29-03-1999

Oplysningssamvirket i Grenaa Kommune har set tilbage på 1998

Grenaa Blad logo

Sammenslutningen af oplysningsforbund/aftenskoler i Grenaa Kommune, »Oplysningssamvirket i Grenaa«, har afholdt repræsentantskabsmøde i Kulturhuset Pavillonen, hvor formanden, Bent Laugesen fra LOF, blandt andet kunne gøre status over et år, der ikke har været helt uproblematisk - for nu at sige det relativt mildt. Ikke mindst på grund af den eksisterende lovgivning i den folkeoplysnings-gruppe, som aftenskolerne sorterer under, Hovedområde 1. En lovgivning, som formanden meget gerne ser ændret.


Han kunne dog indledningsvis byde et nyt medlem velkommen i OPS i form af Demokratisk Oplysning.

- OPS i Grenaa har dermed 9 medlemmer ud af 14 mulige. De 9 medlemmer repræsentere tilsammen cirka 94% af den samlede omsætning på aftenskoleområdet. Det er vigtigt, at OPS, som talerør for Hovedområde 1, har så stor en del af aftenskoleområdet bag sig som overhovedet muligt. Det er også vigtigt, at vi, der til daglig er konkurrenter, har et godt og frugtbart samarbejde. Det har alle fordel af, og sådan har det været i 1998. Samarbejdet har fungeret udmærket, sagde formanden i sin beretning, hvorpå han kom ind på den forkætrede lov.

- Den har skabt ufred aftenskolerne imellem, fordi fordelingen af deltagertimer ikke kan foretages på en retfærdig og hensigtsmæssig måde. Det har gjort det umuligt at undgå overskud af deltagertimer med deraf følgende uforbrugte midler, som ikke kan bruges i det år, de er bevilget til. Når der som i 1997 er et stort beløb »tilovers« - altså uforbrugte midler - så tror mange, at det virkelig drejer sig om penge, som vi ikke kan bruge på Hovedområde 1. Det er der også kommunalpolitikere, der tror. Loven har desuden skabt ufred i Folkeoplysningsudvalget mellem de to hovedområder, hvor der ofte har været forslag om, at de uforbrugte midler på Hovedområde 1 eventuelt kunne bruges på Hovedområde 2. Formanden for udvalget var så uvenlig på det seneste møde den 10. marts, at gøre opmærksom på den mulighed, fordi der som sædvanligt er uforbrugte midler på Hovedområde 1 i 1998. Den lov må ændres, så den er til at leve med. Jeg vil gerne opfordre alle, der har mulighed for at få indflydelse på den igangværende lovrevision, til at påvirke den i en rigtig retning, sagde Bent Laugesen.


Til slut i sin beretning rettede han en stor tak til Bitten Tylvad, der havde valgt at udtræde af OPS' bestyrelse, som hun har været medlem af siden starten den 9. marts 1993. Hun har været formand for OPS i nogle af disse år og har desuden været én af repræsentanterne for Hovedområde 1 i Folkeoplysningsudvalget i 2 perioder, så Bent Laugesen mente, at det var en virkelig sværvægter på området, der nu forlader scenen. Bitten Tylvad er dog særdeles aktiv på et andet område - ældreområdet - idet hun er formand for Grenaa Kommunes Ældreråd.


Følgende blev således valgt til OPS' bestyrelse på repræsentantskabsmødet den 16. marts: Bent Laugesen opnåede genvalg på formandsposten. Som næstformand valgtes Karl Einer Guldborg fra AOF, mens Tom Mortensen fra SFOF genvalgtes som kasserer. Som sekretær valgtes FOF's skoleleder Lene Fribo, mens Karl Aage Nielsen fra Kulturhuset Stationen i Trustrup er menigt medlem af bestyrelsen. Endelig valgtes Edel Pedersen fra Ældre Sagen som suppleant til bestyrelsen.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000