29-03-1999

Grenaa F. C.'s kioskpassere er midlertidigt fritaget for krav om kursus i levnedsmiddelhygiejne

Grenaa Blad logo

Ny udvikling i »pølse-sagen« fra Grenaa:


Grenaa F. C.'s kioskpassere er midlertidigt fritaget for krav om kursus i levnedsmiddelhygiejne

Grenaa F. C.'s frivillige kioskpasser-medarbejdere, der er med til at holde Kiosken i Grenaa Idrætscenter i gang, er blevet midlertidigt fritaget for Veterinær- og Fødevaredirektoratets krav om uddannelse i levnedmiddelhygiejne i form af et tre-dages kursus. Idrættens organisationer har igennem deres advokat Poul Gudberg i Silkeborg formået at lægge så hårdt et pres på direktoratet, at der nu er kommet en opblødning sagen og dermed i kravet om en 3-dages uddannelse i »at vende pølser« sådan som sagen - sat på spidsen - er blevet beskrevet i de regionale såvel som de landsdækkende medier. Den 18. marts fik Poul Gudberg en skrivelse fra direktoratet omkring fritagelsen, der dog langtfra gælder alle idrætsforeningernes kiosker og cafeterier. Kun visse personer kan fritages for kravet om uddannelse i levnedsmiddelhygiejne. Fritagelsen gælder således kun for personer, som er beskæftiget med tilvirkning af fødevarer, som udelukkende omhandler et begrænset varesortiment, »der alene underkastes en simpel tilvirkning«

, som det hedder i skrivelsen. Det vil sige opvarmning af pølser, brød, pommes frites, bake off med videre, hvor råvarerne og behandlingen heraf er af en sådan karakter, at den sundhedsmæssige risiko ved tilvirkning og servering er lille. FC's kiosk er netop af en sådan beskaffenhed hvad varesortimentet angår, hvorfor alle kioskmedarbejdere - nye som gamle - er midlertidigt fritaget for kravet om uddannelse i levnedsmiddelhygiejne.


Nye regler på vej

Fritagelsen for kravet om uddannelse er gældende, indtil ændrede regler om hygiejneuddannelse træder i kraft. Direktoratet arbejdet i øjeblikket på at få etableret en basisuddannelse af cirka 10 timers varighed. Det er herefter meningen, at personer, som er beskæftiget med den type tilvirkning af fødevarer, som FC's frivillige kiosk medarbejdere er, i stedet for den nuværende certifikat-uddannelse kan nøjes med en sådan basisuddannelse af kortere varighed.


Samtlige levnedmiddelkontrolenheder i landet er blevet orienteret om den midlertidige fritagelse for kravet. Således også Miljø- og Levnedsmiddelkontrollen i Randers, som oprindeligt har fremført kravet om uddannelse overfor Grenaa FC's støtteforening, der driver Kiosken i Idrætscentret.


FC og idrættens organisationer har hele tiden argumenteret med, at kravet om et 3-dages kursus for at kunne blive frivillig, ulønnet medarbejder i en kiosk med et beskedent fast food-sortiment, ville være det samme som at sådanne ville blive umulige at drive på foreningsbasis.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000