05-04-1999

Også dramatik da Kattegatcentrets store tropiske hajer skulle tilbage til den nu renoverede hajtank

Grenaa Blad logo

I uge 1 blev Kattegatcentret store tropiske hajer flyttet fra deres permanente tank til et midlertidigt bassin, fordi den permanente tank skulle udvides og renoveres. Hajtanken står nu færdig og fremtræder som en tropisk lagune med koralrev og »drop down-zone« med videre. Ligeledes er tanken udvidet med et lavvandsområde, hvor der er koraller og koralfisk lidt beskyttet for de største hajer. Det havde folkene i Kattegatcentret blot glemt at fortælle én af de store sandtigerhajer under tilbageflytningen af hajerne fredag den 26. marts, idet den som den første blev indfanget i det midlertidige bassin, og derpå via en båre af seks mand blev flyttet hen til sin »nyistandsatte lejlighed«. Hajen var så konfus ovenpå flytningen, at den var ved at svømme ind på lavvandsområdet, hvor den risikerede at grundstøde. Chefbiolog Bo Skaarup, der var den ansvarlige for flytningen, måtte resolut hoppe i baljen og derpå nærmest skubbe hajen tilbage på dybt vand. Ved flytningen af hajerne i januar var der også stor dramatik omkring af de største af hajerne. Den mest genstridige af sandtigerhajerne, der er 2 1/2 meter lange og vejer henved 150 kilo, flåede med sine skarpe tænder bårens tobisgarn i stykker, og var derved tæt på at skvatte igennem båren og ned på gulvet, hvilket ville have været ensbetydende med risko for dens liv og helbred. Man nåede imidlertid lige netop at hælde den tilbage i hajtanken inden det gik galt. Kattegatcentret havde lært så meget af den episoden, at båren, der skulle løfte hajerne tilbage til tanken, dennegang var blevet kraftigt forstærket, så der under tobisgarnet befandt sig et stormasket trawlnet, som hajen ikke skulle kunne bide og flå sig igennem. Centret havde ellers forinden undersøgt alle muligheder med den praktiske indfangning og transport mellem bassin og tank, men havde ikke kunnet pege på alternativer, som var mere sikre, så man måtte altså i aktion med båren igen. Men altså i en noget forstærket udgave, hvilket viste sig at være en god idé, idet den holdt denne gang. Og flytningen gik

- lige bortset fra sandtigerhajens afstikker til det for den forbudte område og Bo Skaarups deraf følgende vandgang - som planlagt, og alle hajerne, rokkerne med videre blev flyttet over i deres nye gamle hjem uden yderligere dramatik.


Flytningen gjaldt alt ialt 2 sandtigerhajer, 2 revlehajer, 4 nursehajer, 1 skæghaj, 2 sorttippede hajer, 2 leopardhajer, 1 Port Jackson-haj, 2 muræner og 3 pilrokker foruden flere mindre koralfisk. Selve hajtanken fremstår i et helt nyt look med noget havvand, der via et nyt teknisk anlæg nu fremstår i en klar og blå udgave i modsætning til tidligere tiders algegrønne kulør. En ny og større glas-acrylrude giver tillige publikum optimale muligheder for at studere hajerne på tæt hold. 7 meter lang er den nye glasrude, der i starten ved leveringen gav dybe panderynker, fordi den var for lille i forhold til det hul det skulle udfylde. Det lykkedes dog at få tingene til at passe sammen, så der ikke skulle ventes på levering af en ny rude fra Japan med de rigtige mål. Dermed nåede Kattegatcentret også at holde den tidsplan, der foreskrev, at man skulle være klar med det hele til Palmesøndag, og dermed klar til det traditionelt store publikums-rykind i Påsken, og det lykkedes altså.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000