indgår i folks bevidsthed og kendes fra utallige postkort og turistbrochurer. Det medførte en voldsom debat, da statuen skulle placeres tilbage i 1948, og mange vil nok mene, at man bør respektere den beslutning, der dengang blev taget. En statue eller skulptur skal have en baggrund for at komme rigtig til sin ret. Den trekantede kirkeplads med træbevoksningen er den bedst tænkelige baggrund for Søren Kanne, som står på det mest markante punkt i spidsen af den skrånende plads. Det er en gammel tradition, at studenterne danser omkring Søren Kanne og klatrer op og sætter en studenterhue på hans hoved. Det er en festlig tradition for de unge, deres forældre og øvrige tilskuere. Søren Kanne passer til stedet, hvor den står. Den har en passende størrelse i forhold til pladsens dimensioner og de omgivende bygningers højde. Ud fra et byplanmæssigt synspunkt er der derfor ikke behov for at flytte statuen, eller erstatte den med en anden«.
Forvaltningen har undersøgt fire mulige placeringer på havnen: På lystbådehavnen ved åens udløb nord for sejlklubhuset, på trekanten ved broen til lystbådehavnen, på selve havnepladsen og endelig på p-pladsen ved det gamle havnekontor. Forvaltningens konklusion er samlet set den, at der ikke i havneområdet eller på lystbådehavnen findes en veldefineret plads, som statuen kan placeres med en passende baggrund, og vurderer, at den vil virke forkert i de åbne omgivelser. Man gør endvidere opmærksom på, at der i forvejen findes en Søren Kanne-link til havneområdet i form af den mindesten ved de Lichtenbergsvej/Åboulevarden, som blev rejst af Marineforeningen for Grenaa og Omegn i 1926.
Frederik uegnet som erstatning
Ej heller finder forvaltningen Frederik den 7. anvendelig som substitut for Søren Kanne i tilfælde af en flytning fra Torvet. Statuen er absolut ikke stabil og kan ikke holde til, at studenterne klatrer rundt på den. Med den nuværende placering ved Kulturhuset Pavillonen er der ikke nogen særlig risiko for, at folk klatrer på den, hvorfor den bør forblive hvor den er, vurderer teknisk forvaltning, Statuen har ikke en kunstnerisk eller materialemæssig kvalitet, der gør den egnet til en så fremtrædende plads som på Kirketorvet, hedder det i notatet.
Hvis Søren Kanne flyttes, kan den måske erstattes af et moderne kunstværk, skønner forvaltningen, der dog samtidig stiller sig tvivlende overfor, om det kan lade sig gøre at finde et sådant, der kan blive accepteret af byens borgere. Et sådant kunstværk vil jo også koste en stor sum penge - et slag på tasken op mod en million kroner - og det kan kommunens økonomi vist ikke klare for nærværende, så Søren Kanne må nok kigge i vejviseren efter en ny placering.
- Måske kan vi ad åre finde et fysisk rum til ham nede på havnen, men p.t. er der ikke tilstrækkeligt med argumenter, der taler for en flytning. Det kunne også være spændende i givet fald at erstatte ham med et nyt kunstværk på Torvet, der signalerer indgangen til et nyt århundrede og årtusinde for Grenaa, men det er fremtidsmusik, siger Gert Schou.
Til gengæld har han fået positive tilkendegivelser fra forvaltningen omkring det at skabe en bynær skov i den nordlige del af byen - Åstrup-Robstrup-området - som en årtusindskiftegave til byens borgere. En sag, der netop nu er på vej til behandling i det politiske system.
- Vi har med den nuværende økonomi in mente ikke råd til ret meget, men via EU-tilskud og diverse sponsorater skulle det kunne lade sig gøre for os at lave et fællesprojekt omkring det at etablere en bynær skov, slutter Gert Schou.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000