05-04-1999

»Pølse-sag« vil koste idrætsforeningerne 70 mio. kr.

Grenaa Blad logo

Danmarks Idræts-Forbund:


»Pølse-sag« vil koste idrætsforeningerne 70 mio. kr.

Danmarks Idræts-Forbund (DIF) har regnet på konsekvenserne af den såkaldte »pølsesag«, hvor Veterinær- og Fødevaredirektoratet forlanger, at frivillige idrætsfolk skal have gennemgået en hygiejneuddannelse, førend de kan få lov til at servere pølser, pommes frites og andre lignende fødevarer på udsalgssteder i klubhuse og idrætshaller. En sag, der er kommet i mediernes og idrætsorganisationernes søgelys efter Levnedsmiddelkontrollen i Randers har besluttet sig for at håndhæve dette krav overfor de frivillige i Grenaa FC, der passer Kiosken i Grenaa Idrætscenter.

- Ifølge DIF's beregninger vil myndighedernes krav betyde, at knap 35.000 frivillige skal gennemgå et kursus i almen levnedsmiddelhygiejne. Dette vil i det første år koste foreningerne 40 mio. kroner i kursusgebyrer og yderligere 30 mio. kroner i godtgørelser til kursisterne for tabt arbejdsfortjeneste, transportomkostninger med videre, udtaler DIF's informationschef Morten Mølholm Hansen i en pressemeddelelse dateret den 25. marts, og fortsætter:

- I de følgende år vil den årlige udgift blive mindre, da det store rykind vil finde sted i det første år, men da der hele tiden vil være udskiftninger i den frivillige stab af idrætsledere, vurderes foreningerne alligevel at skulle bruge omkring 35 mio. kroner årligt på »pølseuddannelser«. DIF har derfor i dag, sammen med de øvrige idrætsorganisationer, sendt et brev til Veterinær- og Fødevaredirektoratet, hvori det påpeges, at udgifter i den størrelsesorden vil være ødelæggende for mange foreningers økonomi. DIF stiller sig samtidig stærkt tvivlende overfor, om en udgift på op imod 70 mio. kroner står i forhold til det ønskede mål. DIF har tidligere tilkendegivet, at idrætten naturligvis gerne medvirker til en høj standard for fødevarer, men myndighedernes krav er efter DIF's opfattelse helt ude af proportioner, især fordi man inden for idrætten ikke kender til nogen tilfælde, hvor folk er blevet syge af den mad, som de har købt i foreningernes udsalgssteder, argumenterer Morten Mølholm.


Andre problemer

DIF forudser også andre problemer, hvis myndighedernes krav til hygiejneuddannelser bliver ført ud i livet. Det kan blive meget svært at finde frivillige, som gider bruge tid på hygiejnekurser, og det er også meget tvivlsomt, om arbejdsmarkedets uddannelsessystem overhovedet er gearet til at kunne modtage et så stort antal kursister, vurderer han.

- Veterinær- og Fødevaredirektoratet har tidligere vurderet, at hygiejneuddannelsen vil skulle omfatte et langt mindre antal foreninger, end DIF nu har regnet sig frem til. DIF mener derfor nu at have en endnu stærkere sag overfor direktoratet, og har derfor bedt dette om at gøre foreningernes midlertidige dispensation fra kravet om hygiejneuddannelse permanent. Indtil nu har direktoratet ikke villet opgive uddannelseskravet, og DIF og de øvrige organisationer håber derfor på politikernes opbakning, hvis det ikke lykkes at nå en løsning på administrativt plan, slutter Morten Mølholm.


En nylig opblødning i sagen, hvor direktoratet dels meddelte midlertidige dispensationer indtil kommende nye regler på området foreligger, dels mere eller mindre opgav kravet om et 3-dages AMU-Center-kursus i levnedsmiddelhygiejne for visse kiosktyper såsom FC's, har ikke imponeret idrættens organisationer, da der fortsat er udsigt til, at uddannelseskravet fastholdes i form af et 10 timers-kursus. Noget der heller ikke er spiseligt for idrætsforeningerne - i modsætning til deres pølser. Fortsættelse følger.....

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000