22-03-1999

Grenaa Varmeværk har et godt tilbud til 232 elopvarmede boliger i Grenaa!

Grenaa Blad logo

Opråb til private, elvarmeforbrugere i Grenaa:


Grenaa Varmeværk har et godt tilbud til 232 elopvarmede boliger i Grenaa!

Som et led i regeringens bestræbelser på at få reduceret miljøbelastningen i Danmark får 232 elopvarmede boliger/huse i Grenaa nu et tilbud fra Grenaa Varmeværk (GV) om at omlægge varmeforsyningen fra den ekstremt dyre elvarme til den noget billigere fjernvarm. Det er uden tilskud af nogen art en særdeles bekostelig affære for en almindelig husejer - faktisk i størrelsesordenen 80-90.000 kroner - men via en økonomisk fordelagtig pakkeløsning, der består af lige dele direkte tilskud og diverse rabatter, kan Grenaa Varmeværk nu tilbyde en konverteringspris, der er 35-40% lavere end det som udgangspunkt koster at konvertere fra elvarme til fjernvarme. I samarbejde med samarbejdspartneren Dansk Energi Management går GV derfor nu ud og laver en offensiv markedsføring af ordningen - ikke mindst fordi tilsagn om konvertering skal falde i 1999 for at man som elvarme-boligejer kan få del i de tilskudsmidler og rabatter, der ligger i den. Blandt andet via direkte skrivelser til de 232 elvarmeforbrugere, der kan blive tale om. Heri informeres der om ordningen - betingelser, tidsfrister med videre - ligesom der også befinder sig et svarkort i materialet, så de interesserede kan få nogle folk ud til den enkelte bolig for at givet et gratis, uforpligtende tilbud på, hvad konverteringen vil koste, og hvad man derved kan spare - ikke mindst set i forhold til varmeregningen fremover. Tre lokale VVS-firmaer - Kjeld Rytter Grenaa, Lyngby VVS og Midtdjurs VVS - er sammen med konsulentfirmaet Dansk Energi Management af Grenaa Varmeværk - efter licitation - blevet udvalgt til at varetage denne opgave, og konsortiet »De 3 VVS'ere«kan endvidere træffes ved en informationsstand på den forbrugermesse, som arrangeres hos Toyota på Trekanten i Grenaa i den kommende weekend.


Elsparefonden er initiativtager

Pakkeløsningen er kommet i stand på foranledning af Elsparefonden, der er en selvejende institution oprettet af Miljø- og Energiministeriet. Det er en af Fondens vigtigste opgaver over en 10-årig periode frem til år 2008 at hjælpe cirka 100.000 husstande med elvarme til at få skiftet til en billigere og mere miljørigtig opvarmningsform. Pakkeløsningen betyder fast pris på en komplet fjernvarmeinstallation og er et resultat af kombinationen mellem en gunstig VVS-pris, en stor rabat fra varmeværket og et betydeligt tilskud fra Elsparefonden. Fonden yder et beløb på 5.000 kroner pr. boligdel, plus 75 kroner pr. m2. Ved et hus på 130 m2 vil der således være tale om et tilskudsbeløb på 14.750 kroner. Læg dertil, at Grenaa Varmeværk frafalder det normale krav om et investeringsbidrag på 15.000 kroner, samtidig med at stikledningsbidraget halveres fra 500 kr. til 250 kr. pr. indlagt meter stikledning, og der tegner sig et billede af en ordning, hvor der kan spares et ganske pænt beløb. Også selv om varmeværkets bes

tyrelse har besluttet, at de elvarmekunder, der hopper på ordningen, over de næste 10 år skal betale ekstra 15% på den årlige fjernvarmeregning. Men da fjernvarme er væsentligt billigere end elvarme - cirka 2.000 kroner på årsbasis pr. bolig - er det en ekstraregning, som reelt ikke er nogen ekstraregning i forhold til de varmeudgifter, man havde som elvarmeforbruger. Man kan med andre ord så rigeligt betale ekstraregningen med de penge, man sparer på varmeregningen ved at konvertere fra elvarme til fjernvarme. Varmeværket har besluttet sig for at opkræve ekstraregningen, så elvarmeforbrugerne alligevel kommer til at betale et investeringsbidrag, ligesom oliefyrvarme-forbrugerne må i en konverteringssituation. Her sker det blot over en 10-årig periode via varmeregningen i stedet for i ét hug. Elsparefonden havde gerne set, at konverteringen fra GV's side var helt gratis, men varmeværket vil ikke være med til at forfordele elvarmeforbrugerne helt så groft i forhold til olieforbrugerne, der dels skal betale

hele gildet selv i et hug, og dels er tvunget til det inden år 2002 i henhold til kommunens varmeplan. Elvarmekunderne er ikke omfattet af denne varmeplan, og er således ikke tvunget til noget som helst.


Elsparefonden har accepteret, at varmeværket forsøger at sælge ordningen på disse betingelser, og man har budgetteret med, at 100 af de 232 elopvarmede boliger vil benytte sig af ordningen til at konvertere til fjernvarme.


Kanongodt tilbud

- Det er et kanongodt her-og-nu tilbud, som næppe bliver bedre fremover, og det er i den forbindelse værd at huske på, at prisen på elvarme hele tiden stiger på grund af regeringens politik på området. Pengene vil med andre ord hurtigt være tjent hjem igen via det beløb man årligt kommer til at spare på varmeregningen ved at skifte fra elvarme til fjernvarme. Prisforskellen er p.t. 1 krone og 10 øre pr. kWh kontra 45 øre pr. kWh plus moms, siger varmeværkets direktør Gert Schou.

Markedsføringen af ordningen lokalt er lagt i hænderne på varmeværkets kontorchef Torben Andersen og konsulent Bjørn Pedersen fra Dansk Energi Management, der er en af parterne i det konsortium »De 3 VVS'ere«, der vandt licitationen om at løfte opgaven. Varmeværket fik tre tilbud at tygge på, og valgte altså konsortiet, der har meget konkrete erfaringer med ordningen. Sidste år fandt de fire parter sammen omkring at løfte en tilsvarende opgave i Rønde, Midtdjurs og Nørre Djurs kommuner. Ud af et potentiale på cirka 500 elopvarmede boliger blev der konverteret 77 boliger til en anden opvarmningsform. Dette forholdsvis beskedne resultat skal ses i den sammenhæng, at nogle af de varmeværker, der skulle konverteres til, er blandt de dyreste i hele landet, så besparelsen har her måske været lidt sværere at få øje på - selv på lang sigt. I Grenaa forventer man en noget større konverteringsprocent, da man her kører med nogle mere humane fjernvarmepriser.


Konkret information

- Vi satser på at informere så bredt og konkret som overhovedet muligt, så folk helt præcist ved hvad de siger ja til. Derfor giver vi heller ikke et tilbud før vi har lavet en teknisk gennemgang af den enkelte bolig. Interesserede får således besøg af en VVS-mand og en medarbejder fra Dansk Energi Management, og på baggrund heraf strikkes der så en økonomisk beregning sammen, som folk så kan tygge lidt på inden de siger ja eller nej, siger kontorchef Torben Andersen.


En VVS-mand, som ikke er med i konsortiet, kan sagtens komme med ind i en konkret konvertering, hvis den enkelte kunde skulle have ønske derom, siger kontorchefen, der styrer slagets gang fra varmeværkets administration på Violskrænten i Grenaa. Tilsagn skal afleveres i indeværende år og arbejdet påbegyndes senest et halvt år inde i år 2000 for at en konvertering kan udløse de nævnte tilskud og rabatter. Ordningen gælder kun for privat beboelse. Som en sidebemærkning vil Torben Andersen gerne gøre opmærksom på, at en anden tilskudsordning fra Energistyrelsen, er endnu mere fordelagtig end den man nu tilbyder via Elsparefonden. Der er tale om ordningen omkring tilskud til omstilling af ældre boliger til kraftvarme. Der er tale om en ordning, der gælder for boliger, der er opført før 1950.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000