05-04-1999

Uanstændige svinepriser og en fornuftig fusion mellem Kløver og MD!

Grenaa Blad logo

- At aflægge beretning for året, der er gået, er det første man tænker tilbage på for 1998 den utrolig lave notering på svinekød med noteringsfald helt ned til 6 kroner kiloet til producenten. Det er helt uanstændigt - især når man ser på, hvad forbrugerne må betale for varerne i køledisken, sagde formanden for Djursland Landboforening, Ole Andersen, Ørum, indledningsvis i sin beretning til generalforsamlingen i Tirstrup-Hallen for nylig.

- Svinebruget har været vant til op og nedture, men aldrig med så store udsving i indtjeningen. Som det er nu, skal der en meget høj effektivitet og en meget lille gæld til, for at det kan løbe rundt uden noget til arbejdsløn. Slagteribranchen forudser en stigning i noteringen på 1 kroner pr. kvartal med begyndelse i 2. kvartal, så man skulle, om alt går vel, komme op på en svinenotering svarende til cirka 9 kroner kiloet til producenten sidst på indeværende år. Vi må så håbe, at det holder, for på verdensplan er der åbenbart for mange svin, eller også er der for lidt købekraft. Her tænker jeg blandt andet på Rusland og den økonomiske turbulens i de asiatiske lande, sagde formanden i sin beretning.


For kvægbruget ser det lidt lysere ud, noterede han sig.

- Efter flere år, hvor der næsten ingen kvægstalde blev bygget, bygges der nu mange nye løsdriftstalde, hvor dyrevelfærd og arbejdslettelser prioriteres højt. Det økonomiske resultat i kvægbruget er da også lidt bedre end sidste år, men den faldende svinepris har også haft negativ indflydelse på noteringen for okse- og kalvekød. Det lidt bedre resultat er opnået ved lavere priser på indkøbte foderstoffer og en højere effektivitet. Man kan jo ikke lade være med at tænke på, hvad det kunne være blevet til, hvis MD og Kløver havde brugt fornuften i stedet for at konkurrere. Danmark er jo ikke særlig stort, når man ser det fra et fødevaremæssigt synspunkt. Konkurrence skal de jo nok få fra andre store europæiske mejerigiganter. Det er lidt tankevækkende, at man sender konen på arbejde, og det hun tjener frem til middag, er hvad mejerierne sætter til i deres indbyrdes konkurrence for en gennemsnitsbesætning på cirka 60 køer, sagde Ole Andersen blandt andet.


Formandens håb om, at den midlertidige fusionsaftale mellem Kløver og MD ville blive konverteret til en godkendt fusionsaftale på repræsentantskabsmøder den 25. marts, blev som bekendt indfriet. Med 142 stemmer for, 41 imod og to blanke, vedtog Kløver Mælks repræsentantskab fusionen med MD Foods hvis repræsentantskab vedtog fusionsaftalen i enstemmighed. De enkelte andelshavere i Kløver Mælk har dog frem til den 25. april en mulighed for at overveje, om de vil melde sig ud af fusionen, der sker med MD som det fortsættende selskab og med tilbagevirkende kraft fra mejeriårets begyndelse den 28. september 1998. Der er tale om den største fusion i dansk mejeribrugs historie og er ensbetydende med, at over 90% af den danske mælk nu er samlet i ét selskab. MD Foods bestyrelse udvides med fem medlemmer fra Kløver Mælk indtil normale valg finder sted i år 2001. Formanden for bestyrelsen er fortsat gårdejer Knud Erik Jensen, Dolmer ved Grenaa, der under hele forløbet har været en varm fortaler for fusionen mellem Kløv

er og MD.


Lokal fusion på vej

Om de lokale forhold kunne han blandt andet fortælle, at DL har haft nogle drøftelse med Rougsø-Sønderhald Landboforening omkring det eventuelt fornuftige i en fusion mellem de to foreninger til én landboforening på Djursland. Formanden mente, at der med lidt vilje og fleksibilitet godt kunne blive en pølse ud af det skind.

- Formålet med en sådan fusion er at sikre et medlemsunderlag som basis for en fortsat højt kvalificeret og rationel rådgivning og service til medlemmerne, at sikre en fortsat udvikling af tværfaglig rådgivning, en betydende erhvervspolitisk indflydelse lokalt, regionalt og på landsplan og endelig at bevare landbocentrene i Allingåbro, Grenaa og Følle så længe der er medlems- og rådgivningsgrundlag herfor, sagde Ole Andersen, der også kunne rapportere om enkelte nye tiltag i foreningen - herimellem oprettelse af en seniorklub og en erhvervsgruppe. Sidstnævnte for at se, om der ikke er mulighed for at få nogle flere driftsregnskaber til foreningen, ligesom det er et mål at styrke den tværfaglige rådgivning i foreningen. Erhvervsgruppen er dog sat på stand by, eftersom DL's bestyrelse tidligere på året besluttede sig for at fyre Arne Thorsen som daglig leder på grund af samarbejdsvanskeligheder. Claus Højlund Andersen, der blev ansat for at starte en sådan erhvervsgruppe op, er gået ind som midlertidig daglig

leder af landbocentrene i Følle og Grenaa.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000